INTERVJUER

Intervju med vår bloggläsare Eva

Vi fortsätter jubileumsveckan med att presentera ytterligare en av våra bloggläsare. Eva kommer från Stockholm och allt annat får ni läsa om i texten nedan!

Vem är du?

Jag har pausat min tidigare it-karriär för att plugga igen, litteratur och kreativt skrivande. Bor för närvarande i Toronto, skriver bokrecensioner för dagensbok.com och ingår i redaktionen för tidskrifterna Populär Poesi samt Asymptote.

Varför läser du Punktslut?

Jag upptäckte Punktslut genom SMUL:s bokklubb (Svenska som Modersmål i Utlandet) och kikar in på bloggen titt som tätt. Jag bor just nu i Toronto men följer vad som händer på den svenska litteraturscenen och då är bloggar ett utmärkt sätt att hänga med.

Vilken recension skulle du  rekommendera någon annan att läsa?    

Jag gillade recensionen av Agnes Lidbäcks ”Gå förlorad” från den 2 oktober.

Vad skulle du vilja läsa mer om på bokbloggar?

Om olika bokrelaterade saker utöver själva böckerna: om poddar, event, författarbesök etc.

Vad betyder läsning för dig?    

Stimulans, kreativitet, nya perspektiv.

Hur föredrar du att läsa?

Helst på svenska (även om jag älskar språk) och helst i soffan (fast det oftast blir på tunnelbanan och bussen som jag får till mest lästid). Fast allra bäst tycker jag om att läsa när jag är på resande fot – jag får alltid bäst läsflyt på tåg, båt eller flygplan.

Vem/vad fick dig att börja läsa?    

När min storebror började läsa ville jag också knäcka koden, så jag tragglade med mammas gamla läsebok tills jag fick ihop bokstäverna till ord. Det var magiskt, en helt ny värld öppnade sig. Sen har vi alltid haft böcker hemma och gått till bibblan och så. Jag minns också ett sommarlov då farmor läste hela Nils Holgersson för oss, en liten bit varje dag i hammocken.

Vilka böcker läste du som tonåring?    

Tror inte jag läste så jättemycket som tonåring, men strax dessförinnan var det Michael Endes Momo samt Den oändliga historien för hela slanten för mig.

Vad inspirerar dig till att läsa i vardagen?

Just nu pluggar jag litteraturvetenskap samt skriver bokrecensioner på dagensbok.se och är redaktör på tidskrifterna Populär Poesi (popularpoesi.se) samt Asymptote (asyptotejournal.com) så jag har alltid flera böcker på gång som jag ”måste” läsa. Ja, och så SMUL:s bokklubb då också förstås, där jag håller i bokklubbsdiskussionerna ungefär en gång i månaden.

Vilken bok har andra älskat och du hatat?

”Sagan om ringen”

   
Vilken bok läste du senast, vilken läser du nu och vilken kommer du läsa härnäst?

Senast: ”Leviatan” av Lyra Koli, en rolig och smart lyrikbok om det bibliska monstret

Nu: Diktsamlingen ”Du ber mig beskriva en flod” av Barbro Lindgren som jag fick av en vän i somras

Härnäst: ”Oktoberbarn” av Linda Boström Knausgård

   
Vilken bok rekommenderar du att inte läsa?

Haha, skulle väl vara ”Sagan om ringen” då! Fast nej, det är ju väldigt många som får ut väldigt mycket av att läsa dem. Däremot tycker jag att vi kan befria oss från ”måsten” och ”borden” kring läsande. Om det finns nån bok som du har dåligt samvete för att du inte har läst, strunta i det. Du behöver inte läsa den boken!

   
Vilken bok har stått längst på din bokhylla?

Kanske Michale Endes ”Den oändliga historien”, den har jag kvar samma utgåva som jag läste nån gång på mellanstadiet.

   
Sista sidan: läser du den först eller väntar du tills slutet?

Väntar till slutet. Däremot kanske jag kollar vilket sidnummer sista sidan är på och hur många sidor sista kapitlet är på, så att jag vet hur jag ligger till.

Har du någon gång sett en film som du gillar bättre än boken?

Ja, absolut. Till exempel ”Allt är upplyst” av Jonathan Safran Foer. I boken drunknade jag i passagerna från förr vilket gjorde att jag kom av mig hela tiden och liksom aldrig kom in i boken. Där funkade filmen mycket bättre för mig.

   
Finns det en bok som förändrat din världssyn?

Läsupplevelsen av Samuel Becketts ”Den onämnbare” var omvälvande framför allt för mitt skrivande. När jag läste den förstod jag, inte bara intellektuellt utan verkligen förstod i hjärtat att jag kan släppa allt jag lärde mig i skolan och istället skriva precis som jag vill.

   
Vad skulle du rekommendera gällande läsning och böcker?    

Ha tålamod med att hitta ditt eget sätt att läsa som funkar för dig. Bara för att läsning funkar på ett sätt för en del behöver det inte funka så för dig.


Här kan du läsa blogginlägget om Agnes Lidbeck som Eva tipsar om: https://punktslut.blog/2019/10/02/agnes-lidbeck-ga-forlorad/

3 Comments