RECENSIONER

Anna Suvanna Davidsson: En apa i Rågsved

Under namnet “Apan satt i granen” är Anna Suvanna Davidsson aktiv på instagram och har sedan länge ett stort antal följare. Jag har bara följt henne en kort tid. Jag skulle kunna beskriva min egen reaktion på hennes blandade inlägg som en skräckblandad förtjusning.

Hon skriver om sex, barn, träning, kropp, feminism och kärlek i en hisnande blandning. Ibland nickar jag igenkännande, men oftast är jag fascinerad eller till och med förbryllad över att man också kan göra eller tänka på det sättet som hon gör. Det är ofta uppfriskande, ibland irriterande men det är ju egentligen samma sak: en puff som för tankarna i en annan riktning än den invanda. 

Romanen “En apa i Rågsved” hittade jag på biblioteket i Svenljunga och jag läste ut den i ett fåtal sittningar. Den utspelar sig från december till december det år Tess, eller “Tess the mess” som hennes sambo Rikard kallar henne, äntligen bryter upp från relationen som kväver henne. Under det året lämnar hon livet som kärnfamilj på Södermalm och blir varannanveckasmamma i Rågsved.

I början gillar jag Anna Suvanna Davidssons skildring av det ambivalenta i att bryta upp från barnens pappa, det är ett steg framåt och två bakåt. Jag lider med Tess, håller tummarna när hon kämpar vidare och det så småningom blir två steg fram och ett steg tillbaka för att utvecklas till full fart framåt och ingen blick tillbaka. Mot slutet blir månadskapitlen kortare och de känns mer som förströdda dagboksanteckningar om en separation och inte längre som en roman som engagerar mig. 

Det är smärtsamt att läsa hur Rikard förminskar Tess och det är lätt att förstå att hon har svårt att utvecklas eller ens vara sig själv med honom. Han inskränker henne, tar henne inte på allvar och det är provocerande även för läsaren.

“Vet du hur söt du är när du är arg? Jag vet att du inte menar allvar. Du fattar ju själv att du inte kan göra slut med mig. Varken nu eller senare. När vi blev ihop lovade du att det skulle vara vi. Om du gör slut med mig betyder det att du är en lögnare.” 

Jag är imponerad av att hon kan skriva om sex på ett sätt så att det känns äkta. Sexet är inte halvtaffliga transportsträckor för att komma någon annanstans utan det är med för att det i sig bär handlingen framåt och visar hur Tess löser sig från Rikard och blir mer sig själv. Det är snyggt gjort. 

“I samband med att jag gjorde slut väcktes en slumrande nymf i mig. Nymfen sträckte på sig och gäspade sömnigt. I takt med att hon vaknade upp ur sin dvala kände jag en kåthet och ett sug sakta komma tillbaka till mig. Inte enbart ett sug efter sex, utan även på livet.” 

Sammanfattningsvis, kan jag säga “You had me at hello”, Anna Suvanna Davidsson, men sedan tappade du mig. Credden och nyfikenheten från instagramkontot höll inte ända fram. Jag tappade intresset och om det beror på att romanen svackade mot slutet eller på att min identifikation upphörde, vet jag inte riktigt. Som föredetta småbarnsmamma, kände jag igen mig och tycker inte ens i efterhand att det var våra bästa år som par, även om min man aldrig har betett sig så oförlåtligt som Rikard. Men vi separerade inte, fick det bättre i takt med att småbarnsåren rann förbi och livet som varannanveckasförälder är därför främmande för mig. 


Författare: Anna Suvanna Davidsson

Titel: En apa i Rågsved

Utgivningsår: 2018

Förlag: Mima

Språk: Svenska

Betyg: 3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *