LISTOR

Lästipslista för dem som tror att de inte har tid

Det händer att människor frågar mig hur jag hinner läsa, jag som har familj och jobbar mycket. Ibland svarar jag att oavsett hur mycket jag har att göra, så brukar jag ju ändå inte sluta äta, andas och gå på toaletten. Samma sak med är det för mig med läsning. Ett grundläggande behov helt enkelt och till sådant hittar man ju alltid tid.

Under stressiga perioder i livet är det inte direkt oceaner av ostörd lästid som jag trollar fram, utan det är små skärvor av tid som jag använder till läsning. En bra idé ar att välja passande litteratur och hellre ta en novellsamling än en tusensidors släktkrönika till exempel. Den gamle centerledaren Thorbjörn Fälldin lär ha läst mycket dikter under sitt aktiva politikerliv och det kan man ju göra, men personligen är just diktsamlingar sällan något jag känner sug efter. Men romaner för unga vuxna brukar funka, även när det är ont om lästid.

Här kommer mina bästa tips för att hitta lästid:

1. Lämna aldrig hemmet utan en bok. Oförväntad lästid dyker upp när man minst anar det! Bilen går sönder och du måste vänta på bärgning eller du får fortsätta din resa med tåg. Det har hänt mig! Båda två faktiskt, men med två olika bilar.

2. Transporttid är lästid: buss, tåg, flyg, bil (om du inte kör själv). Cykel funkar inte.

3. Väntetid är lästid. Stå i kö på posten strax innan jul blir väldigt mycket mer uthärdligt om du har en bok att läsa medans kön sniglar sig fram. Se telefonkön som en lästid!

4. Läs inte veckotidningar. Läs böcker istället.

5. Sluta slötitta på TV och stäng av  om du inte gillar filmen som du börjat titta på. Jisses, vad mycket lästid det ger!

6. Försök inte läsa ut internet. Det går inte. Böcker däremot har en början, en mitt och ett slut.

7. Begränsa din tid på sociala medier. Handen på hjärtat, visst är det få facebookuppdateringar som verkligen ger dig någon ny tanke? Böcker ger dig nya impulser.

8. Sluta träffa tråkiga människor. I böckernas värld kan du träffa intressanta människor varje dag.

9. Överdriv inte det där med sömn. Enough is enough – du kan inte sova ikapp eller sova i förväg. Det är ingen som dör av att vara lite trött. Läs alltid innan du släcker lampan och gå inte upp innan du läst några sidor. Ställ väckarklockan lite tidigare om du inte vaknar av dig själv.

10. EXTRATIPS för FÖRÄLDRAR

10a. Om du ammar din bebis, har du i princip hur mycket tid som helst att läsa. Bebisar är jättesöta, men det händer inte så förfärligt mycket medans de slurpar i sig, så det räcker att titta till dem i början och slutet på amningen.

10b. Våga vägra vara lekterapeut för dina barn! Istället för att krypa omkring på golvet och bygga lego med dem, se till att de har syskon eller vänner att leka med. Det frigör massvis med lästid och gör dig till en förebild för dina barn. Barn som ser föräldrar läsa, läser förhoppningsvis mer själva.

10c. Är du orolig att din tonåring kommer hem full? Vänta utan att vänta, var vaken på soffan och läs. Din unge kommer inte ens att fatta att du kontrollerar, eftersom hen är van vid att se dig med en bok på ovanliga ställen under alla dygnets timmar (se 10 a och 10 b)

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *