RECENSIONER

Mian Lodalen & Matilda Tudor: Liten handbok i kosten att bli lesbisk

“Åh, jag önskar att jag också vore lesbisk.”

“Ja, men bli det då!”

Jag fick först höra talas om “Liten handbok i konsten att bli lesbisk” när Mian Lodalen gjorde stand up på Unizons årsmöte i Jönköping när jag var aktiv i en kvinnojour. En sal full av kvinnor, som på olika vis var engagerade i riksförbundet Unizon och i kampen mot mäns våld mot kvinnor, skrattade högt när Lodalen underhöll och promotade lesbiskhet. Inte långt därefter slukade jag just denna lilla handbok och minns hur klockren jag tyckte att den var, men den har på något vis blivit lite bortglömd i bokhyllan, vilket jag tycker är högst oförtjänt. Därför har jag nu läst om denna pärla för att friska upp minnet och dela med mig av den med er! 

Handboken inleds med att direkt fråga om du, kvinnan som läser boken, känner dig trött? Med humorn som främsta verktyg tar sig Lodalen och Tudor sig an statistik om olika dimensioner av heterorelationer, dess påverkan på kvinnor och varför den lesbiska stigen leder till ett härligare liv. 

I en av bokens intervjuer får Maria Sveland, författare, journalist och samhällsdebattör, frågan; “Vad är det som skaver med heterolivet egentligen?” Hon svarar; “Ja du, vad är det som INTE skaver?”

Heterokvinnor har, utöver yrkesarbete och studier, huvudansvaret för barn och hushåll. De agerar projektledare och drabbas i högre grad av oro och ångest än män. Det är fakta. Lodalen & Tudor redogör för forskning som visar att mäns puls sjunker när de är på väg hem från jobbet, medan kvinnans stiger. Kvinnor initierar i majoritet skilsmässa och mår generellt bättre efter en skilsmässa. Utöver att blomstra så uppges dessa kvinnor därefter byta till ett jobb med högre status och få bättre betalt. Ja, ni förstår ju vart det här är på väg redan nu. Häng bara på och låt mig berätta allt ni behöver veta! Ingen panik (ännu). 

Kvinnor tar ut majoriteten av föräldraledigheten och VAB-dagarna, är överrepresenterade som ensamstående föräldrar och går oftast ner i deltid för att hinna med allt obetalt arbete, såsom vård av familjemedlemmar. Forskning visar att män i heterorelationer blir deprimerade när kvinnor gör karriär, medan man inte kan finna motsvarande samband i den omvända situationen. Män flyger och äter kött mer än kvinnor, som i sin tur i högre utsträckning åker kollektivt, cyklar eller går. Män, män, män. Statistiskt sett jordens bovar, men ändå så älskade av oss kvinnor. Låt oss återkomma till det. Först lite reklam för vad det lesbiska samlivet har att erbjuda!

“Kvinnor som har sex med kvinnor har längre sexakter och högre orgasmfrekvens än heterosexuellarelationer. Lesbiska känner mindre skam och har mer sällan ont vid sex. De har färre sexuella problem och är på det hela taget mer tillfredsställda med sitt sexliv än vad heterosexuella kvinnor är. Kvinnor som har sex med både kvinnor och män vittnar om att det lesbiska sexet är mindere sexuelt krävande, mer känslomässigt och samspelt än det heterosexuella dito.”

I en undersökning visade det sig att 40% av svenska kvinnor fantiserar om andra kvinnor. Vad håller kvinnor tillbaka? Varför blir fantasin sällan praktik? Är det syftet med fantasin, eller finns det helt enkelt alldeles för många kvinnor där ute som håller tillbaka helt i onödan? 

En viktig del i analyserandet av heterorelationer gentemot homorelationer är såklart att makt kommer i flera former. Kön, genus och sexualitet är några få faktorer, därtill hör även maktkategorierna ålder, klass, etnicitet etc. Det är ingen hemlighet att vi lever i ett patriarkat där männen hyllans medan kvinnor underordnas. Denna bristande jämställdhet kan mätas på flera sätt, exempelvis i hur ämnen kopplade till män prioriteras. Lodalen & Tudor skriver charmigt om hur mycker tid som kommer frigöras när du som lesbisk slipper lyssna på män/prata om män och istället kan dyka in i andra intressanta samtalsämnen. 

“Det är kanske först när du ställs inför ett lesbiskt sammanhang som du måhända inser hur mycker plats män vanligtvis tar i det sociala, oavsett om de är närvarande eller inte.”

“Liten handbok i konsten att bli lesbisk” innehåller otroliga illustrationer av personliga favoriter såsom genierna Nina Hemmingsson och Liv Strömquist. (Köp någon av deras seriealbum snarast, det är livets tips!) Detta är ju trots allt en HANDBOK, därför finner du praktiskt en lesbisk handlingsplan i 6 steg! Första steget är att förstå att du inte är hetero. Din sexualitet kommer från din egna kropp och inte utifrån via någon annans åtrå, där kärlek är lika mycker till tillstånd som en handling. Sexualiteten är flytande, dynamisk och föränderlig. Därmed är du inte heterosexuell, utan du lever heterosexuellt. Detta innebär ett sökande efter nya definitioner och möjligheter. Låt dig inte begränsas! Utforska och se till att utmana dig själv (om du vill). 

“Dana, most girls are straight until they’re not.” 
Alice, i L Word

Forskning visar att majoriteten av studenterna som pluggat genusvetenskap omvärderat sin sexuella läggning och/eller könsidentitet. Här räcker jag själv upp en hand och tackar genuskursen jag pluggade direkt efter gymnasiet på Göteborgs Universitet det varmaste för insikt och kunskap. Där fick jag lära mig det grundläggande om hur kön, genus och sexualitet hänger ihop, vilket nämligen är steg två i handboken. Dock krävs det inte en universitetskurs för att införskaffa sig denna kunskap, det räcker gott med att läsa dessa sidor i handboken och eventuellt nyfiket googla vidare. 

Steg tre är passande noga att öva din gaydar! Det finns bilder och korta beskrivning på vilka typer du bör känna till, såsom Butchen, Femmen eller The Wannabees, som likt t.A.T.u mest gillar att hångla framför killar och sällan låter “experimentet” leda till en fullbordad lesbisk livsstil. Steg fyra är rakt av fitt-KBT! Ja, du läste rätt. 

“Rädslan för andra kvinnors kön handlar ofta i grund och botten om rädslan för det egna, så en bra ände att börja i är down under so to speak.”

Sexualupplysningen i sitt främsta esse, helt enkelt. (Ett tips är att följa konton som The Vuvla Galley eller köpa fittkonst från Vulvagarity.) Handboken fortsätter att briljera med instruktioner till hur lesbiskt sex funkar i steg fem. Det sista och sjätte steget är att tillskansa dig lesbisk kultur. Läs lesbisk litteratur, se filmer eller serier, lyssna på Silvana Imam eller Beatrice Eli, följ konton på sociala medier och gå på gayklubb. Listan kan göras lång, poängen är att lesbisk kultur finns överallt, så det är bara att öppna ögonen!

Boken är fylld med roliga och spännande intervjuer med diverse lesbiska kvinnor, samt humoristiska delar såsom “Heterofällan”. Det finns helt enkelt gott om stoff för reflektion och förhoppningsvis, inspiration. Jag vill återigen betona att vikten av att sexualitetens praktik ska vara fri. Fri från begränsningar, stereotyper, vanor, fördomar och hatbrott. Hur du vill forma din sexualitet är helt upp till dig! Och du kan ändra dig, jämt och ständigt kan den omdefinieras. Det är onekligen det smartaste valet för en kvinna i denna värld att leva lesbiskt. Men ingen ska tvingas, till varken det ena eller det andra. I boken tas det även upp hur våra attraktionsmönster är styrda av normer och förväntningar. 

Vi kvinnor förväntas alltså tända på det manliga idealet och följa heteronormen. Om detta är din kopp med te, kör på det. Men till dig som blivit det minsta sugen på att utforska, KÖR! Det är ingen tävling, det finns ingen tydlig väg du måste gå och inga hemliga inträdesprov (hoppas jag?!). Låt denna handbok motivera dig i att vidga vyerna lite, eller helt och hållet. Det finns inget värre än ånger. Jag väljer därför att avsluta denna recension med ett citat från boken, där de precis skrivit om en studie som visar att folk på dödsbädden främst ångrar att de inte leva livet de ville. Andras förväntningarna var viktigare än deras känslor och vilja, vilket resulterade i att denna bitterhet och frustrationen utvecklade sjukdomar.

“Bli inte en medioker existens. Det är aldrig för sent för att fatta mod och låta lesbianen få blomma ut. Ge flatan i dig en chans!”


Författare: Mian Lodalen & Matilda Tudor

Titel:  Liten handbok i konsten att bli lesbisk

Utgivningsår: 2016

Förlag: Leopard

Språk: Svenska

Betyg: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *