RECENSIONER

Hans Rosenfeldt: Vargasommar

Vill du ha spänning, vill du ha Hans Rosenfeldt. Vill du dessutom ha en lite lagom dos av vanligt vardagsliv, inte helt harmoniska äktenskap och några mörka hemligheter i historien garnerat med lite Norrlandsromantik, då vill du definitivt ha “Vargasommar”.

En tråkig regnig söndag i november, när jag kände mig allmänt låg, blev genast så himla mycket bättre när jag bakade en rejäl kladdkaka, kröp in under filten på soffan och sträckläste. Hannah Wester och hennes kollegor i Haparanda var en alltigenom trevlig bekantskap.

Vargar, antingen döda eller levande, polariserar Sveriges befolkning, det är sedan gammalt. När de döda vargarna dessutom har rester av människokött i magen, blir folk rejält uppskrämda, ska ni veta. När det hela dessutom korsbefruktas med en drogaffär som går åt skogen, en skoningslös lönnmördare från Ryssland och 300 000 Euro på vift, då är den tråkiga söndagen definitivt passé. 

Ett annorlunda grepp är att Rosenfeldt låter staden Haparanda komma till tals.

“Långsamt kommer hon till liv igen. Haparanda. När solen stiger på den molnfri himlen avslöjas det obarmhärtigt att hon är en åldrande primadonna. Hon behöver lite hjälp, omtanke, engagemang och på sina ställen något så konkret och enkelt som färg, ny panel eller några takpannor för att dölja skavankerna som obestridligt talar om att vissa delar av henne inte längre andas samma livskraft och framtidstro som hon en gång gjorde.”

Hans Rosenfeldt vet hur en deckar-slipsten ska dras och konstigt vore ju det annars! Han har tillsammans med parhästen Michael Hjorth skrivit inte mindre än sju framgångsrika deckare om psykologen Sebastian Bergman och är ensam författare till den galet spännande TV-serien “Bron”. Det är lätt att känna sig hemma i det spännings-universum som Rosenfeldt målar upp. 

Jag har inte mycket att invända, det är solid spänning för en tråkig söndag och det var precis det jag var ute efter. Om det är en cliffhanger, lite slarv från författaren och redaktören eller om jag inte läste uppmärksamt, så fattas det ett försvunnet par. Vi anar väl vad som hänt dem, men ingen bekräftelse ges. Däremot utlovas fler möten med Hammah Wester, eftersom hon på sista sidan, är på väg att börja med en alldeles egen undersökning. Lovande, må jag säga. Jag kanske inte hänger på låset till bokhandeln när Hannah Wester #2 släpps, men det kommer väl fler tråkiga söndagar med hällande regn – då slår jag till! Och innan jag vet ordet av är det redan måndag. 


Författare: Hans Rosenfeldt

Titel:  Vargasommar 

Utgivningsår: 2020

 Förlag: Norstedts 

Språk: svenska 

Betyg: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *