LISTOR

Carinas läsutmaning 2021

För ordningens skull, borde jag kanske först utvärdera hur läsutmaningen 2020 gick. Jotack, det beror lite på hur man räknar. Jag skrev Carinas läsutmaning 2020 – Punktslut att jag skulle läsa minst tio böcker ur den väntande högen och det har jag gjort. Eftersom jag inte noterat att det kom från “högen” så är jag inte helt säker på hur många det blev, men sammanfattningsvis kan jag säga att jag har läst undan och fyllt på i ungefär samma takt. I skrivande stund finns det 28 böcker i bokvagnen som ersatte korgen på nattygsbordet. Carinas framgångsrika läsutmaning 2020 – halvtid – Punktslut Det är +4  om man räknar från januari 2020, men -9 om man räknar från september 2020. Jag bestämmer mig för att anse läsutmaningen 2020 som avslutad och att låta den ingå i annalerna som framgångsrik. 

I den vita IKEA-vagnen ligger dessutom den tolino jag fick i födelsedagspresent och den gamla “plattan” som tolinon ersatte. Plattan använde jag mest till biblioteksläsning, så egentligen behövs den inte alls längre. Det finns för ordningens skull inga olästa böcker på någon av dessa apparater. 

Jag har dessutom sorterat om i vagnen och lagt de böcker jag vill läsa härnäst överst. Där ligger just nu de två böckerna som jag läser för närvarande: Vilhelm Mobergs “Nybyggarna” och evighetsläsningen Aksel Sandemoses “EIn Flüchtlich kreuzt seine Spur” samt fyra romaner och tre Novellix-noveller. 

Under det gångna året har jag tänkt mycket på att instagram och bokbloggar gör att jag har bra koll på den nya utgivningen och att det skapar ett sug att läsa just dem. Och det är jag ju inte den första som upptäckt: det har bokförlagen förstått för länge sedan! Det är inte av ren människokärlek alternativt litteraturkärlek som bloggare av bokförlag och författare frikostigt får recensionsexemplar och erbjudanden om samarbeten. 

Men är det bara hos mig som denna flod av nyheter förutom nyfikenhet även skapar stress? Jag slår mig själv irriterat på fingrarna mentalt när jag ser en bokrecension av en bok som kom ut för drygt ett år sedan och reflexmässigt tänker “det var väl allt lite sent”. DUMT tänkt, det vill jag absolut sluta med under 2021! En bra bok håller väldigt mycket längre än ett år efter att den först såg dagens ljus. 

Under 2021 vill jag läsa minst tio böcker som är äldre än tio år. Jag misstänker att så länge som jag har böcker liggande på vänt, finns det med all säkerhet några i bokvagnen som har åldrats där och uppnått tio-års-åldern med råge. Jag tänker inte främst på klassiker, då hade jag klämt i med 50 år eller kanske till och med 100, utan de böcker som lever längre än en ynka säsong. 

Men klassikervänner, ni kan ta det lugnt, 2021 kommer inte att bli ett klassikerfritt år! Just nu är jag mitt uppe i Mobergs utvandrarepos, vars fyra delar kom ut mellan 1949 – 1959. Lite i skymundan, håller jag ju dessutom på att läsa och skriva om de svenska författare som omnämns i läroboksserien “Rivstart”, för att göra livet lättare för mina svensklärarkollegor runt om i världen. 

Böckerna i min läsutmaning 2021 ska helst inte vara omläsningar men det spelar ingen roll varifrån de kommer eller på vilket språk jag läser. Om ni har tips, komsi, komsi – kommentarsfältet är öppet! 

PS

Du kan följa projektet på instagram under #tioböckeräldreäntio

4 Comments

 • Malin

  Har du läst Galapagos av Kurt Vonnegut? Läste den i en bokklubb I USA, skulle aldrig valt den själv men verkligen intressant. Dystopi är bara förnamnet

  Väinö Linnas torpartrio är outstanding!

  För lite nostalgi funderar jag på lite Rosamunde Pilcher… Men du ville ju inte läsa om.

  Återkommer om jag kommer på något bra!

  • Carina

   Väinö Linna har jag skrivit upp på min att-läsa-lista, men Vonnegut hoppar jag. Jag läser det mesta men är inte förtjust i dystopier. Ser fram emot fler tips från dig!

 • Ulrika

  En så bra utmaning, den hoppar jag genast på! Så lätt att det blir att läsa mycket nytt när man får recensionsexemplar, men jag försöker aktivt tänka på att leta reda på annat. för att öka böckers livslängd, och för att jag tror det blir intressantare att läsa om böckerna då, när inte alla som skriver om böcker skriver om precis samma bok på en gång.

  • Carina

   Precis så tror jag också! Jag blev trött på “Lite död runt ögonen” innan den ens hade kommit ut, eftersom den tydligen hårdlanserades till bokbloggare. Synd, för jag hade säkert gillat och läst den om jag hade fått hitta den själv. Men jag kan ju läsa den om ett par år (och hoppas att den håller). Välkommen till utmaningen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *