LISTOR

Januari med Storytel

Efter att ha börjat januari med att ha läst tre otroligt bra böcker (“En annan Alice” av Liane Moriarty, “Han – en bok om sorg” av Michaela Larsson och “För såna som oss” av Tiina Nevala & Henrik Karlsson) hamnade jag i en svacka. Det var svårt att gå tillbaka till halvdana böcker efter ett sånt flow. Ja, jag var lite väl bortskämd. Det är inte så vanligt att få till tre fullträffar på raken. Men precis som alla andra sug så avtar det inte efter en miss. Jag behövde en fix.

Jag tror att jag har använt alla mejladresser och kreditkort jag kommit över för att snåla mig till en gratismånad av Storytel. Januari är inte direkt känd för att vara årets mest inspirerande tid, alltså unnande jag mig (trots en bokhylla full av olästa böcker) att KÖPA en månad Storytel. Kände att det kanske var på tiden jag betalade för en tjänst jag uppenbarligen uppskattat så mycket.

Som den gottegris jag är samlade jag på mig tjugotals böcker i min ”bookshelf” och började, likt en sann litteraturgäris med abstinens, att lyssna och läsa diverse böcker huller om buller. Gick snabbt vidare när jag inte blev tillräckligt intresserad och märkte att just den boken inte skulle tillfredsställa mitt läsbehov. Nedan listar jag fem exempel på böcker jag testade under min Storytel-månad:

“Bara ha roligt” av Maria Maunsbach

Jag lyssnade ganska intensivt på ’Ligga med P3’ när Maria var programledare, så blev därför intresserad när jag såg att hon gett ut en bok. Boken handlar om relationer, sex och Malmö, och dessutom vad omslaget var väldigt fint (shoutout till formgivaren Lisa Benk). Tyvärr var det en plåga att läsa. Trots att sexscenerna var realistiskt bra skildrade och Malmö-referenserna värmde hjärtat mitt, så blev jag ändå besviken. Varför läsa en hel bok en om fucking snubbe?! Alla dessa hopplösa dudes som inte är ett dugg inkännande, har noll social skills men ändå lyckas få bra tjejer och fortsätta leva sina glassiga liv… Nej, tack! (Snor Carinas punchline)


Titel: Bara ha roligt

Författare: Maria Maunsbach

Förlag: Brombergs

Utgivningsår: 2018

Språk: Svenska

Betyg: 1/5


“Walking gods” av Sylvian Neuvel

Som ni vet blev jag golvad av första delen i ’The Themis Flies’-serien: Sleeping Giants. Men hade av någon anledning inte läst den andra delen ännu, så tog därför tillfället i akt och började lyssna på den. Detta är inte så mycket kritik mot boken i sig utan snarare uppläsaren. ’Walking gods’ har flera olika uppläsare, vilket passar bokens koncept med att vara skriven i rapport- och intervjuform. Romanen är skriven som en utredning där alla intervjuobjekt har olika uppläsare, vilket är väldigt kul. Eller kul och kul, det är uppfriskande med ett nytt berättargrepp! Tyvärr så kunde jag inte lyssna vidare på boken efter att det visat sig att den okände intervjuaren, som är ansvarig för utredningen, hade en helt annan röst än vad jag hade föreställt mig. Som jag skrev i min recension av ’Sleeping gods’ så uppfattade jag honom lite sexig och mystisk. Att det dessutom kanske fanns en subtil attraktion mellan honom och Dr Rose Franklin, vilket jag fann spännande. Rösten som skulle föreställa hans var… inte direkt sexig eller åldersmässigt korrekt. 100% min förväntans fel och kan därför inte ge ett rimligt betyg på boken, som är helt oskyldig i detta missförstånd. Ska oavsett ge boken ett till försök i bokform!


Titel: Walking gods

Författare: Sylvain Neuvel

Förslag: Del Rey

Utgivningsår: 2017

Språk: Engelska

Betyg: -/5


“The man who did not call” av Rosie Walsh

Vem behöver inte lite feelgood en grå januaridag om inte en viss Emma Johansson? Jag hade läst om ’The man who did not call’ (eller ’Ghosted’ som den amerikanska upplagan heter) för någon månad sen. Den ska tydligen vara en välskriven, spännande feelgood roman om den klassiska situationen att en man säger att han ska ringa, men aldrig gör det. Jag blev lite fnissig av att läsa beskrivningen och tänkte på filmen, som är baserad på boken med samma namn, ’He’s just not that into you’, vilken på ett humoristiskt sätt navigerar i den moderna dejtingvärlden.

Till att börja med så ska jag inte hymla med att en övervägande del varför jag gillade den här boken beror på att det var en brittisk uppläsare. Jag har en svag punkt för brittiska och trött efter jobbet somnade jag ungefär tio minuter in i boken pga välbehag. Dock så fortsatte jag i vaket tillstånd att lyssnade vidare och det var en perfekt vardagsaktivitet till och från jobbet. Det är ju otroligt mysigt att ha igång en ljudbok, precis som en godnattsaga när jag skulle somna. Det fick mig att fint minnas hur jag i mellanstadiet brukade lyssnade på ’Vi fem’-böckerna på min CD-spelare (’Fem i knipa’ var min favorit).

