LISTOR

Jubileums-quiz!

Hur bra är du på litteraturens första meningar? Testa dig själv!

Matcha ihop första stycket med rätt författare och bok 1, X eller 2. Svaren finns längst ner. Där hittar du även svaret på din litteraturkompetens!

1. “Grannen sticker upp huvudet bakom häcken och frågar vem jag är och vad jag gör här. Välkommen. Sätt dig ner. Slappna av. Jag lovar, du behöver inte vara rädd. Ett tryck på larmknappen och dom är här på trettio sekunder.”

1: Jonas Hassen Khemiri: Allt jag inte minns

X: Jonas Karlsson: Regnmannen

2: Thom Lundberg: För vad sorg och smärta 

2. “Det börjar med Forden som kryper uppför den smala vägen, kaprifolens dova sötma gör augustiluften kvav. Flickorna håller varandra i handen i baksätet, bilrutorna är neddragna för att släppa in natten. Radion står på tills föraren plötsligt blir nervös och knäpper av den.” 

1: Sally Rooney: Samtal med vänner

X: Gail Honeyman: Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt

2: Emma Cline: Flickorna

3. “Princeton luktade ingenting på sommaren och även om Ifemelu tyckte om de många trädens fridfulla grönska, de rena gatorna och de pampiga husen, de förfinat dyrbara butikerna och den tysta, beständiga atmosfären av nedärvd elegans, var det just denna avsaknad av lukt som tilltalade henne allra mest, kanske för att alla andra amerikanska städer hon varit i hade haft en särpräglad lukt.”

1: Toni Morrison: Älskade

X: Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah

2: Margaret Atwood: Kattöga

4. “ IF YOU REALLY WANT TO HEAR about it, the first thing you’ll probably want to know is where I was born, and what my lousy childhood was like, and how my parents were occupied and all before they had me, and all that David Copperfield kind of crap, but I don’t feel like going into it, if you want to know the truth.”

1: Jack Kerouac: On the Road

X: J.D. Salinger: Catcher in the Rye

2: Charles Bukowski: Factotum

5. “Om du uppsöker en offentlig toalett har du två dörrar att välja på. Om du har fötts med slida väljer du dörren med den här figuren: . I detta ansenliga tecken finns en utsaga om vad det är att vara kvinna inskriven. : kvinnor är de varelser som bär kjol.”

1: Nina Björk: Under det rosa täcket – Om kvinnlighetens vara och feministiska strategier

X. Märta Tikkanen: Århundradets kärlekssaga

2: Anna Wahlgren: I kärlekens namn

6. “‘Later!’ The word, the voice, the attitude. I’d never heard anyone use ‘later’ to say goodbye before. It sounded harsh, curt, and dismissive, spoken with the veiled indifference of people who may not care to see or see from you again.”

1: Mark Haddon:The Curious Incident of the Dog in the Night-time

X: Yann Martel: Life of Pi

2: André Aciman: Call me by your name

7. “Det är vinter. Ingen särskild vinter, det är vitt och kallt, och allt står liksom stilla. På en tågstation som tågen sedan länge bara åker förbi väntar jag på dig. Väntar jag på att ett tåg ska stanna. Ett tomt tåg, utan lokförare eller konduktör. Nedslitna säten och nötta golv.

1: Torbjörn Flygt: Underdog

X: Therese Boman: Den andra kvinnan 

2: Jonas Gardell: Vill gå hem

8. ” Fortfarande är det natt, ändå skiner solen. Nässjö vilar stilla under den klarblå himlen. Ingen vind viskar i Stadsparkens björkar, ingen motor brummar längs Rådhusgatan, inget tåg susar mot järnvägsstationen. Det är så tyst att en ensam duva, som med gungande steg skyndar över Stora Torget, plötsligt hejdar sig och lyssnar till det märkvärdiga.”

1: Majgull Axelsson: Jag heter inte Miriam

X: Inger Alfven: Dotter till en dotter

2: Helena von Zweigbergk: Totalskada

9. “Det var en trollkäring som kom gående genom skogen med ungen hängande i en näverkont, som hon bar på ryggen. Ungen var stor och ful med hår som borst, sylvassa tänder och klo på lillfingret, men trollkäringen tyckte förstås, att det inte kunde finnas vackrare barn. 

1: Njals saga 

X: Selma Lagerlöf: Bortbytingen

2: John Bauer: Tomtar och troll

10. “Maria har varit på semester med sin son, Dag, som är fem år. De har hälsat på marias mamma. Medan Maria packar upp resväskan ringer hon sin storasyster, Ellen. Ellen sitter vid sitt skrivbord. Hon sluter ögonen medan Maria pratar, för att vila sig från skärmens skarpa ljus. Kaffet har kallnat i koppen. Hon gör en grimas. Hon hör Maria böja sig ned för att ladda tvättmaskinen, hör det på andningen.

1: Johanna Frid: Nora eller brinn Oslo brinn

X: Agnes Lidbeck: Förlåten

2: Tove Folkesson: Kalmars jägarinnor 

11. “Många oroliga män foro bort från Skåne med Bue och Vagn och hade ingen lycka i Hjörungavåg; andra följde Styrbjörn till Uppsala och föllo med honom. När de spordes hemma att få voro att vänta tillbaka, blevo sorgekväden framsagda och minnesstenar resta, varpå att förståndigt folk var överens att det var bäst som skett, i det man nu kunde hoppas på mer stillhet än förr och färre ägoskiften och eggjärn.”

1: Frans G. Bengtsson: Röde Orm

X: Kerstin Ekman: Knivkastarens kvinna

2: Theodor Kallifatides: Bönder och herrar


Facit: 1-2-X-X-1-2-2-1-X-X-1

Hur många rätt fick du?

  • Fler än 8: GRATTIS du är ett litteraturproffs! Bli inte förvånad om Nobelkommittéen vill ha med dig i sina överläggningar om litterturpriset nästa år!
  • Mellan 4-7: Du vet väldigt mycket om litteratur och du har känsla för vem som skriver vad.
  • Färre än 4: Hej normalläsare! Det var ett grymt svårt quiz, så alla som fick ihop en enda eller kanske två poäng kan känna sig stolta!
  • 0 poäng? Häng inte läpp utan läs mer blogg, gärna den här!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *