LISTOR

10 saker jag lärde mig när jag läste ”Harry Potter and the Prisoner of Azkaban”

Okej, jag är sist på bollen. Nu när jag äntligen läst Harry Potter-böckerna så jag njuter till fullo av allt extra material (det vill säga saker som inte tas upp i filmerna). Livet blev som det blev och jag ångrar att jag inte läste dem när jag var tolv, men jag får sluta älta detta nu. Med det sagt är jag istället oerhört tacksam över att jag nu verkligen uppskattar att sluka bok efter bok om Hogwarts! 

Jag blev precis klart med tredje boken i serien, ”Harry Potter och fången från Azkaban”. De första 200 sidorna var riktigt sega medan de två kapitlena när Harry Potter äntligen får möta Sirius Black är de mest spännande någonsin. 

Här nedan listar jag 10 saker jag äntligen fattat av att ha läst boken:

 1. Du blir galen som fånge i Azkaban för att dödsätarna fuckar med ditt huvud! Såklart förstod jag att de hade en negativ inverkan på, ja, alla. Helt ärligt, jag själv blev rädd cirka varje gång jag såg eller läste om dem, så kan knappt föreställa mig hur det var för Harry Potter att träffa dem irl. Men att de legit var där för att tortera är grovt! 

 2. ÄNTLIGEN FICK JAG REDA PÅ HUR SIRIUS BLACK RYMDE?! Ganska central del av storyn kan en tycka, men nu 73920 år efter att jag såg filmen fick jag äntligen svaret på det traditionella sättet: genom att läsa boken. Spoiler: han rymde som en hund pga dödsätarna kunde ej uppfatta djurs känslor och tankar lika bra, och kunde därför inte plåga dem på samma sätt. Black blev alltså så spinkig att han kunna slingra sig mellan gallret som hund, men orkade sen simma hela vägen tillbaka till land? Lite ologiskt, men okej. Sen att Black lyckades överleva 12 år fängslad genom att dödsätarna inte kunde suga ut hans lyckliga minnen, för att han sorgligt nog inte hade några? Och vetskapen om att han var oskyldigt dömd gjorde honom olycklig, och därmed otillgänglig för dödsätarna. 

 3. James Potter, aka Harrys pappa, var en animagus!? Han hade alltså lärt sig att förvandlas till en kronhjort för att vara en stöttande kompis till Remus Lupin, som ju var en varulv (som ens vänner så ofta råkar vara). Känner spontant att detta var en ganska stor grej som inte nämns i filmerna, och som även förklarar punkt 4:

 4. Harrys patronus är en kronhjort, precis som James animagus. Hjärtat stannar till av kärlek. Dock så trodde jag, fråga mig inte varför, att Harrys hjort var som en homagé till sin mamma Lilly? 

 5. Det var Sirius Black, Remus Lupin, Peter Pettigrew och James Potter som låg bakom Marodörkartan! Duh! 

 6. Det lilla huset var en tillflyktsort för Lupin att säkert förvandlas till en varulv vid fullmåne, och även senare för dem alla att att ta sig ur slottet och hänga tillsammans som djur? (Hur gulligt? Män i grupp osv) Och det var därför det piskande pilträdet planterades ovanför denna hemliga väg ut ur Hogwarts!

  En liten parentes här är de löjliga översättningarna av deras spexiga smeknamn: Tagghorn, Måntand, Slingersvans och Tramptass. Nämn ett gäng coolare grabbar, jag väntar! 

 7. Det var Black som gav Harry den coola Firebolt-kvasten, inte Professor McGonagall som filmen låter oss tro…? 

 8. Jag förstår varför Professor Severus Snape är pissed. I boken förklaras det nu nämligen hur grabbarna grus (läs: Black, Potter, Lupin och Pettigrew) lurade Snape att besöka det piskande pilträdet när Lupin var varulv, vilket ju riskerade Snapes liv på bekostnad av hans nyfikenhet vad gänget höll på med, men att pappa Potter sen fick dåligt samvete och räddade honom. Vilket jag för övrigt tycker han får lite väl mycket cred för, då både Harry och James är såna typiska jocks som inte behöver utveckla en personlighet utan lätt kan glida på sin popularitet. 

 9. Ron reste inte tillbaka i tiden tillsammans med Harry och Hermione för att rädda Black, eller snarare Hagrids fina hippogriff Buckbeak, som jag tror alla hejade på mer än Black i det läget. Det kändes fint att Hermione, återigen, löste allt och stod i centrum efter att ha pluggat röven av sig och blivit utfryst typ hela skolåret. 

 10. Crookshanks, Hermiones katt, hjälpte Black hela tiden! Är inte detta det mysigaste du hört!? Katten fixade Nevilles lapp med lösenorden till Gryffindors common room (kort paus för allas älskling Neville) och meckade med pengar till att köpa kvasten och allt. Plus Crookshanks attackerade Scabbers, aka Peter Pettigrew, från dag 1 like a badass. En applåd till Crookshanks! 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *