Carinas läsår 2024
2024 var för mig personligen ett riktigt bra år. Världsläget var verkligen inte mycket att yvas över, men eftersom det här är en bokblogg, kan jag med gott samvete lämna krig och annat elände därhän. Vi kör lässtatistik istället!
2024 i siffror:
- 98 böcker totalt: 2 seriealbum, 7 novellix-noveller, 8 barn-och ungdomsböcker och 18 ljudböcker.
- 79 böcker var skrivna av kvinnliga författare och 19 av manliga.
- 21 olika länder läste jag från: 48 från Sverige, 12 från Tyskland, 7 från Storbritannien, 6 från USA, 3 vardera från Norge och Finland, 2 vardera från Danmark, Island, Israel och Ryssland. Resterande 11 länder var Australien, Kanada, Ukraina, Japan, Albanien, Trinidad, Pakistan, Italien, Nya Zeeland, Österrike och Mexico och jag läste en bok vardera.
- 3 språk: 69 på svenska, 27 på tyska, 1 på engelska
Jag har blivit betydligt bättre på att läsa böcker av tyska författare! 2023 blev det bara fyra men 2024 kom jag upp i tolv stycken. Det tackar jag alla tips jag fick på “Blogg-träffen” på Literaturhaus här i Hamburg i början av året, samt att jag önskade mig tysk, modern litteratur i födelsedagspresent i juli. Jag kände faktiskt doften av revansch när kandidaterna till Deutscher Buchpreis förkunnades eftersom jag i år åtminstone hade läst fyra av de tjugo!
I september publicerade jag en bild på instagram med en bunt olästa novellix-noveller och det fick min instagram-kompis Bokida att starta #ennovellmellanromanerna. Det var roligt och jag fortsatte ett tag till med en novellantologi Hamburg Noir eftersom jag ganska snabbt fick slut på Novellix-noveller. Det var kul och jag gillade att det kändes som att sätta läshjärnan på “omstart” efter varje roman.
2024 blev året då jag utvecklades till en ljudbokslyssnare. Det tog ett tag att fatta vad som funkar för mig, men jag har kommit fram till att biografier och deckare är bäst. Det enda problemet jag har haft de senaste veckorna är att biblioteket i Svenljunga har dragit ner på antalet lån, så nu får man bara låna en bok i veckan. Eftersom jag var ledig och julstökade hade jag gärna lyssnat mer!
Jag har inte varit i några djupare lässvackor under det gångna året, men periodvis hade jag ingen som helst lust att skriva, så det blev något av en bloggsvacka på min egen blogg. I min traditionella månadssammanfattning började jag i oktober att skriva upp vad jag läst den föregående månaden och länkade till de böcker jag bloggat om. Jag bloggar ju på dagensbok.com var sjätte vecka och skriver i SWEA:s onlinemagasin Forum varje kvartal och det är inte alltid jag kommer ihåg att påminna om det på min egen blogg.
2024 i rubriker
Årets revansch: Den titeln får herrarna Jonas Hassen Khemeri och Serhiy Zhadan dela på! Khemeris Pappaklausulen begrep jag mig inte alls på, så det var med viss bävan jag tog mig an supertjocka Systrarna. Men OJ – vad bra den var! Serhiy Zhadan stiftade jag bekantskap med i bokcirkeln Läsa jorden runt redan 2021 och Depeche Mode fick bottenbetyg. Döm om min förvåning, när jag blev intresserad av att läsa Internatet av samme författare. Och den gillade jag verkligen!
Årets geografiska område: Israel – och det vågar jag nästan inte skriva av rädsla för att det ska uppfattas som ett politiskt ställningstagande. Oavsett allt, hoppas jag att Dana Vowinckel, Zeruya Shalev och Ayelet Gundar-Goshen får riktigt många läsare, för det är de sannerligen värda.
Årets överraskning: nu vet jag att Kamila Shamsies roman Burnt Shadows fick ligga och vänta på sin tur längst ner i bokvagnen alldeles för länge. Det berodde dels på att jag glömde bort den och dels att jag var lite för lat för att läsa på engelska. Men när jag väl fick fram den, var den en sann överraskningshit!
Årets mysigaste: Att lyssna på Emma Hamberg som läser sina egna texter är verkligen feelgood på hög nivå. Under hösten har jag lyssnat både på hennes berättelse- och kokbok Au pif! och romanen Kärlekens idioter. En sann fröjd!
Årets bokhandlartips: i april var jag ledsen och snek in i en bokhandel på hemvägen från en begravning. Små, trevliga bokhandlar med engagerade bokhandlare brukar för det mesta få mig att må lite bättre och så var det även den här gången. Tipset jag fick var Intimitäten av Katie Kitamura och den var väldigt fin – både omslaget och innehållet.
Årets felköp: när jag var i Berlin i våras köpte jag en bok jag varit sugen på ett tag och en jag blivit tipsad om, men tyckte att jag också borde testa något nytt. Jag tog Felicitas Korns roman Drei Leben lang och den föll mig då sannerligen inte på läppen.
Årets konstaterande: Fantasy är inget för mig, om nu någon hade trott det. Alla övriga delar av Fourth Wing – Flammengeküsst av Rebecca Yarros kommer att förbli olästa av mig. Det är spiksäkert.
Årets resa: Jag såg inte den här succén komma, att jag skulle gilla Bret Easton Ellis Skärvorna så himla mycket. Jag var skeptisk, men fick den i present och blev mot alla odds nyfiken. Jag fick kämpa mig in, men sedan ville jag aldrig lämna den värld som Bret Easton Ellis släppte in mig i.
Läsutmaningen för 2025 …
… ska bli att fördjupa mig i de omdiskuterade läslistor som Skolverket och Kulturrådet har publicerat för högstadiet och gymnasiet. Det ser jag fram emot. Och för idéen tackar jag Bokida!