LISTOR

Tysk (litteratur)höst

Snart är det oktober och det är hög tid att skaffa sig en överblick på höstens tyska litterära godbitar. Den 14 -18 oktober hålls bokmässan i Frankfurt, som i år är ett corona-anpassat-arrangemang under sloganen “Weltweit digital und in der Stadt”.

För att få hjälp den där överblicken, gick jag till tre bokaffärer i Hamburgs innerstad en fredag eftermiddag och pratade med tre bokhandlare. Jag ställde frågan: Vilka tre tyska titlar rekommenderar du? Mitt enda krav var att de skulle vara skrivna på tyska och hyfsat nya. 

Först gick jag till Buchhandlung Thalia – Europapassagen och pratade med Beate Mommenday. Det var ingen direkt tillfällighet att jag gick hit först eftersom Beate är en vän till mig. Hon var genast med på noterna och bestämde sig för följande tre titlar:

  • Joachim Meyerhoff: Hamster im hinteren Stromgebiet 

Författaren har sedan debuten 2015 legat bra till på bestseller-listorna. Hans romaner har en självbiografisk klangbotten och att det är underhållande att läsa om hans uppväxt på det psykiatriskt sjukhus där hans far var överläkare, är lätt att förstå. Men att det kan vara roligt att läsa om någon som med 50+ råkar ut för ett slaganfall, är svårare att tänka sig. Det är bara svårt, om man inte känner till Meyerhoffs sätt att ta sig an livet och göra det till litteratur.  

  • Volker Jarck: Sieben Richtige

Det här är debutanten som fått en särskild utmärkelse i affären: Bokhandlaren rekommenderar! Volker Jarck skriver underhållande men inte platt och låter sju människor, sju liv mötas och beröra varandra. Än en gång får vi lära oss att livet inte är möjligt att planera utan består av lika delar tur, otur och rena tillfälligheter. 

  • Anne Freytag: Aus schwarzem Wasser 

Det här är en thriller-dystopi av Anne Freytag, författaren som redan gjort sig ett namn inom ungdomslitteraturen. Enligt Beate är det här en klassisk “pageturner” som man inte kan lägga ifrån sig ens om man vill! Maja och hennes mamma är med om en bilolycka och det sista Maja hör sin mamma säga är “lita inte på någon, alla är inblandade” (min översättning!). 

Marissal – Buchhandlung am Rathaus är en klassisk bokhandel och den grundades redan på 1800-talet. Jag är inte stamkund direkt, men jag tittar gärna in där och det händer att jag handlar. Jag tror dock inte att bokhandlaren Lotte Steinmüller och jag kände igen varandra – särskilt inte med de obligatoriska maskerna över mun och näsa, som är plikt i affärer denna corona-höst. Frau Steinmüller kunde inte riktigt hejda sig vid tre, utan hon plockade fram fyra titlar.  

  • Ronya Othmann: Die Sommer

Även här har vi med en debutroman att göra. Ronya Othmann skriver om Leyla, dotter till en tysk kvinna och en yazidier från norra Syrien. Hon berättar om hur barndomens somrar för alltid försvinner i krigets virrvarr. Enligt Lotte Steinmüller är det ingen bok som enbart problematiserar yazidiernas situation utan en vacker skildring av en ung kvinnas liv med två kulturer. 

  • Kristof Magnusson: Ein Mann der Kunst 

Det här är en rolig roman om en konstnär som inte är intresserad av yttervärlden, men när en konstklubb vill bygga ett museum till hans ära, då bestämmer han sig för att ta emot dem. Han är åtminstone intresserad av hur hans eftermäle ska se ut…

  • Robert Seetaler: Der letzte Satz

Musikern Gustav Mahler reser för sista gången över Atlanten och tänker tillbaka på sitt liv, på människor han älskat och förlorat. Det här ska var en bok för både dem som är vana vid att läsa och de som inte läser så mycket. 

  • Birgit Birnbacher: Ich an meiner Seite

Arthur slipper tidigare ur fängelset om han går med på att delta i ett sociologiskt experiment. Terapeuten Dr Vogl ska hjälpa honom tillbaka till samhället, men efter ett tag börjar Arthur fundera på vem av dem det egentligen är som behöver hjälp… 

Boysen + Mauke är egentligen en bokhandel för facklittertur, men de har även en välsorterad avdelning för skönlitteratur. Där träffade jag Beate Ermlich, som först var en aning skeptisk, men sedan tinade upp och berättade mer.

  • Deniz Ohde: Streulicht

Det här är Beate Ermlich favorit inför Deutscher Buchpreis 2020. Deniz Ohde skriver om en ung kvinna från lägre arbetarmiljö som kämpar sig till att få studera vidare. Mig påminner beskrivningen lite avlägset om Ronya Othmans roman, eftersom båda protagonisterna har en förälder från en annan kultur. 

  • Iris Wolff: Die Unschärfe der Welt

Det här är en roman med sju huvudpersoner, vilket låter lite som hos Volker Jarck. Hos Iris Wolf spelar de stora förändringarna i Europa under 1900-talet en stor roll, framförallt östblockets fall. 

  • Zsuzsa Bank: Sterben im Sommer 

En dotter sitter vid sin fars dödsbädd och tänker tacksamt tillbaka på det liv de haft tillsammans, men även på det som kommer nu. Hur kommer familjen att förändras? Vad går förlorat när en älskad människa dör? 


Sammanfattningsvis, lärde jag mig att jag oftare borde be proffsen om boktips. Jag blev grymt lässugen och nyfiken på flera av de titlarna ovan! Jag har inget uttalat köpstopp för böcker, det skulle vara som att jag förbjöd mig själv att andas, men jag försöker ju faktiskt att i första hand läsa några av de böcker som jag har i min lilla snitsiga vagn. Men nästa gång jag är i stan, då kanske jag norpar åt mig något nytt, tyskt och spännande… 

För er som inte läser på tyska, men ändå är intresserade av att ta del av den rika tyska utgivningen, tipsar jag om de svenska förlagen Thorén & Lindskog och Nilsson förlag, som båda ser till att en del av guldkornen faktiskt kommer ut på svenska. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *