RECENSIONER

Lena Dunham: Verified Strangers

Illustration av Pauline de Roussy de Sales

Just nu har Lena Dunham och Vouge ett spännande projekt där Dunham publicerar ett kapitel från sin roman ”Veritifed Strangers” per dag, måndag till fredag. Direkt var jag fast och sjukt peppad på att få läsa en fiktiv roman av Dunham, som vanligtvis är skriver för tv-projekt eller jobbar som skådespelare, producent och regissör. 

Men det stannar inte där, för att skapa ett community och interagera med läsarna så får man dessutom möjligheten att påverka hur handlingen ska utvecklas! Ja, du läste rätt. Varannan dag så kan man rösta via Vouges instagram story på vilket av två alternativ som ska ske. Det kan handla om praktiska beslut huvudkaraktären Ally ska ta eller vem hon ska tro på. Minst sagt ett otroligt intressant trick att engagera läsare i denna minst sagt isolerade, oroliga tid. 

”CONSIDERING THAT ALLY was outside his house with no pants on in the middle of the night, Matthew’s new girlfriend was actually pretty understanding. Her name was Siobhan, and when she came downstairs to offer Ally a pair of leggings, she couldn’t have been sweeter.
“I’ve gotten drunk and done some pretty stupid stuff myself,” Siobhan told Ally, and Ally didn’t have the heart to tell her she wasn’t drunk at all.”

”Verified Strangers” handlar om Ally som är trött på dejting och får rådet av sin rumskompis Caz att inte dejta personer hon direkt känner, men heller inte totala främlingar. Därav uttrycket verifierad främling, alltså en person i yttre cirkeln av ens bekantskapskrets. 

Under dessa hittills nio dagar som publiceringen varit igång så har ”Verified Strangers” blivit en självklar läspaus under till exempel lunchrasten eller när jag kommit hem från jobbet. Dunham skriver underhållande om hur folk bara försöker ta sig fram i livet på bästa sätt och det är exakt vad jag behöver just nu. 

“Ally had only done a line, less than that if you counted all the powder she sneezed out, so she was surprised when her pulse quickened, her hands got sweaty, and she became sure she was the most interesting person at the party. (In fairness to her, she may have been; she had no plans to ever hang out with a group of economists again.)”

Jag har varit ett fan av Dunham sen jag föll pladask för tv-serien ”GIRLS”. Detta blev ett kärt återseende efter hennes, i min åsikt, mindre lyckade memoaren ”Not that kind of Girl”. I denna romantiska roman så försöker Ally komma över sitt ex Matthew, jobba på självkänslan och navigera mellan männen hon dejtar. 

Egentligen gillar jag konceptet mer än själva storyn, men det är okej. Att ha något kul att se fram emot varje dag, tro att min åsikt når fram och påverkar Dunham är för kittlande! Gå in och läs kapitlena här och kommentera gärna vad du tycker om den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *