LISTOR

Fem anledningar att lyssna på ”Bränn alla mina brev” av Axel Schulman

Jag är inte först med att sjunga med i hyllningskören för ”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman, men jag är förmodligen inte den sista heller. Carina har redan läst boken och recenserat den här, men jag tänker nu slå ett slag för ljudboksversionen.

Här är fem anledningar till varför du borde lyssna på ”Bränn alla mina brev” istället för att läsa den:

1. Om du, som jag, knarkat Alex & Sigges podcast i flera år men sen abrupt slutade för att du blev så trött på deras snack, dock saknar du det stundtals och vill ambivalent återförenas? Då är det en fröjd för öronen att trycka på play och låta den trygga rösten tillhörande Alex Schulman fylla ditt huvud. Inte bara är det emotionellt tillfredställande, utan Schulman är en bra uppläsare. Och det, det händer inte ofta och ska därmed icke tas förgivet. Av just denna anledning lyssnar jag sällan på ljudböcker, därför är jag tvungen att rekommendera en när den faktiskt är bra!

2. Jag älskar när författarna själva läser upp sina verk. Det känns så lyxigt att få boken uppläst i jag-form, och speciellt när en författare är så transparent och generös med sina tankar som Alex Schulman.

3. Det är sommar, det badas, lagas mat i ett för varmt kök, kroppsdelar smörjs in i solkräm och en måste diska för hand i sommarstugan. Exakt i dessa stunder har jag via högtalaren satt på ”Bränn alla mina brev”. Det är en semesterdröm att enkelt kunna lyssna vidare på den spännande, intetsägande historien om Karin Stolpe. Även om jag generellt föredrar att läsa böcker är denna ljudboksversion perfekt och flexibel under lata sommardagar.

4. ”Bränn alla mina brev” är som det ultimata sommarpratet! När jag under somrarna återvänder till Sverige hör det till att lyssna på Sommar i P1. Det är ofta allt för tunga, miserabla ämnen som med en slapp berättarteknik sällan fångar mitt intresse. Därför är det så mysigt att ha 5 timmar och 39 minuter till att förkovra sig i en intressant och vackert skriven historia, utan irriterande, krystande låtar, det vill säga.

5. Denna personliga, gripande skildring innehåller dagboksutdrag, brev och Schulmans egna minnen. Även om jag likt Carina, och förmodligen en och annan svensk, undrar hur många familjemedlemmar Alex Schulman kan skriva om, samt var gränsen går när en delar med sig av andra människors liv med ens egna tolkning i fokus, så är det exakt detta som Schulman gör bäst. I det som ligger nära och skaver bor hans nyfikenhet och drivkraft, och jag älskar att ta del av det. 


Författare: Alex Schulman

Titel: Bränn alla mina brev 

Utgivningsår: 2018

Förlag: Bookmark Förlag

Språk: Svenska

Betyg: 4/5

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *