LISTOR

En sommar-serie J K L

Denna veckan har eller hade alla tre författarna, två män och en kvinna, sin hemvisst i Sverige.

JAZZ ÄR FARLIGT Bengt Ohlsson

Bengt Ohlsson är en av de svenska författare som jag i princip läser allt av. Oavsett om det handlar om den vedervärdige prästen Gregorius från Hjalmar Söderbergs klassiker “Doktor Glas” , ett medelålders par som testar swingerslivet eller som här, en man i kris. Det spelar ingen roll vad han skriver om, det handlar om hur. Han är en mästare på att gå in i sina figurer och det är svårt att inte tycka att de är sympatiska, eller åtminstone logiska. Och jag vill alltid veta mer, mer om hur de tänker, mer om vad de har för drivkrafter och vart de är på väg. Jag har skrivit om honom flera gånger här på bloggen. Det är bara att skriva in hans namn i sökfältet, så ploppar alla bidrag upp! 

KALLA DET VAD FAN DU VILL Marjaneh Bakhtiari

Marjaneh Bakhtiaris “invandrarberättelse” är ingen eländes skildring utan snarare en generationsroman som dessutom är oväntat rolig. Unga Bahar lär sig svenska betydligt snabbare än sina föräldrar och utnyttjar detta övertag på det för henne själv bästa sätt. Mamman försöker förstå den svenska kulturen och pappan glorifierar den iranska. Bahar tycker att båda är lika patetiska. Själv kämpar hon med att ses som en egen personlighet och inte bara som en iransk invandrare. Bakhtiaris skrattspegel funkar för övrigt åt flera håll: vi kan skratta lika hjärtligt åt svenskarnas syn på iranier som iraniernas syn på svenskar, på svenskarnas syn på sig själva och på hur iranierna ser på varandra.   

LAGENS LÅNGA NÄSA Hans Alfredson 

21 korta kriminalberättelser av humoristen Hans Alfredson. En del är bara roliga, andra innehåller en moralisk touch, alla är lättlästa och lämpar sig utmärkt för hängmattan. Novellen “Vem förlorade på affären?” kommer jag faktiskt fortfarande ihåg, fast det är närmare 30 år sedan jag läste den. Det skulle ju kunna bero på att jag använde den när jag undervisade min första grupp tyskar i svenska eller också på att det fascinerade mig att det skulle vara möjligt att bedriva ekonomisk brottslighet utan att skada någon. Min upplaga är dessutom illustrerad av Björn Berg, bara en sådan sak, alltså! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *