OM OSS

Sommarläsning 2020 – eller blir det semester i år också?

Sedan ett par år brukar jag se till att ha undervisningsfritt i juli och i augusti. Det är inte alltid jag är helt ledig, men jag har alltid en annan rytm än resten av året då jag för det mesta lever efter devisen “fullt ös medvetslös”. I år blev det inte riktigt så, eftersom jag i princip fick ofrivilligt undervisningsfritt från och med mitten av mars, då Hamburg införde restriktioner för sammankomster inomhus. När vi någon gång i april lyckats ställa om oss till online-undervisning, var det liksom inte läge att gå på semester i juli, eftersom det fortfarande fanns gott om högmotiverade kunder. De kunde inte resa till Sverige, men ville använda tiden till att lära sig svenska och bokade glatt digitala kurser hos oss. Det är vi förstås både glada och tacksamma för, men det här årets ovannämnda rytm fick sig en törn och det försöker jag sedan dess att parera.

Under mina vanliga sommarledigheter, brukar jag läsa urskillningslöst precis det jag känner för. Som om jag resten av året skulle göra något annat, alltså läsa något jag INTE känner för, det gör jag naturligtvis inte då heller. Men under sommarledigheten brukar jag unna mig att inte välja så noga utan läsa det jag hittar i mammas bokhylla, på loppis eller får syn på på bibblan. Min fria tid investeras i att läsa mer än vanligt. 

De flesta somrar sedan jag flyttade till Tyskland, har jag åtminstone delvis tillbringat i Sverige. En kombination av corona-relaterade anledningar och att våra barn nu är stora och bor på annat håll än hos oss i Hamburg, har gett mig en hel radda nya parametrar att förhålla mig till den här sommaren och mellan varven har Sverige känts så oändligt långt borta.

Men när jag äntligen bestämt mig, att åka till Sverige två veckor i augusti, spred sig lättnaden och lyckan i kroppen!  När min bästa vän Nina frågade vad jag vill göra, var mitt svar: gå till en bokhandel! Jag vill ladda upp med (svenska) pocketböcker enligt den numera klassiska devisen “köp 4 betala 3”. Jag vill kolla upp en en del av de böcker jag sparat i min önskelista på goodreads-appen, samla på mig en del av det som mina båda bokklubbar planerar att läsa under hösten och så vill jag bara shoppa loss enligt fri inspiration. Och så filar jag på ett läsprojekt, som tar upp och fördjupar de litteraturhänvisningar  som finns i läroverket “Rivstart”, men det vet jag verkligen inte om jag hinner med i sommar. 

Det jag ska använda min semester till, förutom att dricka rosé i motljus och frysa arslet av mig vid någon sjö, är att läsa. Må regn eller solsken kanta min svenska sensommar, låt mig för guds skull bara få läsa, så blir allt bra. 

Har ni tips till mig? Vad får jag inte missa? Bomba mig med era bästa boktips i kommentarerna nedan! 

PS: De här är vad jag har shoppat hitintills. Och efter ett par raider i Ninas bokhylla, så känns det som om jag klarar mig ett tag. Men era tips, tar jag fortfarande gärna! Boktips, är som vänner, man kan aldrig få för många!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *