INTERVJUER

Att läsa är att mötas – trots olikheter!

Och Emma och Carina är egentligen ganska olika. Emma är en organisatorisk och planerande perfektionist, Carina är en kreativ igångsättare som gärna vill att saker och ting ska hända NU. Emma bokar nästan in en date med sina böcker och blir irriterad av avbrott, Carina läser stående i busskön och medan pastavattnet kokar. Det de dock har gemensamt är att de brinner för att läsa och för att få andra att läsa de fantastiska böcker de själva får nöjet att upptäcka.

 

Kanske var det lite där behovet av en bokblogg föddes. De två träffades genom den bokklubb som Emma startade i Hamburg oktober 2016. Där fick de båda leva ut önskan om att prata om böcker. Emma berättar att hon älskar bokklubben som forum, men att hon ofta känner att hon skulle kunna prata ännu mer om böckerna. Bloggen ser hon som ett bra forum för att göra detta på. När Carina sedan (upprepade gånger) frågade henne om hon inte ville vara med och starta upp en bokblogg så tog hon chansen. Carina berättar vidare om valet av Emma som bokbloggspartner;

 

”Jag insåg en kväll när Emma skickade sina första recensioner till mig att jag har ju faktiskt inte läst något hon skrivit än, och det hade ju kunnat bli jättekonstigt om Emma inte skrev bra, men som tur är var det ju bra, och det är jag väldigt tacksam över.”

 

När Carina berättat detta inflikar Emma att hon tror att det här med hur de båda skriver är en av deras styrkor. Hon utvecklar med att berätta att det verkligen inte är alltid hon och Carina tycker om samma böcker, snarare tvärtom, men trots det så vill hon ändå alltid läsa vad Carina skrivit om en bok, för det är i sig väldigt intressant och underhållande, vilket skribenten (som känner båda tjejerna personligen) kan intyga med största sannolikhet kommer vara fallet.

 

Så vad blir det för typ av blogg då? Utan att avslöja alltför mycket berättar de att tanken är att de ska utöva principen om gemensam vårdnad. Det innebär att de ska ha sin bloggbebis en vecka i taget. Självklart kommer det bli rätt mycket recensioner, men det kan även dyka upp till exempel sommarlästips och gästbloggare, lite beroende på vad de får feeling för. En sak som dock står klar är att Emma – som lägger stor vikt vid det estetiskt tilltalande uttrycket hos bloggen – kommer att ”filtra” Carinas bilder, som Carina uttrycker det. Här dyker deras skillnader upp igen. Carina är av åsikten att det gör ju inget om det är snyggt, men det är inte prio ett, och Emma tycker att det är viktigt att bilder och detaljer håller lika hög nivå som det som skrivs i recensionerna.

 

Jag frågar dem då hur viktiga omslagen är när de väljer böcker (okej, här anade jag svaret, det ska villigt erkännas), varpå Emma säger att det är 90% av anledningen till varför hon väljer en bok, och Carina (förfärat) utbrister ”NÄÄÄÄ!” I den efterföljande diskussionen bekänner Emma att hon tycker det är superviktigt med ett fint omslag som gör att hon blir sugen på boken (såväl i affären som hemma på nattduksbordet). Köper hon böcker via nätet så väljer hon utgåvan med snyggast omslag. Carina levererar här en av sina klassiska one-liners (något som skribenten misstänker att läsare av bloggen kommer få många fina exempel på):

 

”Jag är mest intresserad av bokstäverna”

 

Men hur drogs de till böcker från början? Båda började egentligen på skolloven. Emma berättar om det högtidliga besöket på biblioteket i början av sommarlovet, och om irritation över att behöva duscha, äta och sova när hon helst bara ville läsa resten av sommaren. Carina läste sin första bok på jullovet i ettan, och har alltid haft en bok på gång efter det. Trots sina många olikheter så är det en sak de är överens om, och det är att en bra bok är en bok behöver kännas trovärdig, den måste fånga dem på något sätt. Viktigt är även att bokens personer inte får kännas endimensionella.

 

Det är häftigt när böckerna berör en ända in i själen, och båda tror att bokbloggen kan bli ett både spännande och fint sätt att inspirera andra – till att läsa, till att fundera, till att kommentera inläggen och sätta igång diskussioner. För att läsa är ju att mötas, som Carina kort och konscist säger när Emma med en längre förklaring går in på att läsning är en ensam aktivitet och att folk nog har ett behov av att få ett utbyte kring böckerna, och då kan använda bokbloggen för att på ett opretentiöst och avslappnat forum för detta. Och här ser ju vi som läsare ett utmärkt exempel på detta. Två otroligt olika damer som säger exakt samma sak med helt olika ord – ett fint möte som i alla fall jag med spänning ser fram emot att följa.

 


SNABBA FRÅGOR


– Carina –

Favoritbok just nu: “Die Katze und der General, skriven av Nino Haratischwili”

Favoritbok genom alla tider: “Kejsaren av Portugallien, skriven av Selma Lagerlöf”

Favoritförfattare: “Zeruya Shalev”

Favoritgenre: “Diskbänksrealism, det som händer idag och nu och runt omkring oss, nutidsskildringar.”

Genre som du ogillar: “Allt som har med fantasy och science fiction att göra. Helt ointresserad av saker som är magiskt och omänskligt. Men gillar Harry Potter. Det finns undantag.”

Åsikt om hundöron, skriva i böcker etc: “Har inga problem med det”

Bästa bokformatet: “Pocket, inbundet borde vara förbjudet. Det kunde man sluta med.”

E-boken som format: “Har jag inga problem med”

Ljudbok som format:  “Ja, det går bra, OM det är en bra uppläsare. Det får inte bli för mycket inlevelse.”

 

– Emma –

Favoritbok just nu: “Conversations with Friends, skriven av Sally Rooney”

Favoritbok genom alla tider: “Första favoritboken var Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda, läste den vid 13 års ålder. Annars Americanah.“

Favoritförfattare: “Chiamamanda Ngozi Adichie”

Favoritgenre: “All relationsanalys. Älskar det! Dock måste det vara icke stereotypiskt beskrivet och reflekterande.”

Genre som du ogillar: “Svenska, tråkiga, historiska gamla böcker. Fast, räddaren i nöden, den var ju faktiskt ganska underhållande. Men jag måste kunna relatera till historien.”

Åsikt om hundöron, skriva i böcker etc: “Det är lite som att rycka ut mitt hjärta och stampa på det. Tycker det är hemskt, blir förolämpad. Har försökt att bli lite loosey goosey, har börjat med hundöron och stryka under, men det tar emot. I så fall ska göras på rätt sätt och vara snyggt och genomtänkt – och här erkänner jag mig stiff.”

Bästa bokformatet: “Pocket”

E-bok som format: “Ja, av praktiska skäl. Det är ju miljövänligt, och jag vill inte bara köpa och konsumera böcker. Lånar gärna också!”

Ljudbok som format: “Inget stort fan, men det händer. Beror på, fungerar till exempel när jag ska ut och resa och blir åksjuk av att läsa. Och just det ”En droppe midnatt” med Jason Diakté, det var fantastiskt, förstår ej hur man skulle föredra att läsa den före att lyssna. Har annars svårt att lyssna utan att tappa bort mig. “

 

 

Skriven av Linnéa Gustafsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *