LISTOR

Lässvackornas lässvacka

Ja, vad ska jag säga? Jag har inte läst en bok på nästan tre månader, och inte utan att försöka. Det är liksom inte första gången jag behövt ”ta mig i kragen” när det gäller läsningen, eftersom jag vet hur viktig den är för mig. När jag tänker på hälsosamma beslut jag kan ta varje dag för att ge mitt mående bra förutsättningar så hamnar gott snacks, att cykla, ett tungt täcke och läsning väldigt högt på den listan. 

Jag har nöjt andats ut när jag insett att jag lyckats hålla läsningen igång, för jag vet att det betyder att jag inte lagt ner tid på annan skit. Typ evigt scrollande eller ångest-tittande på dum-burken, som min mormor brukar säga. Dock älskar jag att kolla på film och serier, prioriterar absolut det i min vardag med gott samvete. Men jag tror vi alla kan relatera till när även det kan övergå i tomt stirrande och man blir mer en själlös zombie än intresserad kulturkritiker. 

Vanligtvis brukar jag ha läs-flow varannan månad. Märker när jag bläddrar tillbaka i min anteckningsbok att jag läster intensivare efter två-tre veckor när lågan brunnit svagt. Men det har inte stört mig något, för jag har lärt mig att den kommer tillbaka och jag har vissa knepet för att säkerställa det. Mina vanligaste strategier för att komma igång med läsningen är följande:

  • Läs om en bok du redan älskar. Omläsning är det finaste vi har och bör vårdas varmt. Det är en trygg famn att vila i innan man är redo att ge sig ut igen.
  • Lyssna på en ljudbok! Att byta format brukar göra susen och längtan efter en fysisk bok kryper sakta tillbaka.
  • Mingla runt bland e-böcker från biblioteket. Jag brukar ladda ner några titlar jag är sugen på, sen med gott samvete byta till en ny bok om jag inte blir fast direkt.
  • Byt genre! Oftast innebär detta att jag läser YA eller en klassisk feelgood-roman, helst en gammal Marian Keyes jag snott av mamma och som fått gula sidor av solen.
  • Kort, kort, kort. Det ska vara låga trösklar, minimal ansträngning för hög belöning! Den positiva kicken efter du lyckats ta dig igenom en bok måste komma snabbt, ibland är det enbart det som krävs för att börja plöja böcker som vanligt igen.
  • Gör en grej av att planera in ett mysigt stopp på bokhandeln, ha god tid att kolla runt och känna på böcker. Välj högtidligt ut en bok som ska få följa med dig hem, helt sprillans ny och redo att bli läst av just dig. (Låter nästan lite perverst, men tror alla bokälskare kan relatera till denna nästan religiösa känsla.)
  • Skit i det! Alltså strunta i att du inte läst på ett tag, nästan glöm av det bara. Råka plocka upp närmsta bok, planera att du ska läsa den som om det inte vore en big deal. Ibland kan det vara nödvändigt att fake it till you make it, så att säga. Läslusten kanske till och med kommer på köpet!

Om jag nu har en sån utarbetad lista som är vattentät, hur kommer det då sig att jag gnäller över lässvackornas lässvacka? Delvis blev det nog bara såhär, livet styr en i andra riktningar och det får vara okej. Acceptans är väl ledordet i alla processer, som man snyggt lär sig i terapi, så måste man få sörja innan man kan acceptera. Kanske kan jag bittert inte släppa att jag, hon med bokklubb, bokblogg och bibliotek hemma, helt plötsligt försvann ner i ett hål där läsning inte existerar? 

Jag har nämligen försökt kittla igång läsandan igen, låtit det vara och sen tappert låtit hoppet ta vid. Det har varit skönt och viktigt att läsa om hur andra Bookstagrammers reflekterar kring läsandet, att läsa många böcker kan vara destruktivt, att hetsen kan ta över eller att bokens värld blir för mycket av en flyktdestination. Det är inte bara en avsaknad av läsning som behöver vara en varningssignal. Slutligen känner jag också att det är en bedrift i sig att ha överlevt 2020, så om det värsta priset jag betalat är haltande läsning i några månader, är jag mer än nöjd. På återseende, kära läslust, jag väntar här när du är redo att återvända. Lovar att fortsätta att fylla min tid med andra (någorlunda) vettiga saker. 

One Comment

  • Therese

    Känner igen mig så väl i din beskrivning! Även om jag inte har någon pågående boksvacka just nu. Tänker att det är normalt för oss icke-robotar att drabbas av sådana svackor ibland! Mina bästa tips? Framförallt två av dem du redan nämnt: young adults + feel good samt att skita i det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *