RECENSIONER

Lilla Piratförlaget

I början på den nya tideräkningen, den så kallade coronatiden, som startade i mitten av mars för oss i Hamburg, hade jag plötsligt ingenting att göra. Eller jo, “att göra” hade jag ju, men jag hade inga jobb-uppdrag kvar och jag hade ingen aning om ifall de skulle komma tillbaka eller om coronatiden någonsin skulle vara över. Nu i slutet av juni, så vet jag åtminstone svaret på min första fråga: undervisningsuppdragen kom tillbaka och idag undervisar jag online och har fått en helt ny arbetsstruktur. 

Men innan dess, någon gång i april, fick jag nys om att svenska kyrkan i Hamburg planerade ett barnmagasin som bilaga till det kyrkoblad som tre gånger om året distribueras till församlingens medlemmar i norra Tyskland. Eftersom jag hade all tid i världen, lovade jag storsint att ingå i redaktionen. Ganska snabbt utkristalliserades att jag skulle ta hand om en boktipssida för de svenskatalande barn som vi hoppas ska kasta sig över de första magasinet som ska komma ut någon gång i höst. 

Jag skrev glad i hågen till en rad svenska förlag med barnboksutgivning och en av de första till att komma med ett positivt svar och ett vidföljande bokpaket, var Lilla Piratförlaget. Eftersom mina barn är vuxna, var det ett tag sedan jag kollade in utgivningen för barn i åldern fyra till elva år, så jag gav mig glatt i kast med utmaningen att se vad som hänt på den fronten sedan sist. 

Alla böckerna som vi fick var fina på sitt sätt, kändes moderna, aktuella och i mina ögon väldigt svenska. Prinsessor är inte bara söta och glittriga utan ger sig gärna ut på äventyr. Pojkar är inte alltid modigare än flickor och spindelbadbyxorna beskrivs som gulliga. Här är mina två favoriter, en för de äldre och en för de yngre.

Cecilia Lidbeck: Familjen 

Den här boken kanske är för snäppet äldre barn än elva, men jag tror att den funkar som högläsningsbok även för tio-åringar. Historien om Ella, som lever på en gård i något som jag skulle kalla ett sektliknande sammanhang, tillhandahåller många teman att diskutera. Vad är en verklig vän? Vem kan man lita på? Hur viktigt är det att gå i skolan? Måste man alltid lyda? Ellas familj är de barn och de vuxna som lever på gården. Det är Far som är den som bestämmer, det är Christa som bland annat hemundervisar barnen, men alla hjälps åt med de arbeten som behöver utföras. De äldre barnen, som berättaren Ella, har stort ansvar för de yngre. Boken är en av fem nominerade titlar till barnradions pris 2020 och även om jag inte läst de andra fyra, så håller jag en extra tumme för just den här. Det är inte bara en sedelärande historia utan det är verkligen spännande att få vara med när Ella fattar ett beslut.  

Christa läser min uppsats med rynkad panna. Jag blir orolig att jag gjort något fel, att jag missat något viktigt. Men när Christa läst färdigt ler hon. Dragen mjuknar, det blir små veck i ögonvrårna och jag känner nästan inte igen henne. 

“Mycket bra, Ella”, säger hon.

Inte mer. Men det behövs inte. Jag får läsa uppsatsen högt inför de andra, och efteråt bubblar och spritter det i hela kroppen. Juno snörper på munnen, hon är avundsjuk men jag bryr mig inte. Jag ska lära mig allt, jag ska ge allt. Inte bara Christa, utan även Far ska bli stolt över mig. 


OBS: Recensionsexemplar

Författare: Cecilia Lidbeck

Titel: Familjen

Utgivningsår: 2019

Förlag: Lilla Piratförlaget

Betyg: 4/5

Annika Leone & Bettina Johansson: Bara rumpor 

Vilken underbar bilderbok för yngre barn, deras föräldrar eller vem det nu är som har turen att få läsa för dem! Handlingen är enkel och lätt för barn från ungefär tre år att hänga med i. Det är lördag, Mira och hennes föräldrar går till badhuset. Efter diverse äventyr i badmiljö, avslutas det hela i godisaffären med inköp av lördagsgodis. Mer Sverige går inte, säger jag som bott utomlands sedan 1993! Mira byter om med mamma och i badhusets omklädningsrummet finns det många nakna kvinnor. Mira tittar intresserat på rumpor, tuttar och snippor och de är alla befriande olika. Här kickade språkläraren i mig gång och jag uppskattade alla adjektiv som användes. Det är härligt att Mira både får vara både tuff och rädd. Hon är en tillåtande förebild för alla de tre- och fyraåringar vi känner, som växlar stämning lika fort som vinden vänder. 


OBS: Recensionsexemplar

Text: Annika Leone

Bild: Bettina Johansson

Titel: Bara rumpor

Utgivningsår: 2019

Förlag: Lilla Piratförlaget

Betyg: 5/5 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *