INTERVJUER

Intervju med vår bloggläsare Therese

För att fira bloggens ettårsdag tänkte vi att det vore kul att intervjua en trogen följare! Därför ska ni nu få ta del av vem denna underbara bokbloggsläsare Therese är. Håll i hatten!

Vem är du?

En hängiven bokklubbsmedlem, bland annat 

Varför läser du Punktslut?

Framförallt för att jag alltid är på jakt efter nya boktips! En blogg har ju dessutom fördelen att en som trogen läsare lär känna recensenterna och på så sätt kan få koll på om de brukar ha samma smak som en själv. Tycker även att det är intressant att läsa recensioner över böcker jag redan läst. Ibland ändras min bild av en bok när jag läser någon annans synpunkter på den. Fungerar lite som en bokklubb! 

Vilken recension skulle du rekommendera någon annan att läsa? 

Eftersom jag själv har så svårt att hitta tysk litteratur att läsa, uppskattade jag Carinas inlägg om tyska böcker som hon rekommenderar. Det inlägget har jag läst flera gånger! 

Vad skulle du vilja läsa mer om på bokbloggar?

Eftersom jag älskar tips överlag, skulle jag nog bli väldigt glad över inlägg som tipsar om flera böcker, och kanske även podcasts, dokumentärer etc, på ett specifikt tema. 

Vad betyder läsning för dig? 

Oj, mycket! Underhållning, avkoppling, inspiration och så vidare. Förkovring! 

Hur föredrar du att läsa?

Jag föredrar egentligen gamla hederliga pappersböcker, men använder numera även läsplatta och lyssnar på hörböcker via olika appar. Jag läser bok till frukost, hör på hörbok när jag diskar, städar, går någonstans etc och avslutar dagen med att läsa i sängen. När jag reser får läsplattan följa med. Bästa sättet att transportera ett stort antal böcker! Sedan flytten till Tyskland har jag läst mycket på tyska, varvat med böcker på svenska. Eftersom min hjärna inte riktigt verkar kunna hantera att växla mellan tre språk, undviker jag att läsa på engelska för tillfället. Märker dock att litteraturen är viktig för att hålla liv i språkkunskaperna. Att se på film och TV-serier på engelska verkar inte riktigt kunna ersätta att läsa, tyvärr. 

Vem/vad fick dig att börja läsa? 

Mina föräldrar, framförallt min pappa, läste mycket och det fanns mycket böcker hemma hos oss. Gissar att det började så enkelt. 

Vilka böcker läste du som tonåring? 

Minns att jag som ung tonåring var helt besatt av Deborah Spungens bok om sin dotter Nancy som hade ett (vilt) förhållande med Sid Vicious från Six Pistols. I sena tonåren var jag istället besatt av London och allt engelskt (hallå indiepop) och läste gärna brittiska klassiker.  

Vad inspirerar dig till att läsa i vardagen?

Tips, tips, tips! Jag har en lång lista på böcker att läsa och måste ju på beta av den. Den viljan inspirerar mig helt enkelt till att läsa på. 

Vilken bok har andra älskat och du hatat?

Det skulle väl vara ”Binas historia” av Maja Lunde då. Fattar ingenting av hypen. 

Vilken bok läste du senast, vilken läser du nu och vilken kommer du läsa härnäst?

Jag läste precis ut ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff, läser just nu en extremt fånig roman som grannen hade dumpat i trappuppgången och ska härnäst läsa ”Little Bee” av Chris Cleave har jag tänkt. 

Vilken bok rekommenderar du att inte läsa?

Binas historia

Vilken bok har stått längst på din bokhylla?

Utan att läsas? J.K. Rowlings ”Tömma stolen”. Har heller inte läst Harry Potter. 

Sista sidan: läser du den först eller väntar du tills slutet?

Väntar absolut till slutet! Något annat vore otänkbart. 

Har du någon gång sett en film som du gillar bättre än boken?

Jag fick i bokklubben tips om filmen Carol, som baseras på boken av Patricia Highsmith, och den var nog faktiskt bättre än boken. 

Finns det en bok som förändrat din världssyn?

Det finns kanske inte en bok som förändrat min världssyn, men jag är tacksam att jag som tonåring upptäckte feministisk litteratur. Jag läste till exempel ”Under det rosa täcket” av Nina Björk och ”Den kvinnliga eunucken” av Germaine Greer, vilket fick mig att bli förbannad och sugen på att lära mig mer. 

Vad skulle du rekommendera gällande läsning och böcker? 

Att varva lättlästa böcker med tyngre verk. Mitt bästa tips för att hålla läslusten uppe! 

Och att gå med i en bokklubb. Tycker att det är jättekul och inspirerande att diskutera böcker på det sättet. 


Här är inlägget om tysk litteratur som Therese gillade: https://punktslut.blog/2019/02/26/10-tyska-forfattare-vars-romaner-du-borde-onska-att-du-hade-last/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *