RECENSIONER

Eva Illouz: Why love hurts – A sociological explanation

Jag sa till min vän Lovisa att hennes tips att läsa “Why love hurts: A sociological explanation” har varit en av de bästa boktipsen jag någonsin fått! Att läsa Illouz har dock inneburit, komiskt nog, en hel del smärta. Inte bara att jag ibland skrikit rakt ut av frustration när jag läst om hur hjärntvättade vi blir av samhället, att jag privat känner mig så hjälplös och lurad inför ett mäktigt system som verkar absolut (mer om det senare). Främst var det jobbigt att hålla hjärnan vässad och ögonen fokuserade när jag tog mig an denna väldigt akademiska bok. 

Det kan hända att den skulle kännas mer lätttillgänglig på svenska, hur som helst är detta ingen mysig bok man skumläser nerbäddad och redo att släcka om tio minuter. Det är ingen överdrift att jag “bokade in” tid med mig själv för att kunna ha ett rejält läspass med markeringspennan i högsta hugg. Och ja, det är värt det! (OBS: Man behöver inte ha duktig flicka-syndrom för att lyckas ta sig an den här boken, men ett visst engagemang krävs.) Illouz introducerar hur kärlek historiskt har blivit porträtterat från Jane Austen-erans viktorianska idéer till den moderna kärlek vi känner till idag. Äktenskapsmarknaden har drastiskt förändrats, varken till det bättre eller sämre, det finns onekligen för- och nackdelar med båda sätten. Slutsatsen är ändå att kärlek alltid funnits och alltid har gjort ont. Dock har den medfört en politiskt kraft som har förändrat förutsättningar för människor att leva, mötas och hitta en partner. 

“It is therefore unsurprising that love has been historically so powerfully seductive to women; it promised them the moral status and dignity they were otherwise denied in society and it glorified their social fate: taking care of and loving others, as mothers, wives, and lovers.”

Illouz skriver även om hur synen på skönhet har förändrats från att handla om inre karaktär, där hög moral och självkänsla är frånkopplad dess estetiska yta, till en kapitalistisk vara som går att köpa. Genom modeindustrin, smink och sexualisering gått från att vara ett löjligt påhitt till att kvinnokroppen blivit ett slagfält i kärlekens namn. I dagens samhälle definierar fysisk attraktion och personlighet ens grad av inre värde, därmed blir dejting en spelplan där popularitet ger en socialt kapital. Sexualitet, eller snarare en kulmination av sexualitet (läs: sexpartners), har med andra ord blivit ett typ av socialt värde. 

“(…) the pool of potential partners becomes considerably enlarged and that everyone in principle comptes with everyone else for the most desirable partners in a given social field, where desirability is simultaneously defined in individualized and rationalized terms (‘I don’t know why I am so attracted to him’)  and in standardized terms (‘She is the kind of woman every man would want for himself’).”

Att hitta en partner har gått från att vara en kollektiv vågrät ritual, där ekonomiska faktorer, att hålla löften och moral värderas högst, till att bli en klasslös individuell jakt där skam, självbilden och idén om lycka står på spel. I sann liberalistisk anda har dejting blivit en kapitalistisk marknad där individer är varor som konsumerar relationer och partners, vilka ska kunnas utvärderas och förbättras till optimal funktion. 

“The terms of the bargain between men and women are shaped by their emotional positions in the romantic transaction. While in the nineteenth century masculinity was expressed by emotional steadfastness and by the almost ostentatious display of men’s capacity to make and keep promises, modern masculinity is more often expressed versely, in the nineteenth century, women were more likely than men to be emotionally reserved, while today they are more likely to emotionally expressive.”

Att kopiera mäns maktfulla seriella sexualitet, dvs. att ha sex med flera olika partners, har inneburit en frigörande livsstil för kvinnor fylld av lust och mer jämställdhet. Genom att mäns traditionella roll och identitet utmanas, avstår män från att binda sig eftersom de är rädda för kvinnor och deras ökande makt. Denna kulturella strategi innebär att män kontrollerar kvinnor emotionellt genom att kvinnor alltid framställs vilja ha mer, vilket i sin tur är kärnan till den känslomässiga obalansen i heterosexuella relationer. 

Utöver ekonomiskt kapital och andra politiska faktorer som ligger kvinnan till last, tvingas hon dessutom på grund av biologiska anledningar hitta en partner i tidigare ålder än män. Men ironiskt nog borde kvinnor vara dem med ‘commitment phobia’ (dvs. en rädsla för att binda sig) snarare än männen, eftersom forskning visar att män får fler fördelar med att gifta sig och skaffa barn, medan kvinnors frihet begränsas ytterligare. Utöver detta skriver Illouz om rationalitet, ironi, romantiska fantasier, besvikelse, sårbarhet och varför idén om self love är ett påhitt. Det finns alltså mycket att smaska i sig i denna fantastiska bok, där jag kände hur mina tankebanor utvecklades, hittade nya vägar och blev smartare. Läs den, ta din tid och njut av lärdomarna som kommer med den.


Författare: Eva Illouz

Titel:  Why love hurts – A sociological explanation

Utgivningsår: 2012

Förlag: Polity

Språk: Engelska

Betyg: 5/5

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *