RECENSIONER

Agnes Lidbeck: Gå förlorad

Vet ni spontant vad en triptyk är? Det står på baksidan av Agnes Lidbecks tredje roman Gå förlorad att den här romanen är den avslutande delen av en triptyk och jag fattade ingenting. Jag tänkte trilogi, men för att det skulle funka i mitt huvud, var de tre delarna alldeles för självständig. En triptyk är en mycket bättre beskrivning, förstod jag direkt när jag fick upp ordets förklaring i SAOL. Det betyder nämligen “tredelad (altar)tavla” och det funkar för mig! 

Agnes Lidbecks tre romaner “Finna sig”, “Förlåten” och “Gå förlorad” hänger ihop men sitter inte ihop, om ni förstår skillnaden. 

De handlar alla om rätt hopplösa människor, sådana som vi känner allihop eller sådana som vi är lite då och då, både du och jag. I Finna sig är det den i början nyblivna mamman Anna som får mig att fnissa men också vilja sjunka genom jorden av igenkännande, i Förlåten är det de båda diametralt motsatta systrarna Maria och Elin som tävlar i att vara behjärtansvärda och vidriga, både mot varandra och sig själva. Alla dessa tre kvinnor väcker någon slags ömhet hos mig, även om jag mellan varven tycker att de är förskräckliga och jag skulle absolut inte vilja vara vän med någon enda av dem. 

I den sista delen Gå förlorad är huvudkaraktären Anders, en surdegsbakande psykolog som påstår sig älska både fru och dotter, betydligt svårare att uppbringa positiva känslor för. I början tycker jag i och för sig lite synd om honom eftersom han är så uppenbart rädd för att bli lämnad och för att vara ensam, men den sympatin försvinner snabbt. Det är svårt att ta en man på allvar som klagar på situationen, men ändå stannar kvar i den. Som till exempel att han stannar kvar och jobbar på mammas praktik fast han egentligen avskyr det. Till råga på allt tillåter han sig om och om att förödmjukas av henne. Det är förresten lika svårt att stå ut med en kvinna som beter sig på det sättet, men just kvinnorna har i den här romanen inga egna platser eller ens egna tankar. Det som händer ses genom Anders ögon och allt som upplevs känns genom hans nervtrådar. Kvinnorna, främst modern Gunnel, frun Kristina och dottern Anna, finns för att han ska ha någon att relatera till, någon att baka surdegsbröd till men också någon att slå sig fri från. 

“Han skulle vilja säga det till Kristina, men på sista tiden har han dragit sig för att prata om vad han tänker. Vad jag känner kan jag fortfarande säga, men inte vad jag tänker, jag kan höra hur bittra tankarna är. Min vanliga bil. Det är inte så att jag är sån här av mig själv, utan att jag faktiskt också har fått ge upp vissa saker, vissa idéer. Hur förklarar man – inte hur begripliggör man, utan hur ursäktar man – att samtalet har avstannat? Det fanns förr. Samtalet om det som Gunnel kallar substantiella frågor.”

Det är fruktansvärt skickligt gjort av Agnes Lidbeck, att smyga in de där “monsteregenskaperna” mellan det behjärtansvärda och det sympatiska, som Anders också har. Det är dessutom stor konst att få oss att fortsätta vilja läsa, även när vi genomskådat honom, även när känner igen hans tomma ordhylsor som skramlar fram i köket, på jobbet och när han är ute med polarna eller är på picknick med familjen.

“Anders suckar, som alltid. En suck som i sin tur innefattar Annas trotsiga utbrott tidigare på eftermiddagen, hur hon slängde mössan på golvet, hur hon gjorde äckelljud i halsen vid matbordet, låtsaskräktes över tallriken, “fattar du hur hon liksom bara trycker på alla knappar samtidigt”, och hur det plötsligt fanns ett sådant mörker som svalde mer än man kunde rädda, som svalde – Anders sväljer, knäpper händerna framför sig, han ser ljuset i slutet av tunneln, ser förlåtelsen som väntar där – svalde allt.”   

Vad kommer efter en triptyk? Ingen aning, men jag vet att det är värt att vänta på, om der är Agnes Lidbeck som håller i pennan. Och så rekommenderar jag å det starkaste att behålla  Sara R. Adeco som formgivare även till nästa bokomslag. Alla triptykens omslag är oerhört vackra och skulle funka som konst på vilken vägg som helst. Min till exempel, jag skulle älska att titta på dem varje dag.  


Författare: Agnes Lidbeck

Titel: Gå förlorad

Utgivningsår: 2019

Förlag: Norstedts

Språk: Svenska

Betyg: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *