RECENSIONER

Tomasz Jedrowski: Swimming in the Dark

Det känns som om jag haft ett sånt himla flyt det senaste och bara läst riktigt bra böcker? Är det en slump eller resultat av att ha skummat mig igenom en del hel halvdana tidsfördrivare i början av året? Våren kom och vägde upp helt enkelt! 

Jag har precis slagit ihop ”Swimming in the Dark” när jag skriver den här recensionen. Känslan är överväldigande. Jag läste andra halvan i ett nafs och så har det generellt varit när jag läst. Utan att tänka på det har jag läst mer än jag trott och den 300 sidor långa boken kändes väldigt tunn. Detta är Tomasz Jedrowskis debutroman och allt jag kan säga är, hatten av! Jedrowski är född i dåvarande Västtyskland till polska föräldrar och studerade juridik på både Cambridge och Universitè de Paris. Numera bor han i Frankrike och har ägnat denna roman till sin make, Laurent. 

Det tog Jedrowski sju (!) år att skriva ”Swimming in the Dark” och å ena sidan känns det förvånande, då handlingen så naturligt vecklar ut sig och verkar ha kommit som ett rinnande vatten. Men å andra sidan måste han gjort ett gediget researcharbete att skildra det politiska läget i Polen under 80-talet. Det är onekligen en välskriven roman som intensivt gör en djupdykning i den samhälleliga dynamik som präglade Polen, samt relationen mellan Ludwik och Janusz. 

”I got used to the sight of you, but we never spoke. In the breaks, the group would rest in the shade of a hut by the edge of the fields and you and some other boys smoked, and I chatted to the girls. I avoided you, so that you couldn’t avoid me. I didn’t want to be in the field of you power. I envied your lightness and the beauty you carried with such ease.” 

Handlingen är berättad ur Ludwiks perspektiv, där du:et är Janusz. Det känns extra vackert att läsa i det formatet, ett kärleksbrev tillägnat Janusz i prologen. “I don’t know whether I ever want you to read this, but I know that I need to write it. Because you’ve been on my mind for too long.” Romanen utspelar sig under ungefär två år och inleds med att Ludwik befinner sig i USA och får höra om de upproriska demonstrationerna mot den nya krigslagen i Polen. Det får honom att erkänna att han inte alls lämnat sitt gamla liv bakom sig, utan minns tillbaka på hur han först träffade Janusz. Därefter får vi följa de två unga männen som inleder en relation på ett jordbruksläger under sommaren. Den förbjudna boken “Giovanni´s room” blir en symbolisk röd tråd i deras relation.

“You looked at me like I’d said something absurd. ‘What are you talking about? Of course I’ll give it back.’ Then you put your hand on my shoulder again, just like you had done the second time we talked. And just like then, the knot at the bottom of my belly – home to both fear and desire – stirred like an incoming tide.” 

Språket är fantastiskt, Jedrowski lyckas binda samman det historia perspektivet genom Ludwik och Janusz. De representerar de universella dragkrafterna; viljan att hålla fast vid tryggheten och behovet av att utvecklas. Stanna eller fly. Ludwik synar den kontrollerande kommunistiska staten och drömmer om västvärlden. Janusz vill inte fantisera om ett liv i kapitalism, utan håller fast vid drömmen om det nya Polen. Detta blir en symbolisk dialog om deras inre väsen och hur de förhåller sig till sin sexualitet. Medan Janusz håller huvudet lågt och försöker anpassa sig, vill Ludwik inte kompromissa bort sitt liv i rädsla. 

“Your room was small, but you lived by yourself. That in itself was luxury. Old wooden floors, two windows facing the courtyard, a desk, an iron framed bed in the corner where we lay down. We kissed for a long time, hard, trying to still a bottomless thirst.”

Jedrowski är definitivt ett namn att lägga på minnet. Jag hoppas innerligt att det inte dröjer sju år till innan nästa bok publiceras. Men om den skulle vara lika bra som ”Swimming in the Dark” kan jag definitivt se en njutning i att vänta. Jag vet med mig att jag definitiv kommer läsa om den här, förmodligen både en och två gånger. 


Författare: Tomasz Jedrowski

Titel:  Swimming in the Dark

Utgivningsår: 2020

Förlag: Bloomsburry

Språk: Engelska

Betyg: 5/5

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *