RECENSIONER

Sylvain Neuvel: Sleeping Giants

Innan mörkret lägger sig i Deadwood, USA, smiter en elvaårig tjej ut för att testa sin nya cykel. Plötsligt gör hon en upptäckt som förändrar hennes liv. Marken försvinner under henne och hon ligger i en gigantisk, utsmyckad hand gjord av sällsyn metall. År senare träffar vi Dr Rose Franklin, flickan som nu vuxit upp och blivit en badass vetenskapskvinna. Hon drivs av samma passion och nyfikenhet inför den otroliga handen som när hon först stötte på den.

Detta är första boken i en trilogi om utforskandet av denna utomjordiska skapelse. Romanen inleds med en prolog i berättande form, men sedan övergår den till att majoritet bestå av intervjuer. Dr Rose Franklin blir inledningsvis intervjuad av en okänd person om sin roll i det nya forskningsprojektet, det vill säga att förstå sig på alla kroppsdelarna och dess övergripande syfte. Jag blev överraskad, positivt överraskad. Jag har aldrig läst en roman som har den berättartekniken och blev faktiskt tagen med storm.

Texten är välskriven, dialogerna är snabbt reflekterande och det finns ett tilltalande djup. Jag tror inte det är många böcker som skulle lyckas med detta typ av upplägg, men Neuvel skriver på ett lockande sätt. Det är så oerhört uppfriskande att läsa något vetenskapligt som inte blir långrandigt eller allt för torrt. Ja, ska inte ljuga, är inte en fena på fysik så ibland var det lite way over my head, om en säger så. Men trots det behöll jag intresset och tappade inte känslan i boken.

“ – What do you mean? Who is ‘they’?

This might sound a little crazy, but hear me out. Suppose you encountered some civilization that’s too far behind technologically for you to engage in any sort of dialogue with. Anyone capable of building these things would have scared the hell out of people six thousand years ago. They would have been seen as gods, demons, supernatural beings of one kind or another. Now, say you wanted to leave something for them to discover, but only once they had evolved to a certain point.”

Science fiction är inte alls min typ av genre och det har nog faktiskt aldrig hänt innan att jag köpt en sådan bok. Men, jag stannade upp vid ett inlägg från Litteraturgäris-gruppen på Facebook och läste kort att en av medlemmarna avgudade första boken och snabbt beställt den andra, och rekommenderade oss att göra det samma! Om du redan är en av gruppens tusentals medlemmar vet du att det ständigt kommer rekommendationer från höger och vänster och att flödet inte har något slut. Men något fick mig att direkt kolla upp en beskrivning av Neuvels debutroman. Det var inte direkt en lång beskrivning, men jag upptäckte att jag enkelt kunde köpa en begagnad utgåva och att framsidan var sjukt fin, så tänkte varför inte?

När jag först öppnade boken och läste informationen om författaren blev jag genuint intresserad. Detta brukar inte hända ofta, för jag kan definitivt tröttna på att höra om författarens liv på den skotska landsbygden med man, tre barn och hund. Finns det någon författare som inte har den beskrivningen tillsammans med ett stelt foto med en kaffekopp i trädgården? (Hej Marian Keyes) Okej, jag dömer hårt nu, men tror vi alla kan skriver under på att författarbeskrivningarna inte brukar vara de bästa.

I alla fall så stod det att Sylvain Neuvel hoppade av skolan när han var 15 och har sedan dess sålt glass i Kalifornien, flyttat möbler genom Kanada och lärt ut lingvistik i Indien. Lite over the top kanske, men hans arbetslivserfarenhet som journalist, certifierad översättare och Ph.D i lingvistik imponerade på mig. Att  han dessutom är robot entusiast och alltid älskat science fiction gav mig en försmak på vad som komma skulle.

Trots att boken släpade lite den sista biten, så skulle jag varmt rekommendera den. Trots att det var några månader jag läste den, och passionen svalnat lite (beställde inte andra boken direkt, om en säger så) så dyker den ändå upp i huvudet som en av årets intressantaste böcker. Omväxling förnöjer, och så vidare. Plus blev totalt förälskad i Dr Rose Franklin, så oerhört smart och driven. Längtade till intervjuerna med henne, extra kul eftersom jag uppfattade en respektfull attraktion mellan henne och personen som intervjuar. Vilket också är en spännande del av boken, vem är denne person egentligen? Det finns såklart även andra återkommande intervjuobjekt i boken, bland annat två piloter och en lingvist. Det var spännande att se hur författaren lyckades spegla deras relationer och djup främst enbart med hjälp av intervjuform. Hatten av, säger jag!

Generellt skulle jag säga att det är ett gott betyg att jag redan börjat planera vem jag skulle låna ut boken till innan jag läst klart den, då det kändes som om den brann i mina händer och bara väntade på nästa läsare! Överlämnade den direkt till min vän och kollega Lena, får se vad hon tycker om den.


Titel: Sleeping Giants

Författare: Sylvain Neuvel

År: 2016

Förlag: Del Rey

Språk: Engelska Betyg: 3,5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *