LISTOR

Reseläsning 

Just nu är “sommarläsning” temat framför andra på bokbloggar och andra forum där passionerade läsare samlas. Vad man ska läsa på själva semestern ska man tydligen inte lämna åt slumpen, men vad man ska läsa just under själva transporten till semesterorten eller mellan olika platser där man väljer att tillbringa sin semester, har jag inte sett till. Nedan får du den ultimata guiden för reseläsning på fyra utvalda transportmedel. 

TÅG

Så länge du har en sittplats och det dessutom finns en läslampa vid din plats, finns det inga gränser för läsfröjden! För mig spelar det ingen roll om jag åker framlänges eller baklänges men risken för snacksaliga medresenärer måste tas med i beräkningen. Vill du läsa, se sur ut. Le inte vänligt mot dina medpassagerare, utan ta direkt upp boken, då signalerar du: INGET SNACK, TACK! 

För nattresor, rekommenderar jag “Jägarinnan” av Kate Quinn. Den är fartfylld och spännande, så du håller dig lätt vaken men ändå ganska förutsägbart, så om koncentrationen inte är på topp, så hänger du med i storyn ändå.

På dagtid kan du läsa allt! Jag rekommenderar Francoise Sagans debutroman “Bonjour Tristesse” för den ultimata sommarkänslan. Du kan även dricka obegränsade mängder café au lait eftersom det finns tågtoaletter. 

BUSS

Bussresor är risky business när det kommer till läsning. Är det för varmt och/eller bussen kränger är det svårt att läsa. Jag slutade läsa Ulf Lundell när jag fick kliva av bussen för att kräkas efter att ha läst en superäcklig passage i “Kyssen”. Men om du sitter bra, bussen är vältempererad och inte kör serpentinvägar, finns det ingen anledning att inte läsa. 

Rekommenderad läsning för kortare turer är novellsamlingar, exempelvis 2013 års nobelpristagare i litteratur Alice Munro. “Too Much Happiness” eller vilken som helst och på vilket språk du vill. Jag har läst henne på svenska, engelska och tyska och älskar henne på alla tre språken. Den som vill ha det lite modernare kan ta “Jag ser allt du gör” av Annika Norlin, men skyll inte på mig om du missar din hållplats!  

BIL

Om jag  inte kör själv och får sitta i framsätet läser jag utmärkt i bilen. Bäst är det på tyska motorvägar och helst läser jag något verkligt fängslande, eftersom min man och de vuxna barnen brukar ägna sig åt att lyssna på varandras spellistor samt kommentera vad det är som är bra och varför.

Serien om den fruktansvärde kriminalpsykologen Sebastian Bergman av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt är ett säkert kort! Bubblare på deckar-listan är Johanna Mo och Anna Bågstam. 

CYKEL

Här säger jag nej. Vänligt men bestämt nej! Inte ens att lyssna på ljudbok rekommenderas, eftersom som cyklist är du underst i näringskedjan “trafik” och måste hålla koll på samtliga bilars döda vinkel och elscooters plötsliga svängmanövrar. Jag höll på att ta livet av mig i Hamburg-trafiken när jag lyssnade på Michelle Obamas självbiografi som ljudbok. Det kan möjligtvis också ha varit så att den var så mördande tråkig att jag blev självmordsbenägen? Det låter jag vara osagt, men jag vidhåller: cykeln är inte det optimala transportmedlet om du vill tillgodogöra dig litteratur samtidigt som du reser. 

Trevlig res- och lässommar!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *