RECENSIONER

Deborah Levy: Swimming Home

Jag plockade upp Deborah Levys “Swimming Home” på en second hand butik i Brighton, övertygad att det skulle vara ett kap. Nu i efterhand känner jag att det var både och. Som ni vet blev jag besviken på mig själv när jag läste “Hot Milk” för att jag inte helt kunde komma in i boken, och det kändes som att det berodde på mig och inte Levy. Därför blev jag otroligt glad när det direkt klickade med “Swimming Home”, men något hände på vägen och jag är inte alls lika säker på att den är värd den fyra jag hade tänkt ge i betyg. 

Titeln “Swimming Home” är väl öppen för tolkning. Det är en naken rödhårig kvinna som simmar i en pool på framsidan, det vill säga protagonisten Kitty Finch. Jag läste boken med tanken i huvudet att det handlade om att bo i en pool. Det kan kännas löjligt nu i efterhand då det förmodligen handlar om att simma hem, med betoning på rörelse snarare än en plats. 

“It shouldn’t be happening, his search for love in her, but it was. He would go to the ends of the earth to find love. He was trying not to, but the more he tried not to search, the more there was to find.”

I vart fall så inleds boken med ett smakprov på vad som komma skall. Jag blev snabbt sugen på att se vad det är som förde karaktärerna just dit, nöjd med i vilken riktning boken skulle gå (trodde jag). Dock kan jag tycka att det gav bort lite väl mycket, man hade kunnat skippa den för att bygga upp stämningen mer. Det blev ännu mer förutsägbart snarare än en stämningshöjare. 

Historien börjar med att poeten Joe, hans fru Isabel och tonårsdottern Nina anländer i villan i Nice tillsammans med ett par, där möter de nakna Kitty som simmar i poolen. Kitty menar på att det skett ett missförstånd med bokningen, och Isabel bjuder in henne att bo kvar, vilket verkar förvåna samtliga. En utomstående karaktär kommenterar; “I believe she wants the beautiful mad girl to distract her husband so she can finally leave him.” Boken skiftar perspektiv mellan karaktärerna, vilket delvis är ett fantastiskt grepp och delvis segar ner tempot. Det är spännande att läsa om Isabels tankar, hur hon betraktar sig själv, sin man Joe och just Kitty.

“After Kitty Finch’s arrival all she could go to get through the day was to imitate someone she used to be, no longer seemed to be a person worth imitating.”

Romanen utspelar sig under bara några dagar, och allt är egentligen ganska tydligt från start. Även om det är förvånande att det inte varit ett missförstånd gällande bokningen och slutet inte föll mig i smaken, så är det generellt en bekväm läsning på 160 sidor. Levy har fantastiska formuleringar, till exempel “your soup was like drinking a cloud”, och hennes skarpa betraktelser sipprar genom språket. Jag gillar att Nina snor pappans penna för förfalskningar till skolan, men han tror att hon har ett magiskt band till pennan och honom, eftersom hon alltid hittar den. Levys dialoger känns levande och på riktigt, stycket nedan fick mig att stanna upp rejält. 

“‘So did you come here because you’re a fan of Jozef’s poetry?’
Kitty chewed slowly on a silver bay leaf until she could mask the anxiety in her voice. ‘I suppose I’m a fan. Though I don’t see it like that.’
She paused for her voice to  steady itself. ‘Joe’s poetry is more like a conversation with me than anything else. He writes about things I often think. We are in nerve contact.’
She turned around to see Isabel stub out her cigarette with her bare foot. Kitty gasped.
‘Didn’t that hurt?’
If Isabel had burned herself she seemed not to care.
‘What does “nerve contact” with Jozef mean?’
‘It doesn’t mean anything. I just thought of it now.’”

Ett huvudtema i boken psykisk ohälsa och suicidalitet, vilket jag inte var beredd på och det satt inte helt rätt med mig. Jag tycker det är ett viktigt tema som borde normaliseras och definitivt skrivas om, men då med ett visst ansvar. Det kändes romantiserande, vilket gjorde att min upplevelse av boken drogs ner rejält. (SPOILERVARNING: boken avslutas med att både Kitty och Joe tar livet av sig tillsammans i poolen.) Jag hade andra förväntningar på hur boken skulle sluta och tycker helt enkelt att det inte blev bra. Det känns synd att hela boken faller på slutet, men jag håller tummarna för tredje gången gillt för mig och Levy!


Författare: Deborah Levy

Titel:  Swimming Home

Utgivningsår: 2011

Förlag: Faber and Faber/& other stories 

Språk: Engelska

Betyg: 3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *