LISTOR

En sommar-serie G H I

Två svenskar och en britt verkar vara ett koncept jag gillar. Det kör vi denna veckan också!

GÅ FÖRLORAD Agnes Lidbeck 

Det här är tredje delen av Agnes Lidbecks triptyk (om du inte vet vad det är, kan du läsa om när jag lärde mig ordet här) Med förhållandevis få sidor beskriver Lidbeck en familj i fritt fall. Eller det kanske är en familjefar i fritt fall, för Anders är en lurig jävel. Han är min själ inte bara den inkännande terapeuten som bakar surdegsbröd till sin fru och dotter som han vill framstå som. 

HJÄLP JAG HETER ZBIGNIEW Zbigniew Kuklarz

Det var länge sedan jag läste den här, men bara att ta fram den ur bokhyllan får mig att le. Jag minns att jag skrattade högt åt det galna porträttet av den polska invandrarfamiljen, som startar med Agnieszkas 40-årsfest. Hennes lillebror Zbigniew är den som integrerat sig mest i Sverige och det är han som är berättaren. Skånska Dagbladets blurb på pocketutgåvan sammanfattar handlingen på bästa sätt: “Dråplig, lättläst och tänkvärd.” 

I KÖKET Monica Ali 

Brittiska Monica Ali spottar inte direkt ur sig böcker, men de som kommer är väl värda att läsa. Hon debuterade 2003 och hennes femte roman “Kärlek och tro” kommer ut på svenska i september. “I köket” från 2011 utspelas delvis i ett restaurangkök som likt FN:s högkvarter innehåller människor från världens alla hörn. Köksmästaren Gabriel Lightfoot planerar i hemlighet att starta en egen restaurang. Men istället för att fortsätta uppåt på samhällsstegen, kliver Gabriel fel och börjar sin resa nedåt. Att livet i London inte bara är Big Ben och Madame Tussauds vaxkabinett, anande vi väl, men att lära känna staden ur Gabriels perspektiv är mellan varven nästan mer än vad man klarar av. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *