LISTOR

Emma slår ett slag för seriealbum

Jag brukar vanligtvis inte läsa eller tipsa om seriealbum, och dessvärre inte få så många rekommendationer. Så därför tänkte jag dela med mig av några favorittecknare. En person som inte nämns, pga redan läst ut hennes första seriealbum, är Bim Eriksson. Hon är konstnär, politisk debattör och såklart serietecknare. ”Det kändes lugnt när mina känslor dog” är en självbiografisk seriesamling av bilder och vackert språk. Följ henne på Instagram (här). Det är ett rent nöje kan jag säga. Hon är oerhört cool dessutom. Men ja, här är tre seriealbum jag är peppad på att sluka i höst:

1. ”Den rödaste rosen slår ut” av Liv Strömquist 

Glädjen när jag fick den här i present när min farmor och farfar var och hälsade på! Om du inte läst något av Liv Strömquist, gör det nu. Alltså på stört, det finns ett efter och ett före mitt första seriealbum av geniet Liv Strömquist. ”Prins Charles känsla” var nämligen också en present men av en kär vän. Jag visste inte innan att man kunde skriva så skarpt och roligt om forskning och aktuella debatter? Plus klockrena illustrationer som avnjutes en lugn söndag eller lite här och var när man har tid för några sidor.

Det ska ju sägas att jag absolut inte är beläst gällande seriealbum och min Kalle Anke-period som barn var grandios men kort. Därför är Strömquist extra speciellt för mig och jag har redan läst en bit in på denna (och skrattat gott åt en kul serie om Leonardo DiCaprios femtioelva baddräktsmodeller som han tyvärr aldrig blir kär i).

Just nu har en pjäs baserat på ”Den rödaste rosen slår ut” premiär på Dramaten och jag jobbar på en magisk maskin som kan teleportera mig till Stockholm i skrivande stund. Man kan dock se den fantastiska pjäsen ”Liv Strömquist tänker på dig” som är baserad på några av hennes tidigare seriealbum här samt på SVTPlay. För att göra en lång hyllning kort: se den. Och speciellt pga otroliga Sanna Sundqvist är med! 

2. ”Jag kommer med stryk” av Nanna Johansson

Satirensdrottning Nanna Johansson har gett ut ett sjätte seriealbum och jag är all ears! Eller eyes, beroende på hur man ser det. (Du kan ta en girl ur Göteborg men inte göteborgshumorn ur the girl, så att säga. Ber om ursäkt för detta.) När jag hittade Nanna Johansson var det också en otrolig upplevelse, både genom hennes illustrationer och radioprogram. På baksidan av ”Jag kommer med stryk” står det följande: ”Mästaren av dålig stämning, tramsiga skämt och pinsamma analyser är tillbaka!” Ja, jag kan ju inte tala för alla, men det kittlade absolut till hos mig. Tydligen utlovas det information om varför Lejonkungen är propaganda för diktatur och varför brons-bh:n är ett värdelöst plagg (redan här har jag spontant några förslag på varför). Ja, får helt enkelt återkomma när jag läst ut den! 

3. ”Ert blod på mina broddar” av Elin Lucassi

Ytterligare ett tips på ett seriealbum i samma genre! Finns det ens någon annan läsvärd genre? Trots att jag inte läst ett seriealbum av Elin Lucassi innan så har jag följt henne länge och vad ska jag säga, förutom att det finns mycket som får en att skratta gott? ”Ert blod på min broddar” säga vara en feministisk vintersaga samt en hederlig hämndnovell med övernaturliga inslag. Det är många på sociala medier som hyllat denna och jag är väldigt spänd på vad som låter som en otrolig kombination av element!

Galago har gett ut samtliga tre av mina att-läsa-tips och just nu kan man få två böcker GRATIS om man tecknar en autogiro-prenumeration här. (OBS är ej sponsrade utan bara ett stort fan som vill se till att förlaget får den kärlek och stöttning som krävs i dessa tider.) Jag skrev nämligen upp mig direkt efter den här motiveringen på deras hemsida:

”Galago är det finaste man kan ha. Eller ge bort. Det är en känslobergochdalbana, underhållning, sorg, skratt och kärlek. Och en rak vänster i etablissemangets solar plexus. Prenumerera på Galago så är du med och skapar seriehistoria genom att bidra till att Sveriges fräschaste 40-åring lever minst 40 år till. Häng med!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *