LISTOR

Fyra noveller

Året 2020 inleddes starkt med fyra små noveller som mamma snällt postade från Sverige till mig. Vanligtläs läser jag inte korta noveller, men jag blev så sugen att testa på efter att jag älskade Sally Rooneys “Mr Salary”. Därför har jag listat årets första noveller nedan. Det generella betyger är: det var kul! Vissa var riktigt bra, andra sådär. Men jag har i alla fall en stark känsla av att jag kommer fortsätta läsa mer korta noveller framöver!

Mary Shelly: Kärleksprövningen

Ja du, det var mest spännande att läsa en bok som är skriven 1818 och först nu översatt till på svenska! Omslaget är helt otroligt och jag gillade att bläddra upp den lilla boken för att perfekt läsa 30 sidor innan det var dags att somna.

”Hennes hjärta höll på att brista, det stod i brand, det kändes som om hennes kropp var besatt av en ande som inte var hennes egen.”

”Kärleksprövningen” handlar om ett typiskt triangeldrama på 1800-talet i Italien där trolovning, hemligheter och Gud var en big deal. Jag gillade plot twisten och lärdomen på slutet, att vänskap egentligen är viktigare än någon snubbe och att äkta kärlek kan se olika ut. 

Nora Ephron: Att gå vidare

Jag, precis som resten av jordens befolkning, är ett stort fan av skaparen till filmerna ”Sleepless in Seattle”, ”You’ve got Mail” och ”When Harry met Sally.” Det är fina minnen jag har, sittandes i soffan med mamma medan vi såg på dessa rappa historier om kärlek och längtan. Därför hade jag kanske för höga förväntningar när jag äntligen skulle få läsa något av Ephron.

”Det jag vill ha fram är att kärlek möjligen är hemlängtan, men att hemlängtan i högst definitivt handlar om kärlek.”

Denna korta novell handlar om Ephrons nya lägenhet och kärleken till New York. Hon mäter hyror och deposition i cappuccino-koppar trots att hon inte ens dricker det. Helt ärligt så var jag inte speciellt intresserad när jag bläddrade mig igenom den. Men som en kär vän brukar säga: Men nu vet jag och slipper undra! Och så är det med det. 

Elin Bengtsson: En vinterlek

Dra mig baklänges så bra den var! ”En vinterlek” handlar om ett berättarjag som möter en gammal klasskompis från nian sent en utekväll.

”Över kanten på ölglaset möter jag hans blick. Jag möter den som om jag var fjorton år och låg på rygg i en snödriva medan hans handske fullproppad med snö och grus närmade sig mitt ansikte.”

Jag ville inte att de ynka få sidorna skulle ta slut, tog in orden långsamt medan jag läste och njöt av hur historien utvecklade sig. En fantastisk balans mellan en tonårings impulser och perspektivet från nutiden. Måste definitivt läsa något mer av Elin Bengtsson! 

Kerstin Thorvall: Olle

Vi har redan läst ”Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig” i bokklubben, men jag kunde inte låta bli att beställa hem den här korta novell-versionen om håriga Olle. Kanske främst för att jag då läste novellsamlingen som e-bok och gärna hade velat ha Thorvall i fysisk upplaga hemma. Men sen så var ju omslaget till ”Olle” riktigt fint, det ska formgivaren Elsa Benk ha ett tack för!

”Att jag inte var klok och att det måste bli ett slut på det. Men jag hann inte mer än att komma ner i köket förrän jag inte kunde låta bli att snegla mot hans uppknäppta skjortkrage där hår virvlade fram och känns begäret  komma tillbaka.”

Thorvall och Olle sägs inte ha mer gemensamt än hans kuk och hennes pengar, en ganska okomplicerad överenskommelse. Med en uppskruvad radio passar de på att ligga innan någon av pojkarna kommer hem. ”Olle” handlar om helvetet, alkoholism och bristande, mänskliga föräldrar. Jag rekommenderar verkligen att läsa Thorvalls novellsamling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *