Frida Skybäck och det utpräglade beroendet
I december började jag lyssna på en för mig ny deckarserie av Frida Skybäck. Jag blev tipsad om den av min biblioteksapp och eftersom jag har märkt att deckare funkar bra för mig som ljudbok, så laddade jag ner den första, Svartfågel. Jag gillade direkt den något tilltufsade polisutredaren Fredrika Storm som efter ett antal turbulenta år i Stockholm nu är tillbaka på hemmaplan i Skåne. Där finns inte bara hennes pensionerade jobbmentor utan även större delen av hennes släkt. Hon har inte ett helt enkelt förhållande till sin far och förhållandet till de andra familjemedlemmarna blir ansträngt när det visar sig att de är inblandade i fallet hon jobbar med. Jag behöver lite längre tid för att uppskatta hennes nya kollega Henry Calment, men det visade sig att Frida Skybäck har skapat en mycket dynamisk duo!
I de två följande delarna, Järnblomma och Skuggvarg, utreder de två kollegorna ett mord som visar sig ha sitt ursprung i en trettio år gammal skandal på ett nedlagt mentalsjukhus och en ung kvinnas mystiska försvinnande. Frida Skybäck låter oss dessutom följa Fredrikas sökande efter sin mor och uppleva hur hennes förhållande till pojkvännen utvecklas. Hos Henry är det hans mor, högst närvarande, som spelar stor roll i hans liv. När hans ex-flickvän plötsligt dyker upp i Lund, sätter det i gång många tankar som vi också får ta del av.
Frida Skybäck har dessutom ett miljöperspektiv och flätar på ett naturligt sätt in teman från klimatkrisen i deckarhistorien. Fredrikas pappa är bonde och påverkas till exempel av att somrarna blir varmare och hennes kusinbarn blir skrämd när en varg plötsligt dyker upp på gården.
Katarina Ewerlöf är uppläsare till Fredrika Storm-böckerna och jag har förstått att inte alla är överförtjusta i henne eftersom hon ibland spelar en-mans-teater istället för att bara läsa, men här tycker jag att det funkar.
När det inte fanns fler böcker om Storm & Calment, laddade jag ner De rotlösa som är Frida Skybäcks första bok i deckargenren. Även den hade ett bra driv och en kritisk blick på samhället. Lydia chockas när att hennes bror Dani blir eftersökt av polisen och försöker själv ta reda på om han verkligen har något att göra med studenten Linneas försvinnande. Berättelsen är delad i tre avsnitt: Lydias , Danis och slutligen Linneas. Det är smart gjort och höjer spänningen, tycker jag. Jag räknade dock ganska snabbt ut ungefär hur det hängde ihop och det berodde nog till lika delar på att jag är en van deckarläsare men också att jag har jobbat som socionom i många år och känner igen potentiella familjekonflikter. Men det betyder ju egentligen bara att Frida Skybäck skriver realistiskt och trovärdigt!
Nu hittar jag inga fler kriminalromaner av Frida Skybäck, så jag går över på hennes feel-good-produktion. Jag har nämligen utvecklat ett utpräglat beroende av hennes berättelser och vet att hon även behärskar feel-good. Jag lyssnade på en av dem (Bokhandeln på Riverside Drive) för ett tag sedan och den innehöll ovanligt mycket svärta för feel-good så nu satsar jag på Bokskåpets hemlighet. Hej så länge, nu dyker jag in i historien om Rebecka och hennes mormor Anna.
Författare: Fredrika Storm
Titel: Svartfågel / Järnblomma / Skuggvarg / De rotlösa
Utgivningsår: 2022 / 2023 / 2024 / 2021
Förlag: Bokförlaget Polaris x 3 / Louise Bäcklins förlag
Språk: svenska
Betyg: 4