RECENSIONER

Åsa Moberg: Simone och jag

Jag minns inte längre hur det kom sig att någon på ett bokklubbsmöte en gång nämnde den här boken. Jag utropade spontant, att den skulle jag vilja läsa och petade in den i min goodreads-app under rubriken “Lesewunschliste” och glömde förmodligen bort det i samma stund som jag stoppade ner mobilen i väskan. 

Men Emma glömde inte! För inte så länge sedan dök hon upp hos mig med bland annat den här boken i handen och påminde mig om att jag ville läsa den. Och det ville jag fortfarande – nu är det gjort! 

Åsa Mobergs debutbok “Andra resan till Folkestone” läste jag förmodligen när den var ganska ny 1981. Den handlar om unga Nina som reste på språkresa och blev av med oskulden, förmodligen sådant som jag själv funderade över som 16-åring. Jag minns inte så värst mycket av handlingen, men tror absolut att jag gillade den. Det är intressant, eftersom debutromanen spelar en liten roll i den här boken och det var först då det gick upp för mig att jag visst läst Åsa Moberg förr! 

Och Simone, som Moberg skriver mest om, är förstås Simone de Beauvoir. Henne har jag också läst, men förmodligen mer om än av, om ni förstår vad jag menar. Jag har “Mandarinerna” i bokhyllan och det kanske passar bra att läsa om den, nu under omläsningens år 2022, #10omläsningar22 ni vet. I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag minns ännu mindre av den än av “Andra resan till Folkestone” trots att jag rimligtvis borde ha varit äldre när jag gav mig i kast med Beauvoir. 

Vad som är intressant med den här boken, “Simone och jag” alltså för att återgå till det som jag hade tänkt att skriva om, är att Åsa Moberg jämför sig själv, sitt eget liv och sina kärleksrelationer med Simone de Beauvoirs. Det låter lite som om hon skulle ha hybris, den där Moberg från Sverige, men det är inte alls den känslan jag får när jag läser. Att jämföra sig själv med ikonen Beauvoir, och dessutom drista sig till att kalla henne vid förnamn, det skulle kunna ha gått åt skogen. Men det gör det inte! Jämförelserna med Mobergs liv och relationer ger en klangbotten som förankrar kärlek, relationer och feminism i mig, här, idag och nu. Det är inte kattskit, det är skickligt! Och dessutom både lättläst och roligt. 

Slå till och läs!

Att få en ny tanke eller två i skallen om kärlek, feminism och relationer, skadar inte. Och jag är ganska säker på att den här är väldigt mycket mer lättläst än Simone de Beauvoir själv… 


Författare: Åsa Moberg 

Titel:  Simone och jag  

Utgivningsår: 1996 

Förlag: Norstedts 

Språk: svenska

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *