LISTOR

Tre noveller jag läste under påsk


Hanna Eriksson: Shoot the Messenger

Varför är du så bra, Hanna Eriksson!? Jag ville beställa ”Shoot the Messenger” redan förra året men den var slut i lager, så i helgen fick jag äntligen få sätta tänderna i denna suktande novell. Den handlar precis om det där kladdiga, obekväma som jag gillar. Samtal där replikskiftena skjuts som pilar och jag sitter med händerna nästan krampaktigt om boken. Impulsen att sluta läsa och rädslan att läsa för långsamt är precis lika starka. 

Låt mig börja såhär, ”Shoot the Messenger” (fantastisk titel eller hur?) är en uppgörelse mellan hans och hennes perspektiv. Meddelanden över Messenger vävs samman med tillbakablickar, innan det visade sig att han blivit kär i någon annan.

Det går att skriva en masteruppsats om vad saker egentligen betyder, mäns bristande emotionella intelligens och vem det var som egentligen hade rätt. Erikssons språk är så naturligt och starkt, är det inte mina kompisar meddelande med snubbar de dejtat som jag läser? På något sätt lyckas Eriksson precis sätta fingret på den dynamiska spänningen i moderna kärleksrelationer, dess missförstånd och den sårade stoltheten förklädd i meddelanden med ”god ton”.

Han
Du. Du och jag har kommit varandra närmre det senaste halvåret. För mig att den närheten som byggts upp sedan februari varit på ett vänskapligt plan då vi pratat om ditt uppbrott från Erik, ditt singelliv och allmänt gött snack. Jag har inte förstått att det varit upptakten till en kärleksrelation.” 


Författare: Hanna Eriksson

Titel: Shoot the Messenger

Utgivningsår: 2019 

Förlag: Novellix

Språk: Svenska

Betyg: 5/5


Maria Sveland: Doggy Monday

Den här novellen tog sig en oväntad vändning, vilket fick mig att tänka om rejält! Jag är ett stort fan av Maria Sveland men märker att jag gillar mer hennes sätt att tänka och handlingarna i hennes böcker, snarare än själva skrivsättet. Absolut har man rekommenderat ”Bitterfittan” till både en och annan kvinna i sin närhet. Sveland är en fantastisk journalist och pionjär inom den svenska feminismen. 

”Av någon outgrundlig anledning rörde hon sig varje natt så att hon hamnade i hans famn, trots att hon alltid var mycket noga med att somna så långt ut på sin sida som möjligt, alltid med ryggen vänd mot honom.” 

“Doggy Monday” inleder vackert med denna motsträviga scen, där Rigmor vaknar upp bredvid sin man Bosse. Hon är trött och bitter men ack så förminskad. På jobbet blir hon överkörd, i provhytten i butiken blir det inte heller bra och grannen med hundjävel är ute efter henne. Jag var skeptisk fram tills det fantastiska uppvaknandet kom och Rigmor bryter sig loss. Hon ger hän för sin hämndlystenhet och slår sig fri. (Spoilervarning: det innehåller bland annat sekret och objekt på chefens kontor!) Slutet gjorde att hela novellen lyfte. Jag ler när jag tänker på henne och hoppas fler kvinnor kommer i kontakt med sin inre Rigmor. 


Författare: Maria Sveland

Titel: Doggy Monday

Utgivningsår: 2011

Förlag: Novellix

Språk: Svenska

Betyg: 3/5


Josefiné Josefsson: Kom så drar vi! 

Det är såhär jag tänker att unga, coola skribenter skriver. Josefssons språk är levande, med repliker mitt i meningen och knappt några kommatecken. Det läses med en takt där ord bara forsar fram. Gamla skrivregler är irrelevanta, känslan är viktigare. I Novellix novelltävling 2018 kom Josefsson på andra plats (efter Eriksson) och jag fattar precis varför, stilen i ”Kom så drar vi!” är fräsch och påhittig. 

”Madde presenterar mig för Tim. Hans händer är brännässlor och jag nickar bara när han frågar mig om det är jag som är så bra på bärs. Allt jag kan är att svepa. Strunta i skummet bara svälja. Sänka skepp eller skepp, har säkert Vasa och Titanic och Estonia och morfars eka i min maggrop.”

Berättarjaget går sista året på gymnasiet och vill bort från hålan hon bor i. Hon festar, försöker att inte kontakta det där exet igen fast hon alltid skriver hans namn på tapeten i fyllan. Mamman som knappt verkar involverad i hennes liv, finns inte på plats varken fysiskt eller emotionellt. ”Kom så drar vi!” beskriver helt enkelt tonårsångesten när den är som bäst.

Ps. En applåd till Lisa Benk som gjort samtliga omslag. Ärligt talat så dreglade till när jag såg ”Shoot the Messenger” och blev helt knockad av formgivningen till ”Doggy Monday”.


Författare: Josefiné Josefsson

Titel: Kom så drar vi!

Utgivningsår: 2020

Förlag: Novellix

Språk: Svenska

Betyg: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *