RECENSIONER

Benedict Wells: Vom Ende der Einsamkeit

Den här boken fick jag tips om av Bogg Sara i Facebookgruppen “Svenskar i Hamburg”. När jag strax därefter “snubblade” över den på mitt besök på nyöppnade bokhandeln Seitenweise, tvekade jag inte utan den fick direkt följa med mig hem och fick sig ett hem i den berömda bokvagnen i vårt sovrum. 

Efter att ha jobbläst ett par böcker som jag inte valt själv, såg jag fram emot att läsa dessa 355 sidor bara för att jag ville. Jag gillar verkligen att mitt jobb allt oftare innebär författarintervjuer och liknande, men när jag läser en bok där jag senare ska intervjua med författaren, läser jag på annat sätt än när jag bara nöjesläser. Sammanfattningsvis, såg jag alltså fram emot Benedict Wells roman, bara för mitt eget höga nöjes skull. 

Att läsa den här romanen, det var som att sänkas ner i ett varmt bad. Det var inte bara ett nöje, det var ren njutning! 

Vad har jag nu läst? Det var en fin historia som fick mig att gråta fler gånger än jag tänker erkänna, ett språk så vackert att änglarna gråter och trots allt ett slut med hopp, utan att för den skull kännas simplet och platt. Frid och lite sorg, var vad jag kände när jag slog ihop den. Frid, för att det var så ultimativt vackert skrivet och sorg, för att jag inte skulle få veta mer om Jules liv! 

Jules är yngst av tre syskon och när han är elva år förlorar de sina föräldrar i en bilolycka. Att säga att inget blir sig likt efter det är naturligtvis en pinsam underdrift, men det är hit, till den här tidpunkten, som Jules alltid går tillbaka i sina tankar. Hur kunde livet ha sett ut om de inte blivit föräldralösa? Hur hade det varit om de inte gått på internat? Om de vuxit upp i pappans hemby i Frankrike?

Det är en roman om att tappa bort sig själv, sina syskon, sina vänner. Men också om att hitta tillbaka till varandra igen och kanske även hitta en sann version av sig själv. Det är så vackert och så filosofiskt utan att bli tungrott, att jag inte riktigt vet hur jag ska förklara. Tro mig och Bogg Sara, det här är verkligen en fin bok. 

Och vet ni vad, den finns på svenska och heter  “Ensamhetens slut”. Tack Thorén och Lindskogs förlag för det! Jag är säker på att översättaren Jesper Festin har gjort en fint jobb. Köp den eller låna den, men läs den!  


Författare: Benedict Wells

Titel: Vom Ende der Einsamkeit 

Utgivningsår: 2016

Förlag: Diogenes 

Språk: tyska

Betyg: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *