RECENSIONER

Susanne Abel: Stay away from Gretchen – eine unmögliche Liebe

Man skulle ju kunna tro att mitt specialintresse den här hösten är Alzheimers, för det här är ytterligare en bok om detta tema. Förra boken jag läste var autobiografisk, behandlade sjukdomen med en oerhörd respekt och var rent av poetisk på sina ställen. Det är orättvist att jämföra de här två, för Susanne Abels “Stay away from Gretchen – eine unmögliche Liebe” spelar i en helt annan liga. 

Susanne Abels liga är varken bättre eller sämre än Arno Giegers liga, bara annorlunda. Och det var faktiskt lite korkat av mig att läsa de här två direkt efter varandra. Historien om Gretchen, hennes son Tom, Bobby och Helga är en fiktiv historia med rötter i andra världskriget. Och dessutom en Spiegelbestseller! Men först blev jag mest irriterad och fattade inte riktigt vad det handlade om. 

Men när jag lugnat ner mig en aning, och fått grepp om historien, tyckte jag att det tog sig. Den gamla damen Greta lever ensam i en rymlig lägenhet i Köln. Pengar fattas inte och hon är väldigt stolt över sin son Tom som är en berömd TV-personlighet. Det skulle vara en lögn att beskriva deras kontakt som “varm, närvarande och tät”. Tom har fullt upp med sin karriär och Greta med att dölja för resten av världen att hon faktiskt börjar bli mer än lovligt glömsk… Detta gör att Tom tvingas engagera sig mer i sin mor och på sikt faktiskt ta tag i sitt eget liv och någonstans däremellan blir jag engagerad. 

Historien berättas ur två tidsperspektiv. Det ena är när Greta var barn i Ostpreußen under kriget och när hon var en ung kvinna i efterkrigstidens Heidelberg och det andra när hon är en gammal kvinna i Köln. Många av Gretas upplevelser under den här tiden har hon aldrig berättat för Tom om, och man kan lätt tänka sig att hon ägnat sitt vuxna liv åt att glömma. Men när Greta blir mer och mer medtagen av demenssjukdomen, faller de murar hon byggt upp och Tom får veta allt mer om sin mors hemliga förflutna. 

Personligen tycker jag att Toms utveckling är den mest intressanta. Från början är han en ganska osympatisk karriärjägare som dricker för mycket och inte tar hand om sina relationer. Ju längre man läser ju tydligare blir det hur det beteendet var hans strategi att klara sig och det är spännande att se när han aktivt gör andra val. 

Den här historien som i början kändes både lättviktig och som en signaturmelodi till “vi har hört den förut” överraskade rejält och grep tag. Det kom upp teman som jag inte hade väntat och det kan ha hänt att en eller annan tår torkades från ögonvrån.  

Sammanfattningsvis är det här en riktigt härlig tegelstensroman (516 sidor romanlängd + Nachwort, Literatur- und Filmverzeichnis och Dank) som garanterar fina lässtunder i kommande höstrusk. 


Autor: Susanne Abel

Titel: Stay away from Gretchen – eine unmögliche Liebe 

Erscheinungsjahr: 2021

Verlag: dtv

Sprache: tyska

Note: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *