INTERVJUER

Intervju: Ewa

Namn: Ewa

Från: Luleå

Bor i: Jonsered

Vem är du?

Jag har precis fyllt 53 år, är gift med Stefan och har tre vuxna barn, varav en bor hemma. Jag är vegan, sjukpensionär och i bra fas i livet, tycker jag. Jag har märkt att jag börjat uppskatta mycket mer att vara själv, utmana mig själv på nya sätt och trivas i mitt eget sällskap. 

Vad betyder läsning för dig? 

Det har faktiskt inte alltid varit en positiv sak för mig, och det har med min dyslexi att göra. När jag väl började läsa i högstadiet, så var det Harlequin böcker, vilket kanske inte var det bästa, men min mamma köpte nya varje månad. Hon tyckte nog det var en glädje att jag började läsa. I slutet av högstadiet upptäckte jag biblioteket, och mina svägerskor köpte alltid böcker till mig. Jag har dem att tacka för att jag fick upp det här med att läsa. 

Vad betyder läsning för dig idag? 

Åh, idag betyder det jättemycket! Jag älskar böcker, jag tycker om att andas böcker. Tyvärr är jag en människa som kört in på deckare.

Varför tyvärr?

Jag hade gärna velat läsa romaner och finlitteratur för att utveckla mitt ordförråd. Det jag dock är benhård på, är att läsa två självbiografier per år. De handlar främst om ungdomar, fulla av sidor man helst vill bläddra förbi för att det är obehagligt. Men jag tänker att jag som förälder har en skyldighet att läsa om sådant, vad som kan ske i tonåringarnas värld. 

Vilken biografi har berört dig mest?

Ingrid Elfbergs ”Lilla dockan”. Jag blev så berörd av hur många ungdomar det är som söker bekräftelse, att det inte finns vuxna där för dem och därför söker de det på nätet. Och det här är ju ungas vardag, en värld jag inte har tillgång till eller har varit i kontakt med när jag var i den åldern. Det handlar väl om att hänga med i utvecklingen också, att det var viktigt för mig att lära mig mer om detta. 

Hur föredrar du att läsa? 

Jag älskar läsa i tystnad på dagen, helst under sommaren på altanen i vår utesäng med en läskudde. 

Vad inspirerar dig till att läsa?

Att se ett problem från olika håll, att inte fastna i ett tankesätt. Man stöter på olika personer och det är extra speciellt att läsa debutanter. Jag var till exempel den första i vår vänskapskrets som började läsa Stieg Larsson och tipsa om honom. Jag får sinnesro av att läsa, det är ingen som dömer en. Det kanske låter konstigt, men ibland är det gott att gå in i en annan värld. Och jag tror faktiskt att jag hade varit en jäkligt bra kriminolog, i en annan värld! 

Vilken bok har andra älskat och du hatat?

”Snabba cash” av Jens Lapidus. Den och ”Störst av allt” av Malin Giolito är de enda böckerna jag inte läst ut. Men jag tror det har något med språket att göra. 

Vilken bok läste du senast, vilken läser du nu och vilken kommer du läsa härnäst?

Sist lyssnade jag på ”Offermakaren” av Viveka Sten. Nu lyssnar jag på ”Gänget” av Katarina Wennstam och efter det blir det ”Terapeuten” av debutanten Helene Flood.

Sista sidan: läser du den först eller väntar du tills slutet?

Den ska man läsa sist! 

Har du någon gång sett en film som du gillar bättre än boken?

Nej. 

Finns det en bok som förändrat din världssyn?

”14 år till salu: en sann svensk historia” av Caroline Engvall. 

Vad skulle du rekommendera gällande läsning och böcker? 

Att inte läsa samma författare på raken, utan köra varannan.

Vad är din upplevelse av ljudböcker? 

Det är mycket bättre än vad jag trodde! Jag lyssnade på ljudböcker för tjugo år sen när jag reste runt i hela Sverige via jobbet, men då var det ganska krångligt med cd-skivor. Men nu har jag precis börjar med en app! Jag kan inte läsa i perioder och det har alltid varit en sorg, så därför har ljudböcker kompletterat min kärlek till fysiska böcker och blivit ett perfekt alternativ. Jag lyssnar på ljudböcker när jag bakar, promenerar eller ska somna. Det var dock lite svårt att vänja sig vid olika uppläsare först, av ren vana, tror jag.

Varför läser du Punktslut?

Det är roligt att få tips om böcker som jag kanske inte själv skulle läsa. Och egentligen skulle jag vilja ha en bokklubb, så bloggen inspirerar till att mötas i böcker och hitta likasinnade. 

Vilken recension skulle du rekommendera någon annan att läsa? 

”Jag, En” av David Levithan (som kan läsas här). 

Vad skulle du vilja läsa mer om på bokbloggar?

Jag tycker ni har lite deckare, haha. Annars jag tycker jag man borde uppmärksamma debutanter mer, för jag tycker det är lätt att man fastnar i att skriva och tipsa om redan etablerade, kända författare.

Vad skulle du vilja tipsa om gällande läsning och böcker? 

Rannsaka dig själv, vad du tror du skulle fastna för och börja med tunnare böcker. Ställ inte för höga krav utan det ska vara mysigt. Läs hellre en sida varje kväll, istället för att köra på och sen bara låta boken ligga. Och gå och lägg er i tid, slösa inte tid på någon halvdan serie! Haha, nu lät jag som min mamma. Men man sover ju faktiskt mycket bättre om man läser innan istället för om man kollar på tv. 

Tack Ewa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *