LISTOR

Tre ljudbokstips

 

 

1.”Modern Romance – An Investigation” av Aziz Ansari & Eric Klinenberg

 

Medan jag väntade på flyget hem till Göteborg så gick jag in på Pocket shops-pop up butik på Hamburgs flygplats. Jag gillar alltid att gå runt och låta blicken vandra över olika omslag, ta upp några böcker som fångar min uppmärksamhet och seriöst läsa baksidorna. Köper typ aldrig något. Är en sån hemsk person som mest njuter av att existera i närheten av böcker och utnyttjar bokhandlar för att uppnå exakt det. En dålig kund, helt enkelt. Jag pratar ofta med de som jobbar där, frågar vad de rekommenderar och låtsas överväga att köpa något. Men jag vet redan vad som kommer ske innan jag går in i butiken.

 

Jag kommer att anteckna titel och författare och göra en liten research om boken innan jag beställer den via internet tillsammans med fem andra böckerna jag också hittat, som en vanlig människa. I alla fall, den fredagskvällen så jobbade en jättefin person i Pocketshopen och vi började prata. Hon rekommenderade att lyssna på ”Modern Romance” istället för att läsa den, och tacka Gudarna för att hon stoppade mig från att beställa boken senare när jag lämnat butiken!

 

Jag hade ganska nyligen sett den fantastiska serien ”Master of None” och försökte fylla hålet efter att andra säsongen var slut. Blev också lite irriterad på att jag inte kom på idén själv, att lyssna på Ansaris uppläsning, men tanke på hur otroligt rolig och skarp jag tyckte han var. Boken inleds med att Ansari dissar alla som är för lata för att läsa boken själva och istället tvingar honom att själv läsa upp den för oss. Med en underhållande blandning av humor och nutida forskning om relationer så gör Ansari en djupdykning i modern kärlek och dejting. Han läser upp allt från publikens meddelande konversationer med deras senaste ragg under hans stand up-show till forskning om olika länders genomsnittliga ålder för äktenskap. Jag kan varmt rekommendera Aziz kvicktänkta och fnissiga tankar om relationer!

 

3. ”Fantastic Beasts and Where to Find Them” av J.K. Rowling (under namnet Newt Scamander, som är författare och djurexpert i Harry Potter-serien)

 

Precis som med ”Modern romance” så flög jag även med denna bok i lurarna. Tycker det är ett sånt bekvämt sätt att resa på, plus blir så oerhört åksjuk så fort jag läser en artikel på mobilen, så att läsa bok vid transport är inget alternativ! Jag hade sett filmen med samma titel som boken är baserad på, och trots att den inte alls var lika bra som Harry Potter-böckerna ingav det ett lugn att återvända till den världen. Om jag ska vara helt ärlig så somnade jag snabbt. Och det är också exakt därför jag rekommenderar denna bok! Om du vill känna dig som ett barn som lyssnar på en otroligt mysig godnattsaga med magi och spänning – då är detta boken för dig! All stress, anspänning och ångestrelaterade tankar försvann direkt. Jag sjönk ner i en ett emotionellt ångbad och kunde skönt släppa taget och ta mig en tupplur.

 

Jag skulle också ljuga om jag inte erkände att Eddie Redmayne som uppläsare inte var så pjåkigt. Brittiska i all ära, men Eddie Redmayne, han har något speciellt! Det är också kul val av uppläsare med tanke på att han spelar huvudrollen i filmen som just Newt Scamander. Detta är med andra ord en perfekt verklighetsflykt för dig som gillar Harry Potter, vill bli charmad av en handling men samtidigt kunna ta en powernap med gott samvete! Extra plus i kanten om, du likt mig, också har en grej för Eddie Redmayne.

 

3. ”En droppe midnatt” av Jason Timbuktu Diakité

 

Lyssnade på denna bok sommaren 2017, hör och häpna inte på ett flygplan, utan till och från jobbet. Om du gillat Timbuktus musik och tycker han har en härlig röst så är detta ett självklart val för dig! Diakités lundensiska var som balsam för själen för en hemlängtande svenska i Tyskland förra året (läs: jag). Jag har länge lyssnat på hans musik och tycker att texterna är fantastiska. Känns också som om det funnits något mystiskt över honom, en poet som ger oss ledtrådar genom sin musik. Jag har hört historier om honom genom åren och har hemligt hoppats på att stöta ihop med honom. Hade uppenbarligen en grej för honom när jag var yngre (verkar vara temat för samtliga ljudbokstips!?).

Men tillbaka till boken, här är ett talande stycke från Diakités tankar:

 

”31 år senare sitter jag i mammas lägenhet på Östra Torn i Lund och minns klasskamraternas glåpord som gjorde det omöjligt för mig att undfly sanningen att min hudfärg var avgörande för hur världen skulle bemöta mej. Jag minns min irrande, envisa jakt efter en mindre splittrad identitet. Jag söker fortfarande platsen där jag hör hemma. En plats där jag inte är mitt emellan. Där jag inte behöver påminnas om mitt hälftenskap. Jag har under så lång tid varken känt mej svensk eller amerikansk, vit eller svart.
Jag vet inte om jag kan leva med tanken på att hem bara ska finnas inom mej och aldrig få bli en fysisk plats…”

 

”En droppe midnatt” är alltså en otroligt rörande berättelse om Diakités uppväx, hur intresset för rap kom in i hans liv och släktens historia. Diakité ger sig ut på en resa för att utforska sina rötter, vilket leder honom från slaveriet i amerikanska södern till det svenska folkhemmet. Som den poet han är skriver Diakité med ett vackert, imponerade språk om identitet, motstånd och längtan efter tillhörighet. Sedan september 2017 har dramatiseringen av boken även spelats på scener runt om i Sverige i regissören Farnaz Arbabis regi. Scenföreställningen innehåller även sång och musik från Mira Palm och DAMN! Det är en underdrift att säga att både boken och föreställningen blivit en succé.

 


Författare: Aziz Ansari & Eric Klinenberg

Uppläsare: Aziz Ansari

Titel: Modern Romance – An Investigation av

Utgivningsår: 2015

Förlag: Penguin Group

Språk: Engelska

Betyg: 3,5/5


Författare: Newt Scamander/J.K Rowling

Uppläsare: Eddie Redmayne

Titel: Fantastic Beasts and Where to Find Them

Utgivningsår: 2001

Förlag: Scholastic

Språk: Engelska

Betyg: 3/5


Författare: Jason Timbuktu Diakité

Uppläsare: Jason Timbuktu Diakité

Titel: En droppe midnatt

Utgivningsår: 2016

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Språk: Svenska

Betyg: 4/5

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *