RECENSIONER

Chris Kraus: I LOVE DICK

Dear Dick…

Titeln. Ja, ni reagerade. Det gjorde jag med. Folk skäms lite för att läsa den offentligt. Jag hörde min kompis förvånad skratta till när hon såg den ligga på mitt nattduksbord. Titeln enbart skriven i versaler får en helt enkelt att tänka på den manlige lemmen istället för mannen Dick, som boken egentligen handlar om. Även om sexuella tankar kring hans kropp absolut uppstår. Helt enkelt en provocerande härlig titel!

Boken handlar om filmskaparen Chris Kraus (tillika författaren av denna roman liknande memoar) som träffar Dick, en bekant kollega till hennes man Sylvére. Hon faller pladask och börjar besatt skriva brev till Dick. Jag gillar idén att en kvinna går loss och skriver brev. Speciellt när det inte nödvändigtvis är till för läsaren, eller den som brevet är tillägnad till. Breven fyller samma funktion som en dagbok. Att få tillgång till en persons tankar, aktivt delta i reflektionen är det smaskigaste jag vet.

Jag tycker inte att boken har ett tilltalande upplägg, det vill säga, att det främst är en redovisning av brev. Knappt några dialoger eller miljöbeskrivningar. Allt formuleras i breven. Boken har två delar; Scenes from a Marriage och Every letter is a love letter. I första delen skriver Kraus om sig själv i tredje person och övergår spännande nog till att skriva i jag-form i andra delen.

Jag är nödvändigtvis inte intresserad av Chris dravel, därav min dryga formulering. Det som jag finner spännande är hennes relation till Dick, vad den gör med henne, samt hur den påverkar dynamiken i hennes äktenskap. Hon och Sylvére skriver brev tillsammans, fantiserar om Dick, får en nytändning i det äktenskapliga sexlivet samt bråkar om Dick. Jag tänker att Chris egentligen projicerar sin längtan efter sig själv på Dick, det är lättare att åtrå honom än den identitet hon förlorat, eller drömmer om. Det känns därmed som att hon skriver brev till sig själv. När jag började tänka på boken som mer ett undermedvetet samtal Chris hade med sig själv så gillade jag handlingen mer. 

How could I make you understand that the letters were the realest thing I’d ever done? By calling it a game you were neglecting all my feelings. Even if this love for you could never be returned I wanted recognition.”

Detta leder mig till nästa tanke, att jag faktiskt föredrar tv-serien framför boken. 2016 hade nämligen serien baserad på ”I LOVE DICK” premiär. Där får jag ta del av så mycket mer information, en visuell presentation som jag saknar i boken. Serien är kreativ och målar upp Chris frustration och fascination på ett skickligt sätt. Speciellt med Kathryn Hahn i huvudrollen, en personlig favorit. Också kul med Kevin Bacon som gestaltar den vidrige, karismatiske (?) machokonstnären Dick. 

And then you said, “But you don’t even know me.”

I serien får man även ta del av andras perspektiv, vilket jag saknade i boken. Jag gillade speciellt avsnittet där Chris utropar ”What if we all started to write you letters, Dick!?” och därefter presenteras de andra kvinnornas relation till Dick, och vad de hade skrivit till honom i ett brev. Otroligt spännande upplägg som bjuder in till eftertanke!

Det är härligt när kvinnor tillåts äga sin sexualitet och sitt konstnärskap. Vara sexuella varelser för sig själva, ta plats, skriva om sex etc, och samtidigt vad som händer när en kvinna kräver liknande acceptans i sitt kreativa skapande som en man. När Chris träffar Dick blir det nästan som att hon återupplivas, i äktenskap, i skapandet, sexuellt och emotionellt, men främst i sin relation till sig själv. 

”I was becoming you. When I pushed you from my thoughts you came back into my dreams.”

”I LOVE DICK” har kallats för ett ikoniskt feministiskt verk som tänjer på gränserna. Serien  beskrivs ge en röst till den skapande kvinnan samt den kvinnliga, konstnärliga besattheten. Viktiga och intressanta teman! Jag tycker det är lite spännande att boken gavs ut 1997 och nu i efterhand påstås vara före sin tid. Den blev väl egentligen på riktigt uppmärksammad (och hyllad) för något år sen bara. Detta är för mig ett typiskt exempel på en bok som är bättre i teorin än i praktiken. Därför är av glad att tv-serien gjorde handlingen rättvisa. Se den! 


Författare: Chris Kraus

Titel:  I LOVE DICK

Utgivningsår: 1997

Förlag: Profile Books 

Språk: Engelska

Betyg: 2/5

2 Comments

  • Sara

    Jag har inte sett serien men däremot läste jag boken 2016. Det var en bok jag sett fram mot och var nyfiken på men jag blev väldigt besviken. Jag förstod verkligen inte hajpen och är glad att läsa att jag inte är ensam om att inte gilla boken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *