INTERVJUER

Intervju med vår bloggläsare Helen

Vi avslutar jubileumsveckans intervjuer med att presentera ytterligare en hängiven bloggläsare! Helen kommenterar ibland våra inlägg och det gör oss lite extra glada.

Vem är du?

Nyinflyttad i Hamburg, kattälskande bokläsare som helst läser på orginalspråk (om jag nu kan det!) 

Varför läser du Punktslut?

För att om Carina skriver något så är det alltid roligt att läsa. Dessutom gillar jag att få läsinspiration.

Vilken recension skulle du  rekommendera någon annan att läsa?    

”Tre böcker som utspelar sig i Hamburg”. Jag älskar att läsa böcker som utspelar sig på platser som jag känner till. Ibland har jag faktiskt köpt böcker på plats, som kanske inte var de bästa böckerna nånsin, men de utspelade sig på den platsen jag var.

Vad skulle du vilja läsa mer om på bokbloggar?

Gärna listor av alla slag! Jag gillar också tema-inlägg (t ex böcker från ett visst land eller om ett visst ämne).

Vad betyder läsning för dig?    

En god bok tar mig till en annan värld, in i en historia. Vissa böcker har haft haft med mig hela livet och återvänt till just för att jag ville tillbaka till en viss värld.

Hur föredrar du att läsa?  

I sängen innan jag somnar. Eller så ”läser jag med öronen.”

Vem/vad fick dig att börja läsa?    

Jag minns att min mamma tog mig till stadsbiblioteket som liten. Där var det en mycket inspierande miljö med massa roliga barnböcker. Varje kväll läste nån i familjen högt för mig tills jag äntligen lärde mig läsa själv, något som kändes väldigt häftigt.

Vilka böcker läste du som tonåring?    

Hela Dolly-serien och Hanni och Nanni, och jag läste mina mostrars gamla Berte-Bratt-böcker. Härliga flickböcker, även om man kanske man diskutera kvinnosynen i dem ibland. Dessutom gillade jag Christina Nöstlinger som lärde mig alla österriska ord jag kan

Vad inspirerar dig till att läsa i vardagen?

Ofta mina vänner och familj som tipsar om böcker. Jag litar ganska mycket på att det de rekommenderar passar mig också. Och när det är någon hype kring en bok så måste jag ju läsa den också för att veta om den är så bra som alla i media säger!

Vilken bok  har andra älskat och du hatat?

Elena Ferrante. Jag försökte flera gånger men tyckte bara att den var tråkig.

Vilken bok läste du senast,  vilken läser du nu och vilken kommer du läsa härnäst?

Jag har precis läst ut ”The History of Bees” (Maja Lunde), nu läser jag ”The Wife” (Meg Wolitzer) och nästa blir Corpus Delicti (Juli Zeh).

Vilken bok rekommenderar du att  inte läsa?

Jag läste Houellebecqs ”Underkastelse” och tyckte att den var både tråkig och irriterande.

Vilken bok har stått längst på din bokhylla?

Det är definitivt en barnbok, kanske ”Familie Mog” om en kattfamilj i England, eller ”Urmel”, en fantastisk tysk klassiker för barn.

Sista sidan:  läser du den först eller väntar du tills slutet?

Det beror på. Men ju äldre jag blir desto bättre blir jag att vänta tills slutet.

Har du någon gång sett en film som du gillar bättre än boken?

Nej, det tror jag inte. Men jag tycker vissa filmer ändå gör ett bra jobb – Harry Potters filmatisering blev rätt bra

Finns det en bok som förändrat din världssyn?

När jag var ungefär 11 år fick jag boken ”Desirée” i present. Boken handlar om Sveriges första Bernadotte-drottning och historien var så spännande att jag trodde den var påhittad. När jag frågade min historielärare som sa att boken var historiskt korrekt bestämde jag mig att studera historia ”när jag blir stor.” Det förändrade min världssyn på det sättet att jag insåg att det som faktiskt har hänt på riktigt också är en bra story.

Jag måste också nämna Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” (som jag tjatar om mycket för min omgivning). Den gav mig en mycket djupare förståelse för migration

Vad skulle du rekommendera  gällande läsning och böcker?    

Att lyssna på ljudböcker! Ibland är det svårt att ha tid att sätta sig och läsa i lugn och ro, men med en ljudbok kan man ju diska, laga mat eller städa samtidigt.


Inlägget Helen tipsade om innehåller till och med FEM böcker som utspelas i Hamburg och kan läsas här:
https://punktslut.blog/2019/07/05/fem-bocker-som-utspelas-i-hamburg/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *