RECENSIONER

Arno Geiger: Der alte König in seinem Exil

Jag har en god vän och granne, Claudia. Hon dyker upp här på bloggen ibland, eftersom vi båda gillar att läsa och ofta ger varandra boktips. Hon är så att säga min analoga bok-blogg. Under de senaste veckorna har vi pratat en del om våra äldre anhöriga och i samband med det kom Claudia med boken “Der alte König in seinem Exil” av Arno Geiger. 

Arno Geiger hade jag fram till den stunden varken hört talas om eller läst något av, men eftersom han skrivit om sin gamle far som drabbats av Alzheimers kändes temat i min nuvarande livssituation aktuellt och intressant. 

Jag läste ett kapitel ute på min solstol på balkongen. Sedan var jag tvungen att gå in och koka en kopp te. Texten var så vacker, så stark och så levande att jag var tvungen att ta igen mig lite innan jag fortsatte. Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, men jag hade definitivt inte väntat mig att en Alzheimerberättelse skulle ta mig med storm! 

Arno Geigers far tvingades som ung man ut som soldat i andra världskriget. Han hamnade i fångenskap och hann bli rejält sjuk innan han kom tillbaka hem ett par år senare. Det var händelser som påverkade honom under hela livet, men inget som han diskuterade med sin familj. Den unge Arno hade inget nära förhållande till sin far och det berör mig djupt, med hur mycket kärlek och förståelse han ändå kan skriva om honom. 

Det här är en vacker, sorglig och kärleksfull berättelse om en man som sakta men säkert försvinner in i den begränsade värld som en Alzheimersjukdom innebär.

Och vet ni vad? Ni har tur! Den här finns översatt till svenska på Thorén och Lindskogs förlag och heter på svenska “Den gamle kungen i exil” i översättning av Jörn Lindskog.  Läs den! 


Författare: Arno Geiger

Titel: Der alte König in seinem Exil 

Utgivningsår: 2011

Förlag: Carl Hanser Verlag

Språk: tyska

Betyg: 5/5

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *