LISTOR

Tre YA-romaner jag tycker om

1. Elin Cullhed: Gudarna

Jag säger bara: språket, språket, språket! Det sprätter till på sidorna av energi, vilket var väldigt underhållande läsning. Det är sällan jag läser böcker med en sån tydlig fart rent språkligt, och som jag gillade det! 

Vi läste ”Gudarna” i bokklubben för något år sen och minns att den föll många i smaken, vilket kanske var lite oväntat, då det är en tydlig ungdomsroman. Jag misstänker att det är en bok man antingen gillar eller inte.

”Vi är Bita, Lilly och Jane. Den här boken handlar inte om att någons mamma dör. Den handlar inte om kärlek mellan två ungdomar som har cancer. Den handlar inte om another kille som är kär. Den här boken handlar om oss.”

Ja, där har ni det. Rakt upp och ner. En färsk fläkt och härlig omväxling från de långsamma romanerna jag brukar läsa. Nästa generation feminister tar över och det välkomnas varmt.


Författare: Elin Cullhed 

Titel: Gudarna 

Utgivningsår: 2015

Förlag: Natur & Kultur

Språk: Svenska

Betyg: 3/5


2. Anna Hörnell: I Kalifornien skälver jorden 

Inför min tågresa till London och en veckas förkylning från helvetet så behövde jag något lätt och härligt. Som en gammal vän dök unga vuxna-genren upp och efter några sökningar ramlade jag över en rekommendation att läsa debutromanen ”I Kalifornien skälver jorden”. Till skillnad från ”Gudarna” handlade den bara om någon jäkla snubbe. Trots att jag tror vi alla är allergiska mot den typen av historier, så är den ju relaterbar! Och därmed viktig.

Melin ska tillbringa ett år i Kalifornien hos sin kusin och färdas över Atlanten från Norrbotten. Hon går på college, men det nämns knappt och verkar orelevant, utan i fokus står snarare festandet, den destruktiva förälskelsen till Lukas Sparkmann och krisen att bli vuxen.

”Melin, du förtjänar någon som inte släpar hem fucking fågelinfluensa.”

Trots att jag fick panik när jag läste om hur både Melin och hennes kusin gör våld på sig själva för dessa dudes, så är deras besatthet förståelig. De beter sig precis så som flickor, och sen kvinnor, lär sig att bete sig. Inte ställa krav, vara den som han ändrar sig för och offra allt på kuppen för magisk manlig bekräftelse.

Även här är det det rappa språket som gör mig intresserad från första sidan. Amerikanska fraser som dyker upp och man kan nästan ta på den sunkiga, lockande kaliforniska collegevibben. Hörnell verkar redan ha hittat sin röst som författare och jag är spänd på att se vad mer som kan komma.


Författare: Anna Hörnell

Titel: I Kalifornien skälver jorden 

Utgivningsår: 2019

Förlag: Vox by Opal

Språk: Svenska

Betyg: 3/5


3. Sandra Beijer: Det handlar om dig 

”Det handlar om dig” är Beijers debutroman och jag blev fast direkt. Minns att jag läste ut den i ett svep efter att jag lånat den på biblioteket. Jag vet inte om det är ett sammanträffande att de flesta YA-romaner handlar om tjejer som är kära i killar, eller om jag automatiskt dras till dem. Vi har ju redan konstaterat denna hatkärlek till killen. Killen som tjejen blir kär i, längtar efter, drömmer om, sätter på en piedestal och sen lever sitt liv efter.

Varför blir det alltid så? Varför är det så deprimerande och orimligt, men ändå så härligt att läsa om? Är det enbart en form av självskadebeteende beteende och reproduktion av den kapitalistiska, Hollywood-kärleken?

”Vi går nerför Sibyllegatan, stannar på Seven Eleven för att köpa en påse dillchips och cigaretter och du röker hårt och fumligt och jag ber dig säga något på ryska igen. Vad som helst? Frågar du och jag svarar ja vad som och då kastar du tre ord rakt ut i luften och ler stort. Jag går hem och skriver ditt namn tio gånger på insidan av ett bokomslag.” 

I “Det handlar om dig” utforskar Beijer även baksidan av denna typ av förälskelse. Vad gör man när man väl får killen? Blir man verkligen lyckligare? Egentligen är den otillgängliga snubben lika uppfuckad som den hjärntvättade tjejen. Trots att jag tyvärr blivit besviken på Beijers andra romaner, har inte alls blivit hooked, så minns jag fortfarande hur medsvept jag blev av ”Det handlar om dig”. Den var mysig och precis vad jag behöver ibland.


Författare: Sandra Beijer 

Titel: Det handlar om dig 

Utgivningsår: 2015

Förlag: Rabén & Sjögren

Språk: Svenska

Betyg: 3/5


2 Comments

  • Frida Enemark

    som ljudbocker ocksa, trots att jag redan hade dem i den inbundna romanutgavan och redan hade last dem). Ultimata verklighetsflykter i kvadrat! Jag gillade foregangarna, men den tredje i denna maste inte handla om rik overklass, Ostermalmsmiljoer, mycket pengar och flard, dyra middagar, inte ens snygga klader dominerar i den har romanen. Erotiken saknas dock inte, och inte heller val utmejslade karaktarer med mycket dolt i bagaget. Sa det ar fortfarande en riktigt bra Simona Ahrnstedt-roman. Jag tycker allra bast om

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *