LISTOR

Tre böcker under en semestervecka

”Se på oss nu” av Geir Gulliksen

Men snälla, var ska jag börja? Den är så ovärdig att ens prata om? Besvikelsen skaver då förväntningarna var höga efter att jag blev kär i ”Berättelse om ett äktenskap” förra sommaren. Jag hade alltså sparat, vad jag trodde var nästa guldklimp, till Sverige-semestern i år. Trots att jag minns gubbsjuke-tendenserna i förra boken, var språket och personporträtten så vackra att Den Manlige Författaren™ bleknade i jämförelse. 

I ”Se på oss nu” blev det en total krasch i första kapitlet när huvudpersonen Hans, en gift man i 50 årsåldern, träffar unga Harriet, en nybliven mamma, på ett bröllop. Han mansplainar mjölkstockning och hon tillåter honom handamma hennes bröst på toaletten. Redan här blir man rejält skeptisk, så när käre Hans även får stånd har jag redan dött av sekundärskam för längesen. Det går inte att återuppliva mig, trots att jag snubblade igenom några sidor till för att se om det skulle komma en stor räddning för att kompensera för vad jag precis läst. 

Litteraturkärisar skrev på Facebook att boken är bortom räddning, men några menade att just personskildringarna väger upp allt. Men frågan är om just jag har lust att lägga ner tid på det? Vet ni vad, om det är något som ska få mig att kasta en bok åt sidan efter mindre än 50 sidor, så klassar nog denna in perfekt. Och frågan kvarstår, vad fan hände här Geir?


Författare: Geir Gulliksen 

Översättare: Urban Andersson

Titel:  Se på oss nu 

Utgivningsår: 2019

Förlag: Månpocket

Språk: Svenska

Betyg: 1/5


”Kvinnan i fönstret” av AJ Finn

En gång per decennium slår blixten ner och jag läser en spänningsroman. Och när jag hittade ”Kvinnan i fönstret” för 5kr så kände jag att stjärnorna stod i linje och även jag skulle vara ”typiskt svensk” i min sommarläsning. Språket var som väntat inte något speciellt, eller rent ut sagt ganska dåligt. Den hade förmodligen slagit lägre på cringe-skalan om jag läste den på engelska, men å andra sidan spelar det ingen roll. För kategorin ”slänga ner en pocket till stranden/stugan/parken” kräver inte så mycket. 

Styckindelningarna är upphackade som en färsk sommarsallad, kapitlena är lika korta som fokuset när folk cyklar förbi och innan man vet ordet av har man läst ut halva boken och glassen är uppäten för längesen. Precis som det ska vara, med andra ord! ”Kvinnan i fönstret” ger vad den lovar, det vill säga spänning, underhållning och en bok man kan lämna där man läst ut den. 


Författare: AJ Finn

Översättare: Klara Lindell

Titel: Kvinnan i fönstret 

Utgivningsår: 2018

Förlag: Månpocket

Språk: Svenska

Betyg: 3/5


”Exciting times” av Naoise Dolan

”I wish Julian were married. It would make me a powerful person who could ruin his life. It would also provide an acceptable reason he wouldn’t want us to get so close. The more plausible reading was that he was single and that, while I could on occasion discharge the rocket science of making him want to fuck me, he didn’t want to be my boyfriend. That hurt my ego. I wanted people to care more about me than I did about them.”

Sätt dig ner och googla fram snabbaste sättet att få tag i denna klockrena debutroman av Naoise Dolan! Hon kallas för den ”nya Sally Rooney”, vilket tar emot lite. Inte bara att det låter misogynt, att det finns bara plats för en kvinna åt gången uppe på piedestalen. Det känns också trångsynt att bara en kvinnlig irländsk författare åt gången skulle få lov att skildra klass, moderna relationer och nämna marxism. 

”Exciting times” handlar om 22-åriga Ava som börjat jobba som engelsklärare för rika barn i Hong Kong. Där träffar hon den ”äldre” bankmannen Julian (han är 28) som är emotionellt frånvarande men gillar att köpa presenter till henne. När Ava möter den fascinerande Edith får det henne att undra om hon inte bara vill vara Edith, utan vill ha henne. Jag lyssnade på boken och njöt av uppläsaren, förutom när hen läste upp Julian med en överdriven mörk och allvarlig röst. Men å andra sidan var jag imponerad av de kantonesiska uttalen. Slutligen måste jag ge beröm till omslagets illustratör och helt enkelt inväntar på hur Dolan kommer ta världen med storm. 


Författare: Naoise Dolan

Titel:  Exciting Times

Utgivningsår: 2020

Förlag: Ecco Press 

Språk: Engelska

Betyg: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *