LISTOR

Carina i oktober

Det här

  •  läser jag: “Ambassadören på Portland place” av Denize Karabuda som tydligen ska vara rolig. Hitintills har jag läst 65 sidor och jag har inte skrattat högt ännu, om man säger så. Men det kanske kommer?
  •  har jag på vänt: jag har tänkt att läsa om “Älskaren” av Marguerite Duras till mitt omläsningsprojekt 2022, #10omläsningar22. Det har ju gått sådär med det projektet hitintills, så det är dags för en uppryckning under sista kvartalet! Annars väntar jag med spänning på bokpaket från www.dagensbok.com  
  • lyssnar jag på: NDR 90,3  eftersom jag  i helgen åkte bil med min man. Den radiokanalen spelar hits från förgångna årtionden. Det var Neil Young, Beatles och Bee Gees i långa banor och eftersom det var ett bra tag sedan sist, tyckte jag att det var kul. Jag fick än en gång tillfälle att fundera över varför låttexter från förr sitter som en spik i huvudet medan jag komplett glömt de franska oregelbundna verben jag lärde mig ungefär samtidigt.   
  • tittar jag på: sedan ett par veckor är ordningen återställ och de flesta av månadens söndagskvällar är vigda åt “Tatort”. Det är en urgammal sed, åtminstone sedan 1970, att ägna helgens sista skälvande timmar åt att titta på historier om ond bråd död.  Varje stad har sina egna kommissarier och om någon slutar/dör/försvinner är det förstasidesstoff i tyska medier. Varje team och varje stad har sin egen prägel. De avsnitt som kommer från Münster, med poliskommissarien Thiel och rättsmedicinaren Boerne i huvudrollerna, är ofta humoristiska. Om avsnittet kommer från Köln, med de båda poliskollegorna Ballauf und Schenk, kan du vara säker på att samhällsproblem dryftas och så vidare. I runda slängar finns det väl ett tjugotal städer i Tyskland, Österrike och Schweiz som förekommer regelbundet.
  • tänker jag på: hur det är möjligt att 20,54% av väljarna i Sverige röstade på Sverigedemokraterna. 
  • längtar jag efter: glögg! Det börjar bli kallt i Hamburg och vi har blivit rekommenderade att hålla ner inomhustemperaturen för att spara på gasen. Ett sätt att inte frysa till is är att dricka varmt!
  • äter jag: indiskt! När jag väl kom igång att laga mat ur Malin Mendels kokbok “Indien i mitt svenska kök” fastnade jag direkt. Gott, enkelt och förhållandevis snabbt – precis sådana mat som jag gillar på vardagen.  
  • önskar jag mig: en fin semester på Marstrand, trevliga stunder med familj och vänner i Svenljunga och en stans effektiv vecka med kollegan Elizabet i Olofström. Och sedan hoppas jag att det nya köket ska vara klart att invigas när jag kommer hem i slutet av oktober!  

26 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *