LISTOR

En sommar-serie V W X

Här har vi att göra med fusk, på HÖG nivå. Varken W eller X har jag läst. Jag hoppas förstås att det kan vara ett boktips, för en eller annan. Kanske till och med för mig själv?

VI, DE DRUNKNADE Carsten Jensen

När jag får den omöjligaste frågan av omöjliga frågor “Vilken är den bästa bok du läst?” brukar jag svara “Vi, de drunknade”. Det är naturligtvis inte sant, eller så är det det. Vi får följa Marstal-borna under ungefär 100 år, under ortens uppgång och fall. Aldrig har väl 700 sidor fritt fabulerande om ett danskt fiskesamhälle presenterats på ett mer lockande sätt. Jag äter visserligen fisk, men är totalt ointresserad av fiskafänge och båtar. Det spelar ingen som helst roll: Carsten Jensen har mig i sitt grepp på direkten! Han  fördjupar sig även i de klassiska temana kärlek och föräldraskap, så det finns något för oss alla.  

W Steve Sem Sandberg

Det här är en svår vecka, och Steve Sem Sandberg halkade in på veckans lista enbart på grund av just bokstaven W. Jag har inte läst den här berättelsen om en mordrättegång i Leipzig året 1824 , men jag skulle vilja göra det. Tror jag. Jag har läst “Theres”, en roman om Ulrike Meinhof, och “De fattiga i Łódź” som utspelar sig i det judiska ghettot under andra världskriget. Båda var bra, men herr Sem-Sandberg är så satans intellektuell att jag ibland inte riktigt orkar med honom. Så därför står “W” ganska långt ner på min läslista… 

X SÄTT ATT DÖ Stefan Ahnhem

Jag har aldrig läst något av Stefan Ahnhem, men jag är honom djupt tacksam. Tack Stefan Ahnhem, för att du kallade en av dina deckare för “X sätt att dö på”, annars hade jag fått lämna den här dagen tom. Det här verkar vara den femte delen i deckarserien om polisen Fabian Risk och jag vet varför jag aldrig läst den. Det är förmodligen samma anledning till att jag slutade läsa både Nesbö och Kepler: för brutalt, för blodigt och för hemskt. Men om du inte är lika klen i sinnet som jag, varsågod – här fick du ett deckartips!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *