RECENSIONER

Anders de la Motte: Bortbytaren

Ibland behöver man läsa för att slippa tänka och då är en deckare med bra driv och rejäl spänning det som behövs. Det är då du ska ta till Anders de la Mottes första del i Askerserien, Bortbytaren! Och tack Lotta, för att du parkerat den hos mig och på så sätt gav mig precis vad jag behövde i helgen.

Huvudpersonen Leo Asker är polis och hon kan fanimej allt. Förutom mänskliga relationer, det är hon verkligen inget vidare på. Hon är ingen people pleaser, utan rejält taggig och eventuellt lätt autistisk. Men hon har andra talanger, extremt smart till exempel. Det förstår vi bland annat av att hon har pluggat juridik i USA. Hon kan dessutom identifiera alla upptänkliga skjutvapen samt använda dem på ett synnerligen adekvat sätt, köra alla sorters fordon under pressade förhållanden och slåss som en hel karl. Att hon till råga på allt också kan klättra, springa och hålla sig gömd i terräng förvånar mig icke men att hon kan läsa på läpparna var allt lite otippat. Otippat, men väldigt praktiskt i spanningsarbetet, kan jag meddela. Undrar om man kan gå en kurs i det? I så fall skulle jag anmäla mig!

När Leo Asker blir bortkopplad från ett extremt prestigefyllt fall om två bortkomna ungdomar, är det självklart att hon inte ger upp trots att både hennes ex-chef (tillika en försmådd älskare) och hennes egen mor är emot henne. Och ingen läsare kommer att bli förvånad: hon löser naturligtvis fallet! Leo är nämligen en kämpe som aldrig ger upp. Det är perfekt för en deckare av det här slaget, men inte särskilt trovärdigt i det verkliga livet. 

Anders de la Motte är skicklig på att skapa en atmosfär som låter de kalla kårarna jaga varandra utefter ryggraden. Kapitlen är korta och han släpper inte på spänningen många sekunder på de nästan 500 extremt snabblästa sidorna. Då kan man bortse från sådana logiska luckor som att Leo Asker tänker “som vanligt” om en kollega hon inte ens har känt i ett dygn och att det förekommer inte mindre än två personer med hängslen och livrem till jeans. Inte vet jag, det kanske är vanligt i Skåne, men jag kan inte minnas att jag någonsin sett en människa med hängslen och jeans och om de dessutom skulle komplettera sin outfit med livrem, så hade jag med all säkerhet kommit ihåg det. Men att ha två personer med jeans, hängslen och livrem i en deckare känns som minst en för mycket. Eller så tycker de la Motte att det säger något om en person och jag fattar inte vad, så skulle det ju också kunna vara.  

Leo Askers första fall är dock spänningslitteratur av högsta klass. Det är inget man kan snacka bort. Jag sträckläste och tackar Anders de la Motte för mycket god underhållning men nu är  jag mätt på Asker för ett tag. Åtminstone tills nästa gång som jag behöver läsa för att slippa tänka, då vet jag precis vart jag ska vända mig: Glasmannen och Rostskogen finns redan i detta nu i bokhandeln. 


Författare: Anders de la Motte

Titel:  Bortbytaren

Omslag: Marcel Bandicksson

Utgivningsår: 2022

Förlag: Bokförlaget Forum

Språk: svenska

Betyg: 3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *