LISTOR,  OM OSS

Carinas läsutmaning 2021/ 2022

Och hur gick det med läsutmaningen, #10äldreän10, att läsa tio böcker äldre än tio år under 2021? Jo, med ett nödrop, så gick det vägen! Och jag erkänner, anledningen till att jag bestämde mig för att räkna in novellix-novellen i lässtatistiken i år, var att det inte hade lyckats annars. 

Året startade starkt med tre av de fyra i Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit, men sedan svackade det rejält och jag tappade fokus på utmaningen. Nedan kan ni se den kompletta listan. Det är mycket möjligt att jag inte fått tag på exakt årtal, men det stämmer åtminstone på ett ungefär och för min statistik är det gott nog.

1952: Vilhelm Moberg – Nybyggarna

1956: Vilhelm Moberg – Invandrarna

1956: Vilhelm Moberg – Sista brevet till Sverige

1954: Hjalmar Söderberg – Doktor Glas

2011: Maria Sveland – Doggy Monday (novellix)

2009: Jonas Gardell – Om Jesus

1990: Jamaica Kincaid – Lucy

1963: Sylvia Plath – Glaskupan

2010: Arno Geiger – Der alte König in seinem Exil  

1956: Harry Martinson – Aniara

Förutom Harry Martinson, var det alltigenom fina läsupplevelser. “Aniara” hade jag aldrig valt att läsa, om jag inte fått den av min son i födelsedagspresent med orden att jag behöver en utmaning. Och ja, han vet hur man triggar igång morsan, det gör han allt. Jag tog utmaningen, men rymden i diktform, nej det är definitivt inte min tekopp. Eller vänta, Jonas Gardells text om Jesus hamnade inte heller på listan över de läsupplevelser vi minns från 2021. 

I år 2022, tänker jag ägna mig åt omläsning. Jag har redan i  ett gammalt blogginlägg sjungit omläsningen lov, och i år gör jag det till temat för årets läsning. 10 omläsningar under 2022, det klarar jag lätt! Och jag ser redan fram emot det. Jag kommer att försöka att komma ihåg att hashtagga mina omläsningar på Instagram med #10omläsningar22. 

Häng på du också! Unna dig att läsa om dina favoriter, möt dig själv i en yngre upplaga och kanske kommer du att  se nya aspekter i gamla favoriter? Själv är jag mest intresserad av om mina gamla highlights fortfarande håller eller om tiden och/eller kanske jag har sprungit ifrån dem. 

God (läs)fortsättning på det nya året! 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *