LISTOR

Emmas läsår 2020

Här är min sammanfattning av läsåret 2020!

Jag har en svart anteckningsbok där jag skriver upp vilka böcker jag läst när, gör en liten symbol för om den var extra bra osv. 2020 landade jag på 61 böcker, varav 42 stycken var romaner romaner, 13 noveller (rekord för mig!) och lyssnade på 6 ljudböcker. 7 av dessa hade jag läst sen innan och var en mysig omläsning. En bok, tjock och tung bör tilläggas, var på tyska, några på svenska men majoriteten på engelska. Jag inser att jag läser intensivt varannan månad och sen blir det lite dvala. Största lässvackan var hela november och december, men känner att suget är tillbaka och har fått en bra hög under jul som jag vill börja gräva i. Men först är det dags att redovisa läsåret 2020:

Årets mest överraskande bok: Hade inte trott att jag så tagen skulle läsa Rebecka Åhlunds självbiografi ”Men jag som var så rolig att dricka vin med” i en sittning den där söndagseftermiddagen. Men ja, är glad att jag lyssnade på min vän Nadias råd om att läsa den. Verkligen värd att rekommendera, till typ alla! (Recension finns här)

Årets besvikelse: Alltså, jag fattade tyvärr inte alls hypen gällande ”LANNY” av Max Porter. Hade verkligen velat gilla den! 

Årets bästa novell: Totalt älskade Hanna Erikssons novell ”Shoot the Messenger” och skrev om det här.

Årets nya favoritförfattare: Måste säga James Baldwin! Har ännu bara läst ”Giovanni’s Room” men var fast på sida ett och trots att den är så tunn, är språket det vackraste någonsin och det har blivit en av mina absoluta favoritböcker. Dessutom extra kul att paralelläsa den med en kompis för att sedan diskutera ihop (boksamtalet kan läsas här).

Årets mest uppslukade läsupplevelse: Om ni missat att jag läste, älskade och andades ”The Goldfinch” på min semester i somras så kan ni läsa om det här

Årets bästa bokklubbsbok: Gillade att läsa om ”Mating in Captivity: Unlocking Erotic Intelligence” av Esther Perel med en liten skara av bokklubben. Det blev en ljusglimt i vardagen under lockdown-våren att ha ZOOM-träffar att se fram emot med Carina och Therese. Det var kul att ha en liten bokklubb i bokklubben där vi mer kunde djupdyka och följa upp, då vi diskuterade några kapitel åt gången. Hett tips! 

Årets facklitteratur: Det är få böcker som får en att se på livet så annorlunda som efter jag läste ”Sex at Dawn: how we mate, why we stray and  what it means for modern relationships”. Om du är intresserad av sociologi, sexualitet eller bara generellt har/vill ha/har haft en partner eller dejtar så LÄS DEN. Skrev en positiv rant om den här!

Årets bästa ljudbok: Inser att jag bara lyssnat på väldigt bra ljudböcker i år? Men ”Klubben” av Matilda Gustavsson tar ändå priset! Wow, den glömmer man inte i första taget.

Årets bästa om-läsning: Ja, men det blir såklart “Conversations with friends” och “Call me by your name”, MEN denna gång i ljudboksformat! Det var en riktigt härlig upplevelse att ta den av handlingarna på det sättet och jag blev inte besviken. Läste även “Americanah” på engelska, vilket såklart var mycket bättre än på svenska. 

Årets mest älskade bok: Tomasz Jedrowskis ”Swimming in the dark” har för evigt en plats i mitt hjärta. Känns som om ingen har kommit i min väg det här året utan att ha fått höra om detta! Har skickat runt mitt exemplar av boken, fått syrran att beställa om den via sort bibliotek och gett den som present till folk. Sen har jag dessutom fått ett meddelande av författaren själv, vilket onekligen var en av årets höjdpunkter. *Forever a fangirl*

Det var det! Kanske är det dags att reflektera över vad min läsutmaning egentligen var för 2020 och fundera vad jag vill fokusera på 2021. Carina har redan inspirerat mig med sin utmaning (som går att läsa här), så får återkomma när hjärnan börjat komma igång efter karantän-viloläget! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *