LISTOR

En sommar-serie M N O

Vi kör tre kvinnor denna veckan: två svenska och en kandensiska. Eller så skulle vi kunna säga, en av tre i färskt minne.

MÅLARENS DÖTTRAR Anna Karin Palm

Den här pocketboken läste jag tydligen 1998, om man ska lita på den lilla anteckningen jag gjorde på omslagets insida. Jag ska inte skryta och påstå att jag minns några detaljer, men jag vet att jag älskade att berättelsen växlade perspektiv mellan Maria som lever idag och Laura för hundra år sedan. Den mystiska stämningen påminde mig om Anna Karin Palms debut “Faunen” från 1991. Båda förtjänar en omläsning!  

NÄR HUNDARNA KOMMER Jessica Schiefauer

Den här boken är inte bara fantastisk, den har en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Det var en av de böcker som jag recenserade med min tonårsson i det numera nedlagda “Magasinet SMUL” (sidorna 28 och 29). Jessica Schiefauer utgår från det brutala mordet på 14-åringen John Hron i Kungälv 1995, men det är ingen dokumentär. I Schiefauers roman för unga vuxna handlar det om den unge pojken som deltog i dödsmisshandeln och vad som händer med hans familj i en sådan extrem situation. De vuxna är verkligen inget att lita på, varken föräldrarna eller lärarna i skolan. Ingen såg vad lillebror Anton behövde innan det var för sent. Storebror Isak och hans flickvän Ester lämnas med allt för stort ansvar. Men slutet är hoppfullt och det är en fantastisk bok, sa jag det? 

ORAKLET Margaret Atwood 

Margaret Atwood är en av de författare som jag tappade bort någon gång på sena 90-talet. Fram till Rövarbruden hängde jag med, tror jag, sedan hände något. Om det var något med hennes författarskap som började skava eller om det var jag som började få andra (läs)intressen, det vet jag faktiskt inte. Men vad jag vet, är att jag alltid tänker att jag borde ta upp den där tappade tråden, och kanske inte läsa ikapp, men åtminstone läsa något av henne som kom ut under detta decennium. Ni som har koll på Atwood, vad ska jag börja med? Och jo, “Oraklet” var det ju. Inget som helst minne av den boken. Den ser läst ut, så mycket kan jag säga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *