LISTOR

6 böcker att ge bort i present

Det är alltid krångligt att hitta bra presenter och jag är inte ett fan av att köpa saker bara för att. Men böcker är alltid ett säkert kort! Vem vill inte ha böcker, tänker jag? Speciellt nu under semestern. Det är en härlig grej att ta med sig istället för en blomma och det känns ganska anspråkslöst, man kan uppmuntra att boken ska ges vidare eller lämnas i någon stuga för någon annan att läsa. När jag var på loppis hittade jag så många fantastiska pocketböcker för enbart 5kr styck. Jag fick såklart lägga band på mig själv och köpte bara sex stycken. Den lyckligt utvalda personen för detta bokpaket gillar lite spänning, mystik och romaner.

1. ”Små eldar överallt” av Celest Ng

Denna succé kan inte ha gått någon förbi! Reklam för serien syns på varenda busshållplats och Celest Ngs andra roman har länge varit en snackis. Och om jag ska vara ärlig så är jag ännu mer imponerad av tv-serien! En välproducerad serie som snyggt porträtterar fiktionen som finns i maktobalansen, vad som sipprar ner i relationen mellan människor och hur dynamiskt övertaget skiftar. ”Små eldar överallt” har bokstavligt talat allt! Den tematiserar klass, sexism, rasism, moderskap, adoption, abort och allt det där mänskliga inom individen. Är jag tillräcklig? Är jag en god människa? Är jag älskad? 

2. ”Flickorna” av Emma Cline

Den här boken läste vi i bokklubben för något år sen och alla älskade den. En tolkning av hur det var på 60-talet i San Francisco för de flickor som följde Charles Manson. Jag gillade ”Flickorna” för att den inte grottade ner sig i någon våldsglorifiering, där det ena skulle toppa det andra. Det kändes som en realistisk porträtteringen av hur man som ung kvinna sakta kan vaggas in i något helt annat, i en bubbla avskuren från resten av världen. Jag hade nog inte tyckt om romanen om den inte hade fokuserat på de kvinnliga relationerna, då Manson nästan blev en bikaraktär. Kvinnors utsatthet men också motståndskraft är det centrala kärnan, finns det någon intressantare? Och detta är dessutom Emma Clines debutbok! 

3. ”Kvinnan på tåget” av Paula Hawkins 

Det här är en bok jag önskade att jag själv hade läst. Jag gjorde tyvärr samma misstag med ”Gone Girl”, att jag såg filmen istället och sen surade över att jag gått miste om en bra läsupplevelse. Därför har jag nu köpt ”Kvinnan i fönstret” och hoppas på att kunna lyckas läsa en läskig bok (det finns alltså en anledning till att jag inte läste de psykologiska spänningsromanerna /Mvh lättskrämd since 92). 

4. “Morgon i Jenin” av Susan Abdulhawa

Detta är en bok alla borde läsa! Wow, säger jag bara. Det är en av de bästa romanerna jag läst och minns hur jag för några somrar sen lånade den av min ingifta moster och flitigt läste i en stuga uppe i Norrland. ”Morgon i Jenin” tar avstamp i Palestina på 60-talet och man får sen följa människoödet av en splittrad familj. Jag köpte ”Det blå mellan himmel och hav” till min farmor och snodde sen tillbaka den av henne så jag själv kan läsa den. Jag hoppas det blir en av bokklubbsböckerna till hösten!

5. ”Simma med de drunknade” av Lars Myttling

År 2014 fick den här romanen det prestigefyllda norska Bokhandlerpriset och det kan jag fullt förstå. ”Simma med de drunknade” har så många dimensioner. Den har mystisk, romantik, fina personporträtt, familjearv och starka känslor. Romanen bygger på gåtan vad som hände med det norsk-franska paret som hittades döda i Frankrike 1971 och vars son Edvard försvann i några dagar men sen hittades igen. 20 år senare får Edvard en träkista skickad till sig och han bestämmer sig för att få svar på sina frågor. 

6. ”En halv gul sol” av Chimamanda Ngozi Adichie 

Även om ”Americanah” ä min ultimata favoritbok (såklart i sällskap av Sally Rooney) så är ju inte ”En halv gul sol” fy skam direkt! Det jag älskar med Ngozi Adichies författarskap är ambitionen, och att hon lyckas hela vägen!? Skildringarna är otroligt komplexa och jag förstår inte hur man kan lyckas ge liv år historiska händelser på ett sånt mänskligt och relaterbart sätt. Denna välgjorda tegelsten handlar om tvillingsystrarna Olanna och Kainene under kriget i Nigeria, vad som händer med deras liv, drömmar och relationer. Jag vet inte vad jag ska skriva mer, utöver: läs den, helst redan igår! 

Vilka böcker skulle du vilja få i ett bokpaket? Har du kanske gett bort några som blev uppskattade? Tanken på att böcker vandrar runt på sommaren gör mig glad. Folk läser generellt mer på sommarens och verkar må så bra av det, så bokpaket borde definitivt bli en given gest under semesterveckorna. Eller ja, alltid egentligen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *