LISTOR

Två böcker jag köpte i Stade fast min ryggsäck redan var proppfull och jag naivt trodde jag hade köpstopp

Ja, vi har alla varit där. Alltså inte specifikt i den lilla mysiga, tyska staden Stade utan i situationen att vi ”råkat” köpa med oss en bok eller två. Detta trots köpstopp eller andra orealistiska tankar om att böckerna man har hemma räcker gott och väl. En bok ut, en bok in! You name it. Håller med Carina i detta, vad vore det för liv om man inte fick köpa böcker när andan faller på? Oavsett löften eller böcker som samlas på hög hemma! 

Hur som helst så hände just detta, att jag föreslog att jag och en vän skulle slinka in på en gullig bokaffär i Stade. Löjligt nog drogs jag mot den direkt, hade ursäkten att det främst var för min väns skull, att de nog ändå inte hade några engelska böcker. Men absolut var det jag som gick därifrån nöjd som bara den med två böcker, medan min vän förblev tomhänt.

Jonathan Coe: Middle England

Den här romanen höll jag i redan i London förra hösten. Omslaget är otroligt och jag sa till min vän i bokaffären att jag nästan köper den bara för den sakens skull. Minns att ”Middle England” fått priser, stod på listor om brittiska böcker en bör läsa under 2019 och så vidare. Blev ändå såld på riktigt den här gången när jag läste baksidestexten:

”The country is changing and, up and down the land, cracks are appearing – within families and between generations. In the Midlands Benjamin Trotter is trying to help his aged father navigate a Britain that seems to have forgotten he exists, whilst in London his friend Doug doesn’t understand why his teenage daughter is eternally enraged. Meanwhile, newlyweds Sophie and Ian can find nothing to agree on except the fact that their marriage is on the rocks.”

Jag vet inte vad det är, men varje gång jag läser baksidestexten så handlar den om något annat? Första gången kändes den så deprimerande och sen i Stade mycket intressant. Kanske missade jag citatet som tydligt stod på framsidan att den är rolig? Varför köpte jag den inte innan? Men nu när jag läste texten igen blev det tydligt att den egentligen handlar om Brexit och eventuellt är tredje delen i en serie? Hallå, Emma, det är dags att vakna! 

Oavsett är den nu i mitt förvar och jag ser fram emot att läsa den i höst (i värsta fall får jag väl beundra omslaget bara). Kanske till och med läsa den tillsammans med någon? Distansläsning eller parallelläsning, vad man nu vill kalla det, är ett nytt härligt koncept jag upptäckt! Fint sätt att hålla kontakten med folk, trots att man bor långt ifrån varandra eller inte kan ses så ofta. 

Nick Hornby: State of the Union 

Nu är det såhär att jag redan sett serien som är baserad på denna rappa, tunna roman av bästsäljaren Nick Hornby. 2019 släpptes tv-serien med allas (eller åtminstone min) irländska älskling Chris O’Dowd och Rosamund Pike, som vi bland annat sett i ”Pride and Prejudice” och imponerade ”Gone Girl”. Serien består av tio stycken tio minuters avsnitt och precis som i boken, utspelas de tio minuterna när Tom och Louise möts på puben för att ta ett glas innan de går in till parterapi. Idén är rolig och det funkar! (Alltså konceptsmässigt, avslöjar inget om statusen på deras äktenskap.)

Serien blev väl dock en aning tjatig när man såg flera avsnitt på raken, vilket blev ett dilemma då de är så korta. Men ja, Hornby är skicklig på att skriva genuina dialoger med humor när den är som bäst, det vill säga torr och snabb! Jag är sugen på att ta del av det i bokform och tror att jag lätt kan casha in på fniss-kvoten innan det är dags att släcka för kvällen. Det känns också skönt med en knappt 130 sidors bok när läsningen haltar och jag snabbt vill komma tillbaka in i matchen, så att säga. 

”Over the ten weeks that follow, Tom and Louise begin to wonder: what if marriage is like a computer? When you take it apart to see how it works you might just be left with a million pieces you can’t put back together…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *