LISTOR

En sommar-serie Y Z Å

Hjälp! Nu verkar det inte bättre än att jag har glömt i vilken ordning bokstäverna kommer i alfabetet! Egentligen borde väl Y vara före Z – även på bokbilden? Men det är så mycket buffel och båg i det här inlägget ändå, så jag tycker att bilden passar perfekt! Varken Y eller Z är början på någon av veckans boktitlar, utan vi får nöja oss med att de finns med på omslagen.

S/Y GLÄDJEN Inger Alfvén

Det här är en av de få böckerna av Inger Alfvén som inte står i min bokhylla och jag är inte ens 100% säker på att jag har läst den. Allt annat skulle förvåna mig, men jag har verkligen inget aktivt minne av den. Jag har googlat mig till att den handlar om en familj i sorg och i krisens stund bestämmer de sig för att segla jorden runt. Vad jag däremot vet är att Inger Alfvén var socionom och extremt bra på att skildra människor i utsatta livssituationer. Tyvärr gick hon bort den 26 juli i år. 

KITTY OCH ZIGENARMYSTERIET Carolyn Keene 

Nuförtiden finns det litteraturvetare som helhjärtat ägnar sig åt att rehabilitera de böcker vi läste under täcket som barn. Kitty, läste jag häromdagen, var en tidig feminist som inte förlitade sig på pojkvän eller annan manlig hjälp för att få mysterierna lösta. Hon klarade skivan med sina väninnor George och Bess, antingen det handlade om juveltjuvar eller om smugglare. Om just den här boken, som kom ut 1963, har fått en ny titel, har jag inte lyckats googla fram. Eller också ströks den bara? Det finns ju en del att välja på… Om jag räknat rätt på wikipediasidan, så borde det var drygt 200 stycken på olika förlag.

ÅTERSTODEN AV DAGEN Kazuo Ishiguro 

Det här är en lågmäld liten bok som smyger sig på en bakifrån och inte släpper taget. Butlern Stevens som inte ens tar ledigt när hans far dör, berör på ett sätt som inte hör till det vanliga. Han är en så tydligt produkt av sin tid och kan inte ta sig ur sin tilldelade roll, ens om han hade velat. Boken blev film 1993 med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna och jag vet verkligen inte varför jag aldrig har sett den filmen. Den blev i alla fall nominerad till åtta Oscars och det borde väl vara ett tecken på kvalitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *