En sommar-serie: Ä Ö & ett bonustrack
Nu har vi kommit till sista avsnittet av sommar-serien 2022 och det passar ganska bra, tycker jag. Nu är åtminstone för mig den lediga delen av sommaren slut och från och med idag tillhör jag på riktigt den arbetande befolkningen igen. Men jag hoppas att det finns många bad och simturer kvar innan isen lägger sig! Och jo, jag erkänner att jag fuskade lite på sista bokstaven, men är väldigt nöjd med att jag fick med den gamla favvisen i listan.
ÄLSKAREN Marguerite Duras
Det var länge sedan jag läste den här och jag är inte riktigt säker på om jag vågar läsa om den. Den skulle kunna vara en sådan som tidens tand inte varit nådig mot… 15-årig ung fransyska inleder ett förhållande med vuxen kinesisk man i Indokina, som till råga på allt var fransk koloni på den här tiden. Ja, ni hör ju – det kan gå hur fel som helst! Jag föredrar att behålla den sensuella känslan av sexuellt uppvaknande, passion och kärlekens omöjlighet.
RÄDDAREN I NÖDEN J.D. Salinger
Tur att jag utnämnt 2022 till omläsningarnas år och även om det inte gått så värst bra hitintills, så blir jag grymt sugen på att läsa den här igen. Jag älskade den, när jag var i Holden Caulfields ålder, läste den på både svenska och engelska. Jag tror att jag skrev minst ett specialarbete om den sista året på gymnasiet. Jag vet att jag läste om den i början på 90-talet men de senaste 30 åren har jag bara hängett mig åt ljuva minnen. Vad handlar den om då? 16-årige Holden har än en gång blivit utslängd från (internat)skolan och han drar runt i New York ett par dagar innan han tar sig hem till föräldrarna och berättar vad som hänt. Som förälder får jag rysningar, när jag tänker på att min egen son skulle hängt i New York (eller valfri storstad) som 16-åring ett par dar utan någon som helst koll, men jag antar att det är sådant som man (läs: JAG!) får bortse från vid eventuell omläsning.
Bonustrack: Läser just nu / LIEBESLEBEN Zeruya Shalev
Jag önskar att jag kunde säga “omläsningsåret” fick mig att ta tag i den här gamla favoriten från århundradets början igen, men så var det inte. Facebook-bokcirkeln “Läsa jorden runt” var sugen på Israel och då föreslog jag den här. Shalev finns inte översatt till svenska, så bokcirkeldeltagarna läser på engelska. Det ska bli mycket spännande att höra vad de andra tycker, men jag älskar den fortfarande och tror att jag förstår den på ett djupare plan i dag. Jag älskar blandningen av humor och existentiell ångest, fantasi och verklighet, det som hände innan Ja´ara ens föddes och det som utspelas framför hennes ögon. Om jag som den i Tyskland mycket kände (och numera döde) litteraturkritikern Hellmuth Karasek tycker att det är “ein hocherotisches Buch”, är en annan femma. Jag tycker att det mer handlar om makt över sitt eget liv än erotik, men det ska jag snacka om med mina läskompisar om och förmodligen skriva ett alldeles eget inlägg om här på bloggen härnäst.