Dock krävs det tålamod. Det tar längre tid att lyssna på en bok, en kan inte skumma vidare hur lätt som helst och risken att tappa fokus är stor. Det kanske var därför jag lätt blev rastlös, tyckte den var lite seg och så sent som två tredjedelar in började förstår hur den skulle sluta. Haha, antingen är jag helt clueless gällande varför män inte skulle ringa tillbaka/en usel detektiv, eller så var boken helt enkelt trög och jag var inte ensam om att tappa tråden lite då och då. Summan av kardemumman: mysig och lätt! Precis vad jag var utefter, helt enkel.


Titel: The man who didn’t call

Författare: Rosie Walsh

Utgivningsår: 2018

Förlag: Pan MacMillan

Språk: Engelska

Betyg: 2/5


“Hidden bodies” av Caroline Kepnes

Jag antar att jag inte är ensam om att ha sett Netflix-succén ”You” som släpptes i mellandagarna? När jag och Marv var i Kalifornien i somras så såg vi reklam för serien, som då skulle ha premiär i september på Lifetime. När serien blev beviljad en andra säsong köpte Netflix upp den och sände första säsongen igen under jul. ”You” är baserad på boken med samma namn av Caroline Kepnes från 2014.

Jag googlade direkt serien efter reklamen, eftersom Penn Badgley (som tidigare är känd från rollen Dan i ’Gossip Girl’ som jag kan ha sett både en och två gånger) spelade huvudrollen Joe Goldberg. Första sökträffen var en intervjuartikel med Badgley där han berättar om hur han vill att folk ska ifrågasätta och inte sympatisera med hans karaktär, som (uppenbarligen) är en snygg man som jobbar i en bokhandel. Plot twist: han är också en galen stalker. Badgley menar på att vi måste nyansera bilden av vad en ”stalker” är, att även människor som ”får ligga” kan förfölja och gå över alla möjliga gränser. Det handlar om makt, inte utseende. För att inte avslöja vad som händer i uppföljaren till ”You”, kan jag kort återge hur Joe i första boken blir kär i Guinevere Beck. Trots att de inleder en relation vill Joe ha mer, vara närmare, skydda Beck – och det är början på en spännande, obehaglig förskjutning. Frågan som även lurar i bakgrunden är: vad hände med Joes ex-flickvän Candace?


Efter intensiva dagar då jag sträckkollade första säsongen kunde jag såklart inte låta bli att börja lyssna på bok nummer två: ”Hidden Bodies”. Santino Fontana är uppläsaren, vilket likt serien är berättad i jag-form från Joes perspektiv. Rösten har exakt samma stil som Badgleys i serien och trots att namnet inte är bekant vet jag exakt vem skådespelaren är när jag googlar upp en bild. Fontana är mest känd för rollen som Greg i serien ”Crazy Ex-Girlfriend” och rösten till Prins Hans i amerikanska ”Frozen”. Fontanas röst är hursomhelst gjord för denna uppläsning. Dock stör jag mig på hur han läser upp kvinnors röster, liksom förlöjligande. Andra män får också en väldigt överdriven ”bro”-röst, men det kanske korrekt återspeglar hur Joe egentligen upplever dessa personer.  

Jag orkade inte lyssna på hela boken. Att höra på hur Joe hatar alla i 13 timmar där vartannat ord är ”fuck”, ”hard dick” och ”pussy” är lite väl överdrivet. (Hade inte lyssnat en sekund om det vore en manlig författare, Kepnes fick kvinnlig författare-kortet). Det finns faktiskt en gräns för hur många könsord jag orkar höra under loppet av en vecka. Oavsett får boken ett generöst betyg baserat på hur tillfredsställande det var att stilla min nyfikenhet och slippa våndas tills säsong två släpps. Men inslutändan föredrog jag faktiskt serien och ser fram emot att med spänning följa upplösningen i säsong två.


Titel: Hidden Bodies

Författare: Caroline Kepnes

Uppläsare: Santino Fontana

Förlag: Simon Schuster UK

Utgivningsår: 2016

Språk: Engelska

Betyg: 3/5


“Feministisk erotik” av Sara Becker m.fl.

Vår bokklubb tog en oväntad riktning efter att ha läst Kerstin Thorvalls ”Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig”. Vi ville helt enkelt läsa mer erotik! Hittills har vi inte läst något direkt ‘sexigt’, vilket kanske var därför Thorvall fick en sån effekt på vår torra lilla bokklubb? Skämt å sido så kändes det härligt att väga upp vårens planerade böcker om unga flickor som försvinner och anorexia med något annat. Eftersom bokklubben snabbt övergick från tedrickande till vin på kvällstid så känns det även mer passande med sensuella teman.

Därför passade jag på att läsa ”Feministisk erotik” på Storytel ett kapitel i taget, vilka var variationsrika och spännande. Det är ett enkelt sätt att ta reda på vad en gillar och inte. Dock vet jag inte om historierna blev sämre och sämre eller om jag bara blev lite väl avtrubbad under bokens gång? Detta är i vart fall en antologi med 10 stycken berättelser samlade, där de beskrivs som ‘queera, kåta och helt skamlösa’. Ärligt talat så var det kul att läsa erotik, och speciellt när sexet inte heteronormativt enbart fokuserar på penis-i-vagina-penetration. Därför får den ett ganska stabilt betyg som stöd. Ska i alla fall bli spännande att se hur diskussionerna blir på den bokklubbsträffen!


Titel: Feministisk erotik

Författare: Saga Becker m.fl.

Förlag: Leopard Förlag

Utgivningsår: 2018

Språk: Svenska

Betyg: 3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